Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algimantas Čekuolis – apie rašomą 16-ąją knygą, 27 metus televizijoje ir užsispyrimą

Rašytoją, keliautoją, žurnalistą, legendinės laidos „Pokalbiai su Algimantu Čekuoliu“ autorių ir vedėją žino kone kiekvienas. Po 27 metų darbo televizijoje, jis visą dėmesį nuo šiol skiria rašymui. Penktadienio vakarą Algimantas Čekuolis pristatė 15-ąją knygą „Salos ir jų žmonės“.
Algimanto Čekuolio knygos pristatymo akimirka
Algimanto Čekuolio knygos pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Algimantas Čekuolis ir vėl grįžo į Vilniaus knygų mugę su nauju kūriniu. Šiemet jis čia pristatė kūrinį „Salos ir jų žmonės“, kuriame pratęsia pasakojimų apie įvairiausius pasaulio kraštus ir reiškinius seriją.

Susitikimą patikėta vesti LRT laidų vedėjai Ugnei Galadauskaitei ir LRT televizijos naujienų tarnybos direktorius Audrius Matonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimanto Čekuolio knygos pristatymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimanto Čekuolio knygos pristatymo akimirka

Humoros – išties neatsiejamas nuo Algimant Čekuolio. Tai jis dar kartą įrodė ir šiame susitikime. Rašytojas nuolat draugiškai pašiepdavo ne tik šalia sėdinčius Ugnę ir Audrių, bet ir save. Jis buvo tikras, natūralus ir labai nuoširdus.

Audrius Matonis viso pokalbio metu taip pat neiškojo žodžio kišenėje – atgal kandžiai atskirsdavo: „Trumpai sakant: Dievas žino viską, bet Čekuolis žino geriau. Čekuolis vienintelį kartą padarė klaidą, kai pagalvojo, kad padarė klaidą. Viską, ką pasako A.Čekuolis virsta tiesa. Paskutinis juokiasi tas, kuris yra Čekuolis.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Algimantas Čekuolis pristato naują knygą – „Salos ir jų žmonės“

VIDEO: Vilniaus knygų mugė – įdomiausi faktai, svečiai ir renginiai, kuriuos rekomenduojame aplankyti

Pasakodamas apie knygos „Salos ir jų žmonės“ idėją, rašytojas sakė: „Naujoje knygoje aprašiau tas salas, kurios yra kuo nors išskirtinės. Taip pat tas, apie kurias yra parašyta daugiausiai medžiagos – ką jau čia meluosiu žmonėms“, – šypsojosi A.Čekuolis.

Autorius prisipažino, kad čia sudėtos istorijos ir iš tų salų, kuriose jis pats nebuvo: „Neskaičiuoju, kiek tų salų aplankiau. Tai visiškai neturi reikšmės. Pavyzdžiui, kartą lėktuvas nusileido Seišelių salose, bet buvau tik oro uoste. O daugiausiai apie salą sužinojau sėdėdamas prie kompiuterio.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Čekuolis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Čekuolis

Pokalbio metu A.Čekuolis prisiminė savo, kaip rašytojo, karjeros pradžią. Pasak jo, jam net gėda prisiminti, kokios buvo jo pirmosios knygos.

„Visada buvau teisybės vergas. Visada ieškojau įdomumo teisybėje. Bet savo literatūrinę veiklą pradėjau nuo išgalvotų dalykų. Tai buvo dar sovietiniais laikais. Man atrodė, kad labai gerai išgalvoti yra didelis nuopelnas. Dabar žiūriu į tas knygas, kurias net iki šiol atneša pasirašyti, ir galvoju, kaip baisiai rašiau, kaip kvailai išgalvota buvo! Ir kaip kvailai viskas išgalvota kituose romanuose, novelėse, poemose. Supratau vieną dalyką – pralenkti gyvenimo išgalvojimais mes negalime. Gyvenimas bus gudresnis, bus daug įdomiau: ir kvatojimo, ir liūdesio, ir tragizmo, ir pasididžiavimo“, – kalbėjo jis.

Tačiau visgi išgalvotų istorijų jis neišsižadėjo – jau ruošia naują apysakų knygą. „Prieš 3 metus pradėjau apysaką „Teisiųjų vakarienė“. Nusprendus išeiti iš televizijos, vėl grįžau prie beletristikos, ir tokio paties dydžio apysaką parašiau per mėnesį. Dar nežinau knygos pavadinimo. Bet galbūt vadinsis „Šamanas: 5 naujos apysakos“. Žodis „šamanas“ traukia moteris, o „naujos“ – vyrus“, – juokavo A.Čekuolis.

Paklaustas, kaip tapti tokiu, kaip jis, Algimantas teigė, kad svarbiausia užsispyrimas.

„Galėčiau sakyti – skaityk daug literatūros, mylėkis ne tik su gražiomis, bet ir protingomis moterimis, nevalgyk daug, negirtuokliauk. Bet viena savybė yra būtina, kurios niekada nesakiau, nes visada buvo nepatogu. Kadangi man 85 metai ir kevirtis, turbūt laikas dėti visas kortas ant stalo. Taigi svarbiausia būti užsispyrusiu“, – kalbėjo rašytojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Matonis, Algimantas Čekuolis, Ugnė Galadauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Matonis, Algimantas Čekuolis, Ugnė Galadauskaitė

Algimantas Čekuolis pasakojo ir apie 27 metus trukusią karjerą televizijoje. Pasak jo, pasitraukimas iš šios darbo vietos nebuvo skausmingas – tiesiog jau atėjo laikas tai padaryti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Po 27 metų darbo Algimantas Čekuolis apsisprendė atsisveikinti su televizija

„Mane televizija išmokė nesirgti – čia neturi teisės sirgti gripu, plaučių uždegimu, negali sakyti, kad nusibodo. Kiekvieną savaitę su šypsena sėdi prieš kamerą, nors viduje visokiausi nemalonumai ir ligos.

Aš visus tuos metus kas rytą rytą atsibudęs nueidavau į dušą, išgerdavau didelį puodelį juodos kavos, ir tada pradėdavo galvoje suktis visokie velniai. Tuos velnius aprašydavau iškart sėdęs prie kompiuterio. Aš tą dariau taip ilgai, kad tai tapo tiesiog būtinybe. Todėl ačiū televizijai ir visam kolektyvui, kad jaučiausi reikalingas. Gal ir nebuvau labai reikalingas galiausiai, bet aš bent jau taip maniau. Aš žinojau, kad dar nenusibodau žiūrovams, bet žinojau, kad greit atsibosiu“, – Vilniuas knygų mugėje kalbėjo A.Čekuolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius