Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Didžiūnaitytės mirtis paskatino netylėti ir žinomas moteris: „Oksikas“ niekam nebuvo paslaptis“

Lapkritį sueis lygiai metai nuo modelio Dovilės Didžiūnaitytės žūties. 12 mėnesių, per kuriuos spėta pareiškimus pateikti tik vienam iš įtariamųjų, tačiau mirties aplinkybės iki šiol lieka nežinioje. It mirties taške sustingusi byla skaudina ne tik merginos artimuosius, bet ir žinomas moteris. Anot jų, Dovilės Didžiūnaitytės byla – tarsi prabudimas iš gilaus sapno, mat naktiniuose klubuose naudojamas „oksikas“ visiems yra vieša paslaptis. Tiesą sakant, su šiuo prievartavimo narkotiku vadinamu medikamentu vienai iš kalbintųjų teko susidurti asmeniškai...
Daina Bosas, Fausta Marija Leščiauskaitė, Neringa Zeleniūtė ir Oksana Zlatkovaitė kalba apie Dovilę Didžiūnaitytę
Daina Bosas, Fausta Marija Leščiauskaitė, Neringa Zeleniūtė ir Oksana Zlatkovaitė kalba apie Dovilę Didžiūnaitytę / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Oksana Šemberienė

Futbolininko Deivido Šembero žmona Oksana Šemberienė pripažįsta, kad modelio žūtis jai asmeniškai labai skaudi tema. Šią istoriją stebėjusi nuo pirmosios žinios apie nelaimę, ji iki šiol negali patikėti, kas nutiko. Viena iš priežasčių – šioje istorijoje gausu bendrų pažįstamų, draugų.

„Mes įpratę skaityti apie nusikaltimus įsivaizduodami, kad tai vyksta toli, mūsų neliečia. Tad šį kartą man kalbėti ypač sunku“, – 15min sakė moteris.

Kita skaudi priežastis – Oksanai Šemberienei teko asmeniškai patekti į situaciją, kai pažįstami žmonės jos draugei pasiūlė gėrimą, kuriame galimai buvo „oksiko“. Moteris iki šiol prisimena tą vakarą, kai po kelių minučių jos draugė elgėsi neadekvačiai.

Nereikia galvoti, kad prie merginų naktiniuose klubuose prieina ir gėrimus siūlo nepažįstami žmonės. Ne, tai daro tavo artima aplinka, tavo pažįstami.

„Narkotikai nėra paslaptis. „Oksikas“ nėra paslaptis, tačiau tai yra gėda. Ir visi žmonės tyli. Dovilės žūtis atskleidė labai daug, o žmonės šnabždasi, kaip tai dažnai vyksta ir koks „oksikas“ yra populiarus. Kiekviena mergina gali pakliūti į tokią situaciją.

Turiu puikų pavyzdį, tačiau tuo metu dar nežinojau, kas vyksta. Prieš ketverius metus su artima drauge nuvykome išgerti kokteilių į vieną gerai vertinamą naktinį klubą. Atvykus jo savininkai, pažįstami draugai, mums pasiūlė prisėsti. Pasiūlė ir pasivaišinti vienais brangiausių šampanų, tačiau kadangi nemėgstu šito gėrimo, atsisakiau.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Deivydas ir Oksana Šemberai
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Deivydas ir Oksana Šemberai

Nuėjau į kitą baro pusę užsisakyti kokteilio, sutikau pažįstamą, o (grįžusi) po pusvalandžio negalėjau atpažinti savo draugės. Ji daužėsi nuo vienos sienos į kitą. Nors kalbėjo adekvačiai, nebuvo galima suprasti, kas vyksta. Tad netrukus išvykome, o mums beeinant prie išėjimo puikiai prisimenu, kaip vienas vyras pasisiūlė ją nuvežti namo. Žinoma, kad griežtai atsisakėme. Ir mane labiausiai sukrėtė tai, kad ji kitą dieną nieko neatsiminė.

Ir nors tuo metu galvojau, kad ji labai greitai padaugino alkoholio, dabar šios situacijos akivaizdoje aš puikiai suprantu, kas tai buvo. Nereikia galvoti, kad prie merginų naktiniuose klubuose prieina ir gėrimus siūlo nepažįstami žmonės. Ne, tai daro tavo artima aplinka, tavo pažįstami, o aš tapau to liudininke“, – skatindama saugotis merginas prisimena Oksana Šemberienė.

Neringa Zeleniūtė

Muzikos vadybininkė Neringa Zeleniūtė neslepia apmaudo – metus užsitęsęs bylos nagrinėjimas neatnešė jokios naudos. Tik ji pabrėžia, kad savo žodžiais siekia ne nubausti ar pasmerkti, o paprasčiausiai nori atsakymų.

„Visi šioje byloje nori aiškumo, o metus laiko besitęsianti byla atrodo nesąmoningai. Net nenoriu pagalvoti, ką tenka išgyventi šeimai, ką jausti artimiesiems, kurie ne tik neteko savo vaiko, o dar ir nežino aplinkybių. Norisi aiškumo, kad ši istorija netaptų masine psichoze, kurioje kaltinimais žarstysis abi pusės“, – stebėjosi Neringa Zeleniūtė.

Moteris neslepia, kad šios situacijos akivaizdoje kyla klausimų apie tai, kokioje aplinkoje gyvename, ar esame saugūs. Kitas svarbus aspektas, kurį pabrėžia Neringa Zeleniūtė – kodėl didžiulės policijos pajėgos netiria, kaip žmones išvis pasiekia medicinoje vartojamas narkotikas.

„Neburkime, kas ką užtaria prokuratūroje, tiesiog norisi, kad byla pagaliau pasiektų teismą. Labai norėčiau, kad mes, kaip Lietuvos piliečiai, vėl galėtume pasitikėti teisine sistema, kad jaustumėmės saugiai išleisdami savo vaikus į gatves“, – mano Neringa Zeleniūtė.

Renginio nuotr. /Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė
Renginio nuotr. /Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė

Daina Bosas

Verslininkė Daina Bosas mano, kad jei jau viešai pasisakė nukentėjusiosios šeimos interesus ginantis advokatas Gintaras Černiauskas, akivaizdu, kad byla nejuda.

„Kadangi aš pati turėjau reikalų su teisėsauga, tikrai žinau ir jaučiu, ką tie žmonės išgyvena. Nes paprastai tu žinai daugiau nei visi ir nesuvoki to, kas vyksta iš teisėsaugos pusės. Toks pasyvumas, tokios neteisybės nukentėjusių žmonių atžvilgiu... Aš juos labai suprantu ir labai palaikau. Tik viešumas gali padėti prajudinti ledus“, – įsitikinusi Daina Bosas.

Kodėl neatsiranda nei vieno žmogaus iš mūsų aukščiausių organų, Seimo, prezidentūros, kuris pasidomėtų, kas čia vyksta. Nejaugi niekas nenori padėti šiai šeimai?

Anot moters, kitas labai stebinantis dalykas yra šiuo metu vienintelio įtariamojo Ričardo Piniko situacija. Pasak Dainos Bosas, stebėtina, jog įtarimai nepareikšti ir lemtingą naktį kartu buvusiam Aivarui Milteniui.

„Turime konkretų atvejį – žuvusią merginą, kurios byloje įsimaišė sunkūs narkotikai, keli vyrai. Ir jie abu yra laisvėje, vienas dar ir toliau dirba gydytoju, kitas vaikšto Klaipėdos gatvėmis, dalija interviu ir tai atrodo labai įtartinai.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Didžiūnaitytės kūne rasta mediko A.Miltenio DNR: šeima stebisi, kodėl jis nelaikomas įtariamuoju

Šitą bylą reikia viešinti dėl kelių aspektų – visų pirma, tam, kad jaunos merginos nepatektų į tokią pačią situaciją. Tai gali atsitikti bet kuriai merginai. Aš pati savo dukrai siunčiu kiekvieną straipsnį, rodau, į kokias siaubingas situacijas šiandien gali pakliūti jauna mergina“, – sako Daina Bosas.

Asmeninio albumo nuotr./Daina Bosas su dukra Marija Randers
Asmeninio albumo nuotr./Daina Bosas su dukra Marija Randers

Anot verslininkės, šioje situacijoje reikalingas ir didesnis aukščiausių šalies institucijų aktyvumas. „Kodėl neatsiranda nei vieno žmogaus iš mūsų aukščiausių organų, Seimo, prezidentūros, kuris pasidomėtų, kas čia vyksta. Nejaugi niekas nenori padėti šiai šeimai? Mes dabar sprendžiame niekines problemas, o čia yra labai rimta problema – šitas teisėsaugos pasyvumas turi baigtis, nes jis kelia nepasitikėjimą“, – sako verslininkė.

Jurga Lago

Juvelyrė Jurga Lago teigia Dovilės Didžiūnaitytės istoriją sekanti nuo pat jos pradžios ir pabrėžia – kaip ir visi, ji tikisi atsakymų.

„Visi turime vaikų ir norime paprasčiausio saugumo. Tokioje situacijoje, nesvarbu mergaitė ar berniukas, paprasčiausiai norisi atsakymų. Kai jų nėra, visuomenėje kyla abejonių. Aš pažinojau Tomą Dobrovolskį, sekiau jo istoriją. Ji taip pat buvo labai miglota – ir teismai, ir visas procesas. Bijau, kad nepasikartotų kažkas panašaus.

Bet tokiais atvejais, kai byla yra rezonansinė, žmonės turi žinoti, teisėsauga privalo pateikti tikslesnę informaciją. Nėra suimtas nei vienas įtariamasis. Laikas bėga labai greitai, praėjo beveik metai – tai yra pakankamas laiko tarpas imtis veiksmų. Įtariamieji vaikšto laisvi gatvėmis, jie gali susitarti, keisti parodymus“, – 15min stebėjosi juvelyrė.

Asmeninio albumo nuotr./Juvelyrė-dizainerė Jurga Lago
Asmeninio albumo nuotr./Juvelyrė-dizainerė Jurga Lago

Fausta Marija Leščiauskaitė

„Užkalnio“ žurnalo vyr. redaktorė Fausta Marija Leščiauskaitė sako dėl šios nelaimės jaučianti dvigubus jausmus. Viena vertus, ji supranta, kad teisinėje valstybėje įvesti visuomenės teismą būtų priartėjimas prie minios, besivadovaujančios savo emocijomis.

„Emocijų vedini žmonės tiesiog nori kuo greičiau rasti kaltą ir padaryti viešas kartuves. Teisėsauga, mano supratimu, remiasi šaltu protu, tam tikromis teorijomis ir taisyklėmis. Na, taip turėtų būti – norėčiau tikėti, kad taip yra. Antra vertus, akivaizdu, kad taip yra ne visada. Arba bent jau kai kurie atvejai kelia abejonių ir tais atvejais mažų mažiausiai norėtųsi daugiau aiškumo.

Vieša paslaptis, jog nemaža šou pasaulio dalis patys vartoja narkotikus. Kuris norės atnešti savo miltuotą nosį ir pasakyti: „Taip, pats pirkau koksą iš to ir ano, jis – dyleris“?

Pavyzdžiui, aš pati neseniai atsidūriau dilemoje: žinau žmogų, kuris platina narkotikus – kalba sukasi apie stipriuosius kvaišalus, o ne kokią žolę. Narkotikus jis gauna iš vadinamojo Deep Web (užslaptinti, per paieškos sistemas nepasiekiami interneto puslapiai – red. past.). Pati savomis akimis nemačiau, tačiau informaciją gavau iš žmogaus, kuris yra to platintojo draugas. Pirmoji mano reakcija buvo tučtuojau kreiptis į policiją – tada sužinojau, kad štai taip šiaip sau apskųsti žmogaus negaliu – turiu arba būti pati pirkusi iš jo narkotikus, arba rasti, kas iš jo pirko ir norėtų kalbėti. Tai neįmanoma – narkotikų nevartoju, o kas kitas kalbės ir pasakos, kaip įsigijo narkotikų? Arba apskųs draugą? Be to, baisu ir dėl savęs – ne tik teisinės atsakomybės, bet ir dėl to, kad platintojai neretai sužino, kas skundė. Ar tai nėra akivaizdi spraga? Mano supratimu, yra.

Taigi akivaizdu, kad ne viskas veikia taip, kaip mes norėtume, jog veiktų teisinėje valstybėje: tas spragas sukūrė ne tik kitos įstatymų spragos, bet ir mes patys – niekas nenori prisiduoti pats ar priduoti artimo. Kitą laisva širdimi grūs į kalėjimą, o jei tas kitas tavo brolis ar sūnus? Tada prasideda išvedžiojimai. Taip, socialiniuose tinkluose kilo daug klausimų, kodėl žmonės, kurie paprastai reiškiasi tokiomis temomis, šįkart tyli. Nežinau – nepažįstu nė vieno iš įtariamųjų, nei galiu konkrečius žmones badyti pirštais, kodėl jie tyli, bet vieša paslaptis, jog nemaža šou pasaulio dalis patys vartoja sunkesnius ar lengvesnius narkotikus ar net yra nuo jų priklausomi. Kuris norės atnešti savo miltuotą nosį ir pasakyti: „Taip, pats pirkau koksą iš to ir ano, jis – dyleris.“ Taigi, daug dalykų taip ir lieka vieša paslaptimi, tvyrančia ore“, – 15min kalbėjo žurnalistė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fausta Marija Leščiauskaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fausta Marija Leščiauskaitė

Vis dėlto Dovilės Didžiūnaitytės byloje, kaip pati sako, svarbiausia garsiai kalbėti, kad ji nenutiltų ir nenueitų užmarštin.

„Taip pat ją stebėti ir jei kažkas eigoje atrodo neaišku, vėl kalbėti. Kuo garsiau. Tai ir kiekvieno atskirai, ir visos žiniasklaidos reikalas. Tačiau, pavyzdžiui, piktintis, kodėl įtariamasis vaikšto laisvai – nebūtinai mūsų kompetencija. Aišku, kad žuvusio žmogaus artimieji norėtų, jog viskas vyktų brutaliau, kiekvienas mūsų norėtų, bet o kas, jei jie neteisūs?

Ar galime palikti nors kruopelės dydžio galimybę, jog taip yra? Jei jis atvyksta į apklausas, jei nesistengia nederamai paveikti tyrimo proceso, jam galioja tos pačios taisyklės ir tie patys įstatymai kaip ir visiems.

Istorijoje mane labiausiai liūdina pati narkotikų tema. Šlykščiuosi jais. Mačiau, kaip dozė LSD dar mokyklinio amžiaus žmogų padarė amžinu psichiniu ligoniu. Žinau, kad Lietuvos mokyklose vaikšto masiškai apsirūkę paaugliai. O žinote tą vaikiną, kuris prieš metus ar kitus nužudė senutę Anglijoje? Jis buvo iš mano mokyklos. Žmonės šneka, kad nuo narkotikų jam seniai buvo pasireiškusi stipri paranoja ir kitokie negerumai.

Kai kurie mūsų gyvename inkubatoriuje, kur atrodo, kad narkotikai – tai stoties prostitučių ir filmų dalykai. O jie taip arti, arčiau, nei gali pagalvoti.

Kai kurie mūsų gyvename inkubatoriuje, kur atrodo, kad narkotikai – tai stoties prostitučių ir filmų dalykai. O jie taip arti, arčiau, nei gali pagalvoti. Vaikai, suaugę, net kai kurie autoritetai – kai kurie vartoja narkotikus, galimai ir žinomi prodiuseriai, ir gražios bei mielos manekenės. Narkotikai sudaužė daug gyvenimų. Atrodo, kad šitos istorijos irgi galėjo nebūti, jei ne narkotikai, į kuriuos pas mus žiūrima pro pirštus.

Juk jeigu valdžia, policija, autoritetai labiau už viską to norėtų – narkotikų lizdų skaičių būtų galima drastiškai sumažinti. Nedarysiu išvadų. Negaliu kažko apšaukti kaltu, kai pati neturiu kompetencijos atlikti jokio tyrimo. Bet viliuosi, kad tai, jog kol kas jo skaidrumas kelia abejonių, tyrimo eigoje išsisklaidys. Kitaip – žinant, kad mūsų teisininkai nėra įgalūs skaidriai atlikti savo darbą – gyvendama Lietuvoje jausčiausi nesaugi“, – sakė Fausta Marija Leščiauskaitė.

Laukia svarbus tyrimas

Bylos tyrimui vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuratūros pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arūnas Saunorius 15min sakė puikiai suprantantis šeimos liūdesį ir nusivylimą, tačiau, jo žodžiais, bylos nagrinėjimas nestovi vietoje, atliekami ekspertiniai tyrimai, tačiau įtariamieji bei įtarimai nesikeičia.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Didžiūnaitytės žūties byloje – svarbus tyrimas: atliks pomirtinę psichologinę modelio ekspertizę

Vis dėlto jau kitą mėnesį numatomas itin svarbus tyrimas – pomirtinė Dovilės Didžiūnaitytės psichologinė psichiatrinė ekspertizė. Šis tyrimas, anot prokuroro, yra susijęs su galimu išžaginimu ir kitais tyrimo duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius