Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsargiai, jus stebi seksizmo „radaras“: įkliuvo žinomi vyrai

Neseniai susibūrusios organizacijos „Women‘s Intelligence Network (WIN)“ akiratyje vis atsiduria kasdienio seksizmo pavyzdžiai. Tarp jų pateko ir žinomi Lietuvos vyrai – LRT laidos „Labas rytas“ vedėjas Ignas Krupavičius ir savo protus mankštinti raginantis, TV laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ vedėjas Robertas Petrauskas.
Ignas Krupavičius ir Robertas Petraukas
Ignas Krupavičius ir Robertas Petraukas / 15min ir LRT nuotr.

„Labai sunku identifikuoti seksizmą kaip tokį. Pradėjome žiūrėti laidas, kad iliustruotume jį konkrečiais pavyzdžiais. Pastebėjome, kad žmonėms trūksta supratimo apie tai, kada yra seksizmas, kažkokia diskriminacija“, – 15min sakė WIN vadovė Ina Venckaitė.

Ji seksizmą apibūdino kaip žeminantį elgesį lyties pagrindu, ypatingai jie esą dažni darbovietėje. „Labai paprastas pavyzdys – kavos padarymas, nesvarbu, kokia tavo kompetencija – vyras vyro nepaprašys, kad ir pareigos bus žemesnės. Bus paprašyta moters, nes stereotipiškai manoma, kad ji privalo tą kavą padaryti“, – komentavo I.Venckaitė. Anot jos, dažnai pasitaiko ir seksistinių juokelių neformalioje aplinkoje, kuriuose dažnas neįžvelgia gilesnės problemos. Seksistinės replikos esą skrieja ir iš žinomų Lietuvos vyrų lūpų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ignas Krupavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ignas Krupavičius

I.Krupavičius „paslydo“ ne kartą – vesdamas „Labo ryto“ laidą. Štai vienas iš pavyzdžių:

„I.Krupavičius kolegei: „Tikrai tau ši publikacija turi būti įdomi. Apie batus. Kiek batų porų turi?“

Kolegė Aistė: „Man labiau patiko apie hibridinius automobilius.“

I.Krupavičius: „Tikrai?“

Ir tai tokios replikos esą nesibaigia. „WIN“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje jų yra ir daugiau, pavyzdžiui: „Ignas: Apuokų jaunikliai <...> tai viena didžiausių pelėdų rūšių <...> birželio mėnesį lizdą paliekantys jaunikliai labai balsingi, kaip kad mūsų Aistė, garsiai cypsi mūsų Aistė, todėl vasaros viduryje juos gana nesunku aptikti. Aistė: Taip. Ignas: Pacypsėk.“

Taip pat seksizmą iliustruoja ir ši LRT rytinės laidos vedėjo pasisakymas: „I.Krupavičius: pasitinkame dvi žavias viešnias TSPMI direktoriaus pavaduotoją dr. Margaritą Šešelgytę ir Merilando universiteto mokslininkę Eglę Murauskaitę.“

...nes komplimentų nebus per daug

Pats I.Krupavičius 15min tvirtino nesantis seksistas. „O komplimentų moterims niekada nebus per mažai, tuo labiau kolegėms, su kuriomis ilgus metus dirbu, kurias labai gerbiu ir jos tai puikiai žino“, – lakoniškai situaciją komentavo I.Krupavičius.

R.Petrausko perlai irgi nepraslydo pro „WIN“ atstovų akis. Nepaisant to, kad „Tūkstanmečio vaikų“ žaidime dalyvavo trys mergaitės, jame nuskambėjo tokia R.Petrausko frazė: „Klausimas apie sportą. Na, vyrai, jūs pasiruoškit. Justas, jau, patinka jam ši tema“. Beje, teisingai atsakė dalyvė Ūla.

LRT nuotr./Robertas Petrauskas
LRT nuotr./Robertas Petrauskas

Ir tai ne vienintelis pavyzdys: „R.Petrauskas: Kuri Saulės planeta karščiausia? Aš tai visą laiką sakau vaikams, kad lengviausia prisiminti išskirtinumus pagalvojant, kad ta planeta yra moteriškos giminės, o moterys visada elgiasi truputėlį kitaip negu visi kiti ir ta planeta yra vienintelė, kuri sukasi prieš laikrodžio rodyklę, ir ta planeta yra pati karščiausia. Jinai vadinasi Venera“.

Užkliuvo ir dar vienas seksistinis TV laidų vedėjo pasisakymas: „R.Petrauskas: Austėja mėgsta žaisti stalo žaidimus, mokosi gaminti ir ruošiasi studijuoti programų sistemas. Su šeima žaidžiate: mama, tėtis. Kas dar yra šeimoj?

Austėja: brolis, sesė.

R.Petrauskas: Tai keturiese prie stalo?

Austėja: Mama nežaidžia.

R.Petrauskas: Ai, mama nežaidžia, supratau, mama tuo metu gamina valgyti.“

Kaip seksistinis išskiriamas ir šis R.Petrausko pasisakymas: „R.Petrauskas Ievai ir Miglei: „Ar jūs esate iš tų merginų, kurios nekalba, kai tiksliai nežino, ką čia reikėtų pasakyti?“

Lanko maisto gamybos kursus

15min susisiekus su R.Petrausku, šis teigė manantis, kad nėra seksistas, nors tie pavyzdžiai, anot jo, ko gero, patenka į seksistinių kategoriją. „Bet ištraukti iš konteksto, jie atrodo blogiau nei su juo. Pvz., kad vienintelė moteriškos giminės planeta (išskyrus Žemę) sukasi prieš savo ašį man yra mnemonika, o ne seksizmas. Ir aš nesakiau, kad vyrai tragiški kulinarai. Aš pats gaminu, šiuo metu lankau maisto gamybos kursus, rūbus išsiplaunu ir nežinau, ką ten dar prisikirsite darbams, kurių nedarantis vyras būtų priskirtas seksistams“, – komentavo R.Petrauskas.

Jis tvirtino visiškai palaikantis lyčių lygybės idėją. „Tai, kad žmogaus veikla, sugebėjimai ir pasiekimai nepriklauso nuo lyties, yra faktas, dėl kurio neverta diskutuoti. Tiesa, aš taip pat manau, kad žmonės nėra vienodi ir lygūs. Bet tai su vyrais ar moterimis nesusiję. Tuos komentarus prisiminsiu ateičiai – matyt, tai, kas ateina iš vaikystės, kažkur pasilieka ilgam“, – padėkojęs už pastabas žadėjo pasitaisyt R.Petrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius