-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie tai, kaip lietuvių didikai neatsispyrė aistringų prancūzių kerams

„Nei meilė, nei pasimatymai anuomet nebuvo būtina sąlyga, kad vedybos įvyktų“, – sako istorinius vaizdo siužetus Prancūzijos – Lietuvos prekybos rūmų organizuojamai verslo ir labdaros vakarienei „Diner de Gala avec Martell“ kurianti televizijos žurnalistė Edita Mildažytė.
Marija Gonzaga
Marija Gonzaga / Stop kadras

Ji neabejoja, kad nepavykusi Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos ir jo brolio Jono Kazimiero Vazos bei Prancūzijos princo Karolio I Gonzagos dukters Marijos Liudvikos Gonzagos istorija būtų puikus pagrindas kvapą gniaužiančiam istoriniam filmui.

Į Lietuvos didikų dvarą Marija Liudvika Gonzaga pirmiausia įžengė kaip Vladislovo Vazos žmona. Mantujos kunigaikščio ir prancūzės kunigaikštytės iš Gizų giminės palikuonę Lenkijos-Lietuvos valdovas vedė ne iš meilės, taip jis siekė sustiprinti savo karalystės ryšius su Prancūzija.

Jokios apčiuopiamos politinės naudos ši santuoka neatnešė, tačiau dvaras pastebimai pasikeitė – jame atsirado daugiau intelektualių pasibuvimų, kultūrinių renginių, rafinuotumo ir elegancijos. Prancūzė pasistengė, kad dvare atsirastų ne tik prancūziškų audinių ir aksesuarų, bet ir prabangių prancūziškos virtuvės patiekalų.

Stop kadras/Marija Gonzaga
Stop kadras/Marija Gonzaga

Kad ir kaip stengėsi prancūzaitė, aistros ir meilės valdovo širdyje ji neįžiebė. Netrukus išaiškėjo ir vieša karaliaus paslaptis – Vladislovas Vaza seniai mylėjo nekilmingą Lvovo pirklio dukterį Jadvygą Luškovą. Mylimoji karaliui buvo netgi pagimdžiusi sūnų, o tas ją gerai paslėpęs – ištekinęs už Merkinės seniūno. Gyvenimo pabaigoje Vaza paskutinį kvapą išleido ne ant žmonos prancūzės rankų, o Merkinėje, Jadvygos glėbyje.

Po to, kai karalius pasimirė, prancūzę Mariją Liudviką vedė jo brolis Jonas Kazimieras Vaza. Tačiau ir ši santuoka nebuvo vaisinga – Marija Gonzaga taip ir nesusilaukė vaikų.

Stop kadras/Jonas Kazimieras Vaza
Stop kadras/Jonas Kazimieras Vaza

„Užtat prancūzė paliko ryškų pėdsaką, – sako po istorijos kelius ir klystkelius pastaruoju metu daug klaidžiojanti Edita Mildažytė. – Į Lietuvą Mariją Liudviką atlydėjo dvi freilinos. Klara Izabelė Eugenija de Mailly Lascaris vėliau tapo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždininko, kanclerio Kristupo Zigmunto Paco žmona, pirmąja šalies ponia, o Marija Kazimiera d‘Arguien – Jono Sobieskio mylima žmona ir valdove. Jai savo meilę Lietuvos-Lenkijos valdovas Jonas Sobieskis nuolat liudijo aistringais laiškais. Visos trys prancūzės aktyviai reiškėsi visuomenėje, į dvarus atnešė europietiškumo dvasią, mokė moteris madingai rengtis, koketuoti ir sąmojingai bendrauti.“

Tradicinė Prancūzijos-Lietuvos prekybos rūmų verslo ir labdaros vakarienė vyks gruodžio 3 dieną, šeštadienį, 18 valandą, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius