Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AGATA pripažįsta padariusi komunikacijos klaidą: koncertas D.Grybauskaitei – didelis nesusipratimas?

Penktadienį vyksiantis atsisveikinimo koncertas su kadenciją baigiančia prezidente Dalia Grybauskaite tapo didžiule komunikacijos klaida. Nors anksčiau skelbta, kad AGATA organizuojamu renginiu nepatenkinti prodiuseriai piktinasi dėl neskaidrumo, paaiškėjo, kad daug didesnis klausimas kilo dėl to, kaip šis renginys iš viso buvo nutartas rengti. Pasirodo, AGATA asociacijos nariai net nežinojo, kam „pasirašo“.
Domantas Razauskas, Dalia Grybauskaitė, Lauras Lučiūnas
Domantas Razauskas, Dalia Grybauskaitė, Lauras Lučiūnas / 15min nuotr.

Žiniasklaidoje jau buvo skelbta, kad, AGATA valdybos pirmininko Domanto Razausko teigimu, sprendimas dėl koncerto buvo priimtas Tarybos ir visuotiniame susirinkime. Agentūra scenos pastatymui ir darbuotojams atseikės apie 10 tūkstančių eurų. Vis dėlto tai tik iš dalies tiesa. Paaiškėjo, kad balandį vykusio susirinkimo metu buvo užsiminta apie koncertą, tačiau niekas nenutuokė, kad koncertas bus skirtas D.Grybauskaitei.

Renginys svarbus asociacijos reklamai

AGATA ir prezidentūra maždaug prieš 8-erius metus pradėjo kasmetinius koncertus, kurie skirti Tarptautinei muzikos dienai paminėti. Rugsėjo 26 dieną prezidentūros kieme vyksiančiame kasmetiniame renginyje ne kartą pasirodė žinomi Lietuvos atlikėjai, o jam įgyvendinti AGATA kasmet skiria beveik 10 tūkst. eurų.

Balandžio mėnesį AGATA pirmininku išrinktas atlikėjas Domantas Razauskas 15min kelis kartus pakartojo, kad susitikimo metu, kuriame dalyvavo tiek AGATOS Taryba, tiek visuotinio susirinkimo nariai, tiek ekspertų komisija, buvo paminėta, kad koncertas bus skirtas prezidentei.

„Pristatėme idėją, kad prezidentūros administracija keičiasi, mūsų bendradarbiavimas galbūt sustos, tad galbūt verta pasakyti „ačiū“, padėkoti už visą edukacinį ir muzikinį dešimties metų laikotarpį. Pagalvojome, ką gi mes, muzikantai, galime padaryti? Atsakymas – koncertą, kuris būtų be jokių politinių lozungų ar ditirambų. Šią idėją mes pristatėme per visuotinį narių susirinkimą, pristatėme ir renginio biudžetą, kuris yra 9,5 tūkst. eurų“, – 15min teigė D.Razauskas.

Anot AGATA pirmininko, tądien niekam nekilo jokių klausimų, abejonių, nebuvo ir jokių iškeltų rankų. Anot D.Razausko, keli susirinkimo dalyviai pasiklausė, ar tikrai reikalinga tokia iniciatyva, o Taryba motyvavo, kad bendrai nubalsavus priešingai, renginys nebūtų organizuojamas.

„Nubalsavome, jeigu neklystu, vienbalsiai – darome koncertą. Man labai keista, kad jie tarsi iš niekur pradeda ieškoti kažkokių konspiracijų, nes tiek M.Tyla, tiek L.Lučiūnas dalyvavo ir dėl šio klausimo neturėjo nė vienos pretenzijos. Turėjo kitais klausimais, nes jie jau ne vienerius metus turi nusiskundimų, pradedant „Muzikos sale“, Muzikos leidybų fondais. Nežinau, gal todėl, kad nepatinka kai kurios personalijos, tačiau dėl koncerto nieko nesakė“, – tikino D.Razauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Razauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Razauskas

Susitikimo metu buvo sutarta jau minėta suma – 10 tūkst. eurų, nutarta, kad muzikantams už pasirodymą nebus mokama, nes lėšų reikia scenai ir technikai, ją, organizatorių teigimu, pavyko gauti gana pigiai.

„Buvo sutarta, kad muzikantai koncertuoja neatlygintinai, nes lėšų reikia scenai ir techninei bazei, kurią ir taip gavome pusvelčiui. Paskyrėme tuos beveik 10 tūkst. eurų tam. Natūralu, kad muzikantai tokiu atveju groja visiškai savanoriškai, nes papildomo biudžeto muzikantams nėra. Ir būtų nelabai sąžininga iš mūsų pusės atlikėjams mokėti iš atlikėjų bendrai surenkamų AGATOS pinigų.

Buvo grupių, kurios pareiškė labai norinčios dalyvauti, aišku, kad ne visos tilpo. LRT televizija pasisiūlė viską filmuoti, tad atsirado laiko limitas, scenarijus, todėl vienos grupės pateko, kitos ne, kai kurių prodiuserių atlikėjai nepateko, nes norėjo honoraro. Kalbėjomės ir su prezidentūros administracija, kas gražiausiai reprezentuotų, nes nesinorėjo kakofonijos, kičo. Norėjosi išlaikyti aukšto lygio renginį“, – pasakoja D.Razauskas.

Tad penktadienio vakarą į sceną lips Ieva Narkutė, Jurga Šeduikytė, „Lemon Joy“, Domantas Razauskas su grupe, Donatas Montvydas ir kiti.

Kalbėdamas su 15min D.Razauskas neslepia, kad 10 metų besitęsianti AGATA ir prezidentūros draugystė nėra vienintelė priežastis, kodėl rengiamas šis koncertas. Vardo viešinimas organizacijai taip pat svarbus.

„Šis renginys mums yra svarbus organizacijos vardo viešinimui. Neslėpsiu, kad žiūrime į jį kaip į asociacijos, vienijančios muzikantus, autorius, fonogramų gamintojus, vardo viešinimą, nes tai yra mums natūraliai egoistiškai svarbu. Kuo mūsų vardas žinomesnis, tuo mums paprasčiau komunikuoti, kas per įmonė esame.

Lygiai taip pat norėjome parodyti, kad tai buvo pirmoji prezidentinė administracija, kuri leidosi į bendradarbiavimą, atvėrė duris, vykdė daugybę edukacinių programų. Taip pat palaikydavo mūsų interesus sprendžiant įvairius klausimus skirtingais politiniais lygmenimis. Jautėme prielankumą, todėl natūralu, kad po tokio artumo norėjosi atsidėkoti.

Tai nėra platoniška meilė, suprantame, kad mums yra svarbus palaikymas, svarbu, kai prezidentė lankosi mūsų renginiuose, gauname dėmesio iš aukščiausių pareigūnų“, – sako AGATA pirmininkas.

D.Razauskas pabrėžia, kad dėl šio koncerto iš prezidentūros negavo jokių pinigų. Ką iki šiol gavo – tai kilusį skandalą dėl skaidrumo, kurį pats vadina žaidimu asmeninėmis simpatijomis ir antipatijomis.

Meluoja, bet neraudonuoja?

Vis dėlto tame pačiame susirinkime dalyvavę prodiuseriai ar leidybinių kompanijų vadovai sako, kad nieko apie D.Grybauskaitės koncertą negirdėję. Priešingai, jie sutikę remti kasmetinį koncertą jauniesiems atlikėjams, o sužinoję, kad vietoj to AGATA organizuoja „išlydėtuves“, buvo gerokai nustebę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Tyla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Tyla

Vadybininkas, AGATOS Ekspertų komisijos narys Martynas Tyla 15min teigė, kad susirinkimo metu nė kartą nepaminėta, kad koncertas bus skirtas kadenciją baigiančiai prezidentei.

„Taryboje buvo iškeltas klausimas apie kasmetinį renginį prezidentūros kiemelyje – jaunųjų kūrėjų renginį. Deja, apie išlydėtuvių koncertą mes negirdėjome. Jeigu man kas parodytų protokolą, tegu, pripažinsiu, kad klystu, bet mes jau pavargome nuo šitų nesąmonių. Apie prezidentei skirtą koncertą nebuvo užsiminta nė žodžiu.

Jie meluoja ir neraudonuoja. Tegu pripažįsta, kad klysta. Klausimas kyla ne dėl prezidentės, visi ją palaiko, myli, tačiau šį sprendimą jie mums priėmė už akių“, – sako vadybininkas.

Lauras Lučiūnas 15min taip pat patvirtino neatsimenantis, kad būtų aptarinėjamas prezidentės atsisveikinimo koncertas. Jis taip pat sako, kad prezidentę labai palaikantis, jo prodiusuojami atlikėjai mielai dalyvauja prezidentūros renginiuose – „Knygų Kalėdos“, „Už saugią Lietuvą“.

„AGATA tegu atsiunčia protokolą, kur būtų užfiksuota, kad susirinkimo metu kalbėjome apie koncertą D.Grybauskaitei“, – sako L.Lučiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauras Lučiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauras Lučiūnas

Šiuo atveju jis įžvelgiantis dar vieną bėdą – atlikėjai mielai pasirodytų prezidentūros kieme vyksiančiame muzikos koncerte, tačiau kodėl turi nemokamai koncertuoti.

„Mane nervina, kad jie nuolat verkia, kad nėra finansų atlikėjams. Tai kaip jau čia jie dabar jų neturi, negi tokia nuskurdusi organizacija? Kai vyksta labdaros iniciatyvos, mes visuomet grojame, palaikome, bet būtent labdara už gerą draugystę man ir kelia klausimą. Jeigu tai įvardijama kaip padėkos koncertas, tai reiškia, kad tai yra atsiskaitymas už tam tikras gautas naudas.

Norėčiau, kad kiekviena institucija, nesvarbu, kaip ji vadintųsi, suvoktų, kad atlikėjams už darbą reikia mokėti. Maniškiai taip pat buvo kviečiami, bet kai nesutinkama padengti net elementarių kaštų, nes sako, kad nėra pinigų, man labai keista. Prie šio renginio prisideda kiekvienas Lietuvos atlikėjas, remiantis renginį savo lėšomis, nes tai yra AGATOS finansuojamas koncertas“, – sako L.Lučiūnas.

Agentūros MP3 vadovas Vaidas Stackevičius pripažįsta, kad susirinkime nedalyvavo iki pat galo, bet iš kolegų girdėjęs, kad lyg apie koncertą D.Grybauskaitei kalbėta nebuvo.

Antrą kartą susisiekus su D.Razausku ir pranešus, kad buvę susirinkime nariai tikina nežinoję, kad renginys bus skirtas paminėti D.Grybauskaitės veiklą, Tarybos pirmininkas tikino, kad tai yra netiesa.

Jo teigimu, visi tikrai buvo informuoti, kad balsuoja būtent už šiandien vakare vyksiantį renginį. Paprašius atsiųsti protokolą, jis teigė, kad tai gali parūpinti tik AGATOS administracija arba direktorė. Vis dėlto netrukus paaiškėjo, kad ir pati direktorė sutinka, kad per susirinkimą nebuvo tiksliai paminėta, kad susirinkimo nariai palaiko iniciatyvą atsisveikinti su prezidente.

AGATA direktorė: „Padaryta komunikacijos klaida“

AGATA direktorė Agnė Begetė sako, kad organizacijos valdymo sistema yra tokia – visuotiniame susirinkime jo nariai sprendžia eilinius operacinius klausimus, jie yra atsakingi už finansinius sprendimus. Vis dėlto pagrindinis valdymo organas yra Taryba, kuri turi atsiskaityti visuotiniame narių susirinkime. Idėjas įgyvendina AGATA administracija.

Ar susirinkimo metu buvo paminėta, kad koncertas bus skirtas Daliai Grybauskaitei? AGATA vadovė pripažįsta, kad ne.

„Mes šnekėjomės, kad kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet AGATA dalyvaus ir organizuos koncertą prezidentūros aikštėje“, – sako ji.

Vis dėlto po mėnesio Taryba susitiko ir svarstė, ką reikės daryti su koncertu, prezidento rinkimais, besikeičiančiu vadovu. Iš 10-ies žmonių sudaryta komisija, priešingai nei kone kelis tūkstančius vienijančio visuotinio susirinkimo nariai, nusprendė, kad reikia rengti koncertą D.Grybauskaitei.

Agnė Begetė sako, kad Taryba turi teisę priimti tokius sprendimus, teisiškai nebuvo padaryta jokia klaida. Komunikacijos prasme? Taip, Agnė sutinka, kad ši situacija yra itin nemaloni.

„Kaip jūs įsivaizduojate apskritai veiklą, jeigu Taryba nieko negalėtų priimti be visuotinio susirinkimo. Džiaugiuosi, kad mes gyvename demokratiškoje visuomenėje, tačiau Taryba galėjo priimti šį sprendimą. Ypač kad šiame renginyje mes neprisirišame prie politikos, kvietėme atvykti ir dabartinį prezidentą Gitaną Nausėdą“, – sako AGATA direktorė.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Agnė Begetė, AGATA vadovė
Ryčio Šeškaičio nuotr./Agnė Begetė, AGATA vadovė

Anot jos, anksčiau minėti prodiuseriai jau ne vieną kartą viešai reiškia pretenzijas AGATAI, jos nuomone, jie pasinaudojo puikia proga teršti AGATA vardą. Vis dėlto Agnė įsitikinusi, kad nepatenkintieji galėjo pasireikšti prieš kelias savaites, kai viešoje erdvėje pasirodė pirmieji straipsniai apie organizuojamą renginį.

„Teismas gali pasakyti, ar reikėjo visiems pranešti. Mes sakome, kad Taryba turi teisę priimti šituos sprendimus ir ji juos priėmė. Ji privalės atsiskaityti visuotiniame susirinkime – prodiuseriai galėjo bet kurią minutę šaukti susirinkimą ir pareikšti savo nuomonę, juk komunikacija apie renginį buvo paskelbta prieš kelias savaites.

Formaliai žiūrint, teisiškai, asociacijos valdymo prasme mes padarėme viską teisingai, ar tai komunikacijos klaida – be abejo. Jeigu klaidų komunikacijoje nebūtų padaryta, mes apie tai nešnekėtume. Jeigu jie nežinojo, sako, kad tai yra komunikacijos klaida, vadinasi, mes ją turime pripažinti“, – sako A.Begetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius