-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BIX 30-mečio proga Samas pristatė savo tapybos parodą: „Laikas atskleisti tikrąjį veidą“

Ar žinojote, kad Saulius Urbonavičius-Samas moka tapyti? Ar kad būdamas 24-erių jis svajojo tapti dailininku? Turbūt teigiamai atsakytų mažuma gerbėjų. Tad, kaip sako BIX lyderis, atėjo laikas parodyti tikrąjį savo veidą. Martyno Mažvydo bibliotekoje Samas pristatė savo autorinių darbų parodą.
Saulius Urbonavičius-Samas ir Jazzu
Saulius Urbonavičius-Samas ir Jazzu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kad jau BIX‘ai šiemet mini grupės gyvavimo 30-metį, Saulius Urbonavičius-Samas nusprendė galų gale atskleisti, nuo ko prasidėjo jo, kaip menininko, kelias.

Šiaulių universiteto Dailės fakulteto absolventas iki pat 24-erių planavo tapti tapytoju, surengė kelias parodas. O pirmadienio vakarą sostinėje jis pristatė, kaip pats sako, pirmąją rimtesnę nutapytų darbų apžvalgą. Jų apžiūrėti atvyko visas būrys Samo gerbėjų ir draugų: Andrius Mamontovas, Marijus Mikutavičius, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Saulius Prūsaitis, Martynas Starkus, Nėrius Pečiūra, Julius Žalakevičius, Darius Petkevičius, Martynas Tyla. Vakaro nepraleido ir vakaro kaltininko žmona Kristina Urbonavičienė.

„Tiek mano tapybos darbų yra matę vos keli žmones, o dabar pamatys visa Lietuva. Šiuose darbuose yra tikrai nemažai sąsajų su grupės kūryba. Tad, be abejo, jaudinuosi. Toks įdomus jausmas. Visą laiką gyvenau kitokiame judesy – televizija, muzika – o dabar vėl grįžtu prie individualistinės veiklos. Tapyba yra labai asmeniška, labai jautru. Bet juk turiu pagaliau atskleisti tą savo tikrąjį veidą“, – 15min sakė Saulius Urbonavičius-Samas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Mikutavičius, Saulius Prūsaitis ir Andrius Mamontovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Mikutavičius, Saulius Prūsaitis ir Andrius Mamontovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Urbonavičienė, Kotryna ir Martynas Starkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Urbonavičienė, Kotryna ir Martynas Starkai

Kodėl tik dabar? „Viskas dėl BIX jubiliejaus, 30-mečio. Atėjo laikas pasakyti, nuo ko viskas prasidėjo. BIX yra ne kažkokia eilinė grupė, o visiškai ant kitokio pamato sukurta menininkų grupė. Kai pamatai pamatus, gali daug giliau suprasti ir muziką.“

Visgi per tiek metų jis savo darbų neišsaugojo – išdalino bei padovanojo draugams. „Namuose turiu vos vieną kitą. Todėl teko susiimti ir susirasti iš visų pakampių. Net ir iš Vokietijos vieną parsigabenau. Manau, kad yra ir toliau jų iškeliavusių“, – sakė muzikantas.

Parodoje lankytojai išvydo 5 didžiulius 1,5 metro tapybos darbus, keletą mažesnių, pieštų su aliejiniais dažais. Taip pat buvo eksponuojami Samo eskizai. Visa tai – sukurta per dvejus metus. „Tai buvo labai produktyvus laikas. Lygiai taip pat kaip grojau dieną naktį, kaip ir televizijoje dirbu paromis, taip ir tapydavau – visą galvą pasinerdavau. Kartais ir po kelias paras nemiegodavau.“, – šypsojosi jis.

„Visi galės pamatyti darbus, kai jau buvau kažkokia prasme dailininkas, pradėjau savo kelią, įgijau techniką. Tai buvo prieš pat BIX susikūrimą, paskutiniai metai studijose. Šiaip tapyba yra sunkus dalykas. Į vieną sustingusį kadrą turi sudėti savo patirtį, jausmus, istoriją. Kaip norim, kad klausytojas sukurtų savo dainos prasmę, taip ir čia – kiekvienam mano darbai iššauks savų minčių. Toks juk ir yra meno tikslas“, – kalbėjo Samas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tapybos parodos pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tapybos parodos pristatymo akimirka

Dabar Saulius Urbonavičius-Samas sako teptuką į rankas paima jau retai. Tačiau visus trisdešimt metų jis vienintelis rūpinosi BIX įvaizdžiu.

„Perėjau į kiek kitokią sritį – dariau visą BIX dizainą – nuo logotipų, albumų viršelių... Dailės sugebėjimai man čia labai pravertė. Be to, šis suvokimas padeda ir televizijos projektuos – dekoracijos, kadrai, spalvos. Juk vaizdas labai svarbu“, – 15min sakė Samas.

Beje, norintys išvysti S.Urbonavičiaus-Samo darbus tai gali padaryti dar ir antradienį. Rugsėjo 18-19 dienomis Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka taps simboline grupės BIX ambasada.

Artėjant grupės trisdešimtmečio šventei, čia vyks susitikimai su kolektyvo nariais, bus rodomi dokumentiniai kadrai ir Sauliaus Urbonavičiaus-Samo tapybos darbai, o žymiausi Lietuvos atlikėjai įrašys kūrinį, skirtą BIX jubiliejui.

TAIP PAT SKAITYKITE: 1992 metais drąsią fotosesiją surengę BIX: „Tada nusifotografuoti nuogam buvo kažkas tokio“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius