-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atvirą kritiką „gervių“ scenoje išsakiusi Aistė Diržiūtė: „Neslėpsiu, bijojau, bet buvo verta“

Po lietuviško kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ šventės aktorė Aistė Diržiūtė prabudo, kaip pati sako, kitokioje Lietuvoje. Ceremonijos metu garsiai prakalbusi apie tikrąją meno funkciją – neužsimerkti prieš tai, kas vyksta aplinkui – ji tiki, kad nuo šiandien kinas išgyvens naują etapą. Etapą, kuriame, visų pirma, nebebus baisu kalbėti.
Aistė Diržiūtė
Aistė Diržiūtė / Audriaus Solomino nuotr.

Trečiadienio vakarą parodų centre „Litexpo“ apdovanoti labiausiai nusipelnę aktoriai, režisieriai ir kino meno specialistai. Gal kai kam ir netikėtai, čia lankėsi seksualinio priekabiavimo skandale ne kartą linksniuotas režisierius Šarūnas Bartas. Ir nors jo filmas „Šerkšnas“ buvo nominuotas keturiose skirtingose kategorijose, šiemet pelnyti „Sidabrinės gervės“ statulėlės jam nebuvo lemta.

Vis dėlto didesnės diskusijos sulaukė ne pačios dalybos, o ištaigingos ceremonijos metu #metoo skandalo įkvėptos kalbos. Ir bene ryškiausiai sužibėjo aktorė Aistė Diržiūtė, pabrėžusi, kad nuo šiandien viskas turi būti kitaip.

„Aktorius nebegali būti tik aktorius, kūrėjas nebegali būti tik kūrėjas. Daugiau nebegalime apsimetinėti, jog nieko nevyksta. Dengtis abejingumu, neturėti pozicijos ir būti patogiu.

Šiais metais pasaulio kino industrijos atstovai susibūrė ir prabilo prieš nelygybę, priekabiavimą, smurtą ir prievartą. Tai neaplenkė ir Lietuvos. Ir aš, pasinaudodama proga, noriu padėkoti Julijai Steponaitytei, Paulei Bocullaitei bei visiems jas palaikiusiems už drąsą. Ir tai tik pradžia. Mes nebebijom, mes nebetylim ir kartu mes pradedame pokyčius“, – scenoje, tiesioginės transliacijos metu kalbėjo A.Diržiūtė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai

Tą patį vakarą palaikymą aktorei išreiškė keli žinomi žmonės, kino pasaulio atstovai. Džiugesys nesibaigė ir kitą dieną.

„Jaučiuosi tiesiog puikiai. Džiaugiuosi, kad pagaliau dalyvavome įvykyje, kuris atliepia tikrąją meno funkciją. Dėkoju žmonėms, kurie palaikė, kurie scenoje taip pat kalbėjo, išreiškė poziciją ir sulaukė aplodismentų. Gal šūksniai ir nebuvo patys audringiausi, bet jų buvo. Ir tai jau yra žingsnis“, – 15min jausmus po ceremonijos vardijo A.Diržiūtė.

Ar aktorė jaučiasi išgirsta? Tikrai taip. Ir nors A.Diržiūtė neneigia, kad lipti į sceną ir pirmąkart taip drąsiai kalbėti nebuvo lengva, jaučia, kad pagaliau kino industrija sujudo.

„Ir sujudo dėka žmonių, kurie nėra abejingi ir kuriems nesvarbu, ką kiti mano – jie kovos. Yra nuostabu žinoti, kiek mūsų daug. Neslėpsiu, aš bijojau. Bet jei jau man buvo suteikta garbė įteikti apdovanojimą, garbė būti ant scenos svarbiausio Lietuvos kino renginio metu, aš negalėjau nepasisakyti. Ir negalėjau užmerkti akių. Taip, sulaukiau tik trijų neigiamų žinučių, kuriose manęs nepalaikė, bet visa kita buvo nuostabu. Supratau, kad mūsų karta jau išdrįso kalbėti. Tai yra naujas rytas. Atrodo, kad prabudau kitoje Lietuvoje“, – sako A.Diržiūtė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Diržiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Diržiūtė

Tik kalbėti prieš šimtus gildijos narių, televizijos žiūrovus tikriausiai nėra taip sunku, kaip žinant, jog tave girdi ir žmogus, kuris lietuviškoje terpėje išjudino #metoo skandalą. Bet minčių, jog turėtų elgtis kitaip, nebuvo.

„Reikia tiesiog atsirinkti, ką tu nori matyti ir ko nenori. Vakar mačiau daug žmonių, kurie manęs nepalaikė, bet aš atsisakiau į juos žiūrėti. Žvelgiau tik į besišypsančius veidus, su kuriais mes ėjome kartu visą šitą kelią ir eisime toliau“, – pabrėžė aktorė.

Po ceremonijos netrūko ir tylių svarstymų, neva „gervės“ nepelnęs režisierius pateko į aiškų tiesioginį sąskaitų suvedinėjimą. Tik Aistė Diržiūtė šiuo klausimu dar radikalesnė. Kaip pati sako, negalime dėti brūkšnio tarp kūrėjo ir jo kūrybos.

„Tai yra vienis. Kūrėjas nebegali būti tik kūrėju, atsiriboti. Jis yra žmogus, o tai, kas yra jo viduje, atsiliepia ir jo darbuose. Bet šioje situacijoje neieškočiau povandeninių srovių. Šie apdovanojimai vyko ne prieš, o už naują kalbą, naujas idėjas, naujus charakterius. Labai norėčiau, kad žmonės tai suvoktų. Ir noriu tikėti, kad mes susivienijome. Mūsų visuomenė dar auga, bet žingsnis po žingsnio viskas judės tik geryn“, – viliasi A.Diržiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius