-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beata Nicholson tapo Pieno banko ambasadore: jei galės, aukos ir pati

Trečiadienį Vaikų ligoninėje, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filiale atidarytas pirmasis sostinėje Pieno bankas. Jo ambasadore tapo devintą nėštumo mėnesį skaičiuojanti žurnalistė, kulinarė Beata Nicholson.
Beata Nicholson
Beata Nicholson / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmasis sostinėje Pieno bankas atidarytas antradienio rytą. Toks bankas Lietuvoje jau antras – dar vienas yra Kaune.

Šio banko ambasadore Vilniuje tapo kulinarė Beata Nicholson. Šiuo metu žinoma moteris pati labai laukia, kada ją aplankys gandrai, – netrukus susilauks trečio vaiko.

„Mane ten pakvietė per pažintis, – juokdamasi 15min sakė B.Nicholson. – Sienas ten išgražino mano draugė dailininkė. Ji ir parekomendavo mane pakviesti prisidėti. Žinoma, lengvai sutikau. Manau, tai labai svarbus dalykas. Visad maniau, kad mūsų šalies moterys supranta maitinimo krūtimi svarbą, bet, pasirodo, pagal bendrą statistiką Lietuva gerokai atsilieka.“

Asmeninio albumo nuotr./Beata Nicholson
Asmeninio albumo nuotr./Beata Nicholson

Beata paaiškino, kas tas Pieno bankas yra: „Pasaulyje, Europoje toks dalykas kaip Pieno bankas egzistuoja jau seniai. Moterys, kurios nori pasidalinti savo pienu, jį paaukoja, tada jis yra paruošiamas, išvalomas ir perduodamas kūdikiams. Tiems, kurie gimė per anksti arba serga. Pasaulio organizacijos dar prieš keliasdešimt metų pripažino, kad donorės pienas yra antras pagal gerumą po savo motinos pieno. Lietuvoje tokio banko nebuvo ilgą laiką. Palyginimui, Italijoje yra 33 pieno bankai. Pas mus toks pirmiausia atidarytas Kaune, o dabar Santariškėse – didesnis.“

Vis dėlto Lietuva – viena paskutiniųjų Europos šalių, kurioje toks bankas atsirado. „Daktaras Arūnas Liubšys (Neonatologijos centro vadovas – red.) pasakojo, kad atidaryti tokį banką Vilniuje buvo ilgai trukusi ambicija. Kažkada jis buvo nuvykęs į konferenciją, ir tik Lietuva, Latvija bei Rumunija buvo šalys, kurios tokio dalyko neturėjo. Dabar jau turime ir mes – labai modernų, gražų“, – sakė B.Nicholson.

Dovilės Jakštaitės nuotr./Beata Nicholson
Dovilės Jakštaitės nuotr./Beata Nicholson

Bendraudama su 15min ji sakė norinti pabrėžti šitokio banko svarbą: „Ne kiekvienai moteriai pasiseka maitinti krūtimi. Apie tai svarbu kalbėti, tai reikia žinoti. Ne kiekvienai tai lengvai gaunasi, ir nereikia čia įvedinėti fašizmo, kad nesvarbu kaip, per ašaras ir per kančias būtina maitinti. Juk ne visos turi vienodas galimybes. Bet kiekviena turi pabandyti. Tai labai svarbu tolimesniam kūdikio vystymuisi, ypač to, kuris yra silpnesnis – gimė neišnešiotas ar sergantis.“

Nemanau, kad jei dvejų metų vaikas valgo cepeliną, turi užsigerti motinos pienu

Pati B.Nicholson jau augina du vaikus, abu juos pasakojo maitinusi bene po 8 mėnesius. Maitinti ruošiasi ir trečią vaikelį, kuris į pasaulį ateis netrukus.

„Ir Izabelę, ir Jurgį maitinau maždaug iki tol, kol jiems suėjo 8 mėnesiai. Tikrai nesu iš tų, kurie užsibrėžia maitinti iki trijų ar septynių metų. Manau, tai jau ekstremalumas... Pati maitinau tiek, kiek norėjosi man, kiek norėjosi vaikui. Rekomenduojamas minimumas yra šeši mėnesiai. Po to, žinia, vaikas jau gali valgyti žuvį, morkas ir taip toliau. Nemanau, kad jei dvejų metų vaikas valgo cepeliną, turi užsigerti motinos pienu“, – sakė B.Nicholson.

Ar turėdama galimybę ji aukos Pieno bankui? „Kai maitinau pirmuosius vaikus, būdavo, kad pieno likdavo. Ir draugių turiu, kurioms taip yra. Būna, užšaldo, po to net išmeta, nes nebesunaudoja... Dabar, kai yra pieno bankas, bus galima tą pieną panaudoti geram tikslui“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius