Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antakalnio kapinėse paminėtos Virgilijaus Noreikos mirties metinės

Kovo 3-ąją sukaks metai, kai netekome žymaus Lietuvos tenoro, profesoriaus Virgilijaus Noreikos. Šeštadienį Antakalnio kapinėse paminėti žymiojo solisto mirties metinių susirinko V.Noreikos artimieji, draugai, scenos partneriai ir ištikimi jo talento gerbėjai.
Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė ir Rafailas Karpis
Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė ir Rafailas Karpis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min primena, kad jo gyvybė užgeso pirmąjį 2018 metų pavasario šeštadienį – kovo 3-iąją.

83-ečiuosius metus ėjęs V.Noreika per savo karjerą sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų lietuvių ir užsienio kompozitorių operose, surengė daugiau kaip 700 solinių koncertų. Jis koncertavo su Lietuvos ir užsienio šalių orkestrais. Gastroliavo daugiau nei dviejose dešimtyse šalių įvairiuose žemynuose.

Už „aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“ jam 2010 metais buvo suteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

V.Noreikos bičiuliai maestro prisimena, kaip geriausią savo srities profesionalą, niekuomet nepamirštantį žmogiškumo, visiems aplink dalijančio šilčiausias emocijas. Kad ir kokiu scenos grandu jį laikė visa Lietuva ir pasaulis, nosies į aukštumas jis neužkėlė.

V.Noreika buvo ne tik vienas iškiliausių visų laikų Lietuvos operos dainininkų, bet ir nepaprastai populiarus, ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos solinio dainavimo pedagogas, profesorius. 1958 metais baigęs anuometinę Lietuvos valstybinę konservatoriją (Kipro Petrausko dainavimo klasę), V.Noreika nuo 1976 m. iki pat mirties 2018-aisiais dėstė Akademijoje.

Tarp maestro mokinių: Edgaras Montvidas, Merūnas Vitulskis, Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt), Tomas Pavilionis, Sergejus Larinas (1956–2008) ir daugelis kitų žinomų solistų.

Būrys buvusių V.Noreikos mokinių atvyko jį pagerbti ir Vilniaus Antakalnio kapinėse, ten esančiame Menininkų kalnelyje V.Noreika atgulė amžinojo poilsio. Tarp susirinkusiųjų – maestro artimieji, draugai, scenos partneriai ir ištikimi jo talento gerbėjai.

Šeštadienį taip pat aukotos Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. Po jų – sakralinės muzikos koncertas.

Sekmadienį Šv. Mišios už V.Noreiką bus aukojamos Babriškių Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje (Varėnos raone). Po mišių – sakralinės muzikos valanda.

VIDEO: Minios žmonių į paskutinę kelionę išlydėjo Virgilijų Noreiką

Maestro pagerbimas tęsis ir ateinančią savaitę – kovo 8-ąją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyks prisiminimų vakaras ir koncertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius