-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Mocarelos ir uogų salotos

Vasara, vėlyvas rytas sodyboje. Jokios skubos. Gulime su bičiule ant gultų ir geriame kavą. Sakau jai: „Žinai, karantino metu taip įsimylėjau miškus, kad nežinau, ar benoriu iš gamtos bėgti į miesto triukšmą, kurti ambicingus projektus, skubėti, stengtis uždirbti visus pasaulio pinigus ir didžiuotis pasiekimais. Gal man tiesiog mieliau jau rankas į žemę kišti ir žiūrėti, kaip auga pelargonijos ir ryškiai šviečia rožinės petunijos.“ Pasijuokiam abi, kad vis tik dauguma mūsų kaimo žmonės ir tik laiko klausimas, kada ta žemė mus pradeda vilioti. Nespėji susiprasti, o jau sodyboje ir lysvės pilnos salotų, ridikėlių ir svogūnų. Ir su didžiausiu malonumu eini jų skinti Tėvo dienos rytą – tėčiui vežti.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Juk būtent tėvai vaikystėje tas lysves soduose ir parodė. Pamenu, kad su sese turėdavom po kelias, kurias privalėdavom prižiūrėti. Negaliu pasakyti, kad tuomet man tai patiko. Gal tik braškės tiko ir patiko, nes vos parausdavo – būdavo mažų rankučių nuraškytos. Dabar aš lysves suprantu kiek giliau. Gražu ir sveika yra auginti, rūpintis ir džiaugtis savo pastangų ir darbo rezultatu. Tai tarsi meditacija. Tarsi dar vienas gamtos stebuklo įrodymas, gyvenimo laikmatis. Visa širdimi jaučiu, kad lysvių sodyboje tik daugės. Ir kitais metais mano dukra Jonytė jau, panašu, kad turės savo braškių lysves, kurias, paraudusias, ko gero, nekantriai nuraškys... perpetuum mobile.

Ne šiaip aš čia apie tas braškes – juk dabar pats sezonas. Man tai ypač džiugu, nes keto ir mažai angliavandenių turinčioje mityboje atsisakoma daugumos vaisių, bet braškės – vienos tų uogų, kurios rekomenduojamos. Šiandien dalinuosi man ypač patinkančiu receptu – mocarelos ir uogų salotomis. Virtuvėje visuomet stengiuosi gaminti taip, kad suderinčiau daug skonių. Šiose salotose braškės puikiai suskamba su švelniu sūriu, ypač tyru alyvuogių aliejumi ir druska. Skanaus. O kad dar geriau suprastumėm uogų mums teikiamą naudą – kaip visada – kalbinu savo knygos bendražygį, gydytoją dietologą Edvardą Grišiną.

Audriaus Solomino nuotr. / Edvard Grišin
Audriaus Solomino nuotr. / Edvard Grišin

– Kuo fruktozė pranašesnė už cukrų ar kitus saldiklius?

– Fruktozė, tai yra ,,natūralus“ cukrus, randamas daržovėse, vaisiuose. Dar iki šiol galima išgirsti, kad fruktozė yra rekomenduojama II tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, dėl jos silpnesnio poveikio kasos funkcijai – insulino sekrecijai. Vis dėlto negalėčiau sakyti, kad ji yra pranašesnė už kitus rinkoje esančius saldiklius. Jos perteklius, kaip ir kiekvienos maistinės medžiagos, gali būti žalingas žmogaus organizmui.

– Ar fruktozė yra neatsiejama žmogaus organizmo veiklos maistinė medžiaga?

– Tikrai ne. Vaisiai ir daržovės nėra vartojami siekiant gauti fruktozės. Tai yra visų pirmą vitaminų, antioksidantų, skaidulų šaltinis, tad dėl šių savybių mes privalome juos vartoti. Nepaisant to, kad fruktozė yra saldi ir galbūt laikoma natūralesne paprasto cukraus forma, jos perteklius gali sukelti dislipidemiją (hipertrigliceridemiją), kepenų suriebėjimą bei kepenų ląstelių jautrumo insulinui sumažėjimą.

– Patvirtinkite arba paneikite teiginį, kad fruktozė nėra cukrus, tad nuo jos nestorėjama.

– Baltasis, rafinuotas cukrus, tai sacharozė, kuri susideda iš dviejų komponentų: gliukozės ir fruktozės. Taigi fruktozė nėra ,,tradicinis“ cukrus, tačiau tai yra taip pat cukrus. Fruktozės pirminė paskirtis nėra energijos sintezė, todėl tik maža dalis fruktozės panaudojama energijos sintezei konvertuojant ją į gliukozę ar laktatą (priklausomai nuo kitų energetinių medžiagų kiekio kraujotakoje bei audiniuose), o nepanaudota dalis yra sandėliuojama kepenyse.

– Kuriuo paros metu rekomenduotumėte valgyti vaisius ir uogas?

– Remdamiesi moksliniais tyrimais negalime vienareikšmiškai pasakyti, kad vaisius galima vartoti tik tam tikromis paros valandomis. Fiziologiškai organizmo jautrumas insulinui yra mažesnis vakare, todėl prieš miegą nereikėtų apkrauti savo organizmo pertekliniu kiekiu cukraus. Vis dėlto tai priklauso nuo suvartojamų vaisių ir uogų kiekio. Neuždrausčiau sveikam žmogui suvalgyti vakarienei saujos uogų, ar mažo vaisiaus, nes tai nepadarys jokios neigiamos įtakos jo sveikatai.

Kiekvienas mūsų skiriamės savo gyvenimo būdu, aktyvumu, valgymo įpročiais, genetika bei gretutinėmis ligomis, todėl universaliai teigti kuris vaisius kokiu paros metu yra tinkamas, negalėčiau pasakyti.

– Kiek per parą rekomenduotumėte suvartoti vaisių ir uogų keto ir mažą angliavandenių kiekį propaguojantiems žmonėms?

– Keto dietos atveju, vaisių ir uogų vartojimas yra nerekomenduojamas. Sumažinto angliavandenių kiekio dietos atveju viskas priklauso nuo to, kokį angliavandenių limitą yra nusistatęs sau asmuo. Bet tikrai vienas vaisius arba šimtas gramų uogų drąsiai įtilptų į jo mitybos racioną.

– Džiovinti vaisiai, kokie pavojai slypi šiuose produktuose?

– Džiovinti vaisiai, tai dehidratuoti (netekę vandens) natūralūs vaisiai. Iš pirmo žvilgsnio, jie niekuo neturėtų skirti nuo paprastų uogų ir vaisių, tačiau...

  • Dažniausiai džiovinti vaisiai yra mirkomi fruktozės sirupuose priduodant jiems papildomo saldumo.
  • Dėl mažesnės džiovintų vaisių apimties labai lengvai galima jais persivalgyti.

– Beprasidedantis braškių sezonas. Ko gero, daug žmonių vienu kartu suvalgo beveik kilogramą braškių, ar tai normalu?

– Tikiuosi, kad retas žmogus ryžtasi tokiam poelgiui. Tai tikrai didelis kiekis uogų, su kuriomis mes gausime dienos normas viršijančią cukraus bei skaidulų dozę. Perteklinis skaidulų suvartojimas gali išprovokuoti viduriavimą. Jeigu toks kiekis uogų yra papildinys prie pagrindinių dienos patiekalų, padidėja antsvorio, kepenų suriebėjimo bei nutukimo ligos išsivystymo rizika.

Roberto Daskevičiaus nuotr./„#agnėsketo...ir kiti receptai“ Mocarelos ir uogų salotos
Roberto Daskevičiaus nuotr./„#agnėsketo...ir kiti receptai“ Mocarelos ir uogų salotos

Mocarelos ir uogų salotos

2 porcijos

Gaminimo laikas – 10 min.

  • 2 saujos braškių
  • 1 sauja šviežių aviečių
  • 300 g (du rutuliukai) mocarelos
  • kelios mėtų šakelių viršūnėlės
  • ypač gryno alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis kokybiškos druskos

Braškes supjaustome ketvirčiais. Pasiruošiame dvi lėkštes, į kiekvieną dedame braškių, aviečių, ant viršaus – mocarelos rutuliuką.

Pagardiname šias gaivias salotas šlakeliu ypač gryno alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu kokybiškos druskos.

Puošiame šviežiomis mėtomis – jos suteiks puikaus aromato ir papildys salotas maloniu gaiviu skoniu.



Skanaus! O iki tol susitinkame mano Facebook ir Instagram socialinių tinklų paskyrose.


Skanių ir ryškių Jums vasaros dienų.
Su meile maistui ir gyvenimui
Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius