Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Didžiūnaitytės šeimos advokatui nepavyko nušalinti prokuroro: „Esame nusiteikę ilgam procesui“

Spalio pabaigoje Dovilės Didžiūnaitytės šeimos advokatui Gintarui Černiauskui pateikus prašymą nušalinti prokurorą Arūną Saunorių, 15min žiniomis, ikiteisminio tyrimo teisėjas prašymo nepatenkino – prokuroras toliau lieka dirbti prie bylos. Pasak advokato, šis sprendimas jo nenustebino.
Dovilė Didžiunaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis
Dovilė Didžiunaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis / Asmeninio albumo ir Google Maps nuotr.

„Pateikti argumentai, kodėl prokuroras nebuvo nušalintas, buvo bendro pobūdžio. Ten buvo rašoma, kad šiuo atveju prokuroras turi teisę pats rinktis tyrimo taktiką“, – 15min kalbėjo advokatas Gintaras Čerrniauskas, kuris dėl A.Saunoriaus nušalinimo buvo kreipęsis į Klaipėdos apygardos vyriausiąjį prokurorą.

Advokatas atviras – šiuo atveju su prokuroru kovoti sunku, nes pagal Lietuvos teisinę sistemą ikiteisminio tyrimo teisėjas neturi didelės galios.

„Šiaip normaliame pasaulyje viskam vadovauja teisėjas, prokuroras pas jį kiekvieną kartą turi eiti apsiginti dėl savo veiksmų. Pas mus viskas yra truputį iš kito galo. Prokuroro veiksmus pagal skundus vertina ikiteisminio tyrimo teisėjas. Jis tik patvirtina, ką nusprendė prokuroras, kuris turi teisę viską baudžiamojoje byloje spręsti pats vienas. Tai jei išeina taip, kad prokuroro vaidmuo teismo konstatuojamas kaip svarbiausias, aš nesuprantu, kam reikalingas ikiteisminio tyrimo teisėjas. Jo funkcija yra absoliučiai formali“, – svarstė advokatas.

Nors kartais ima atrodyti, kad Dovilės Didžiūnaitytės šeima kovoja su vėjo malūnais, Gintaras Černiauskas sako jie pasiduoti nežada.

„Mes toliau dirbsime savo darbą, tikrai nepaleisime šitos bylos ir neleisime, kad neveiklumas būtų toleruojamas, – kalbėjo jis. – Šeima nusiteikusi ilgam procesui. Gaila, kad reikia kovoti ne su nusikaltėliais, bet su tais, kurie padeda nusikaltėliams.“

Spalio 19-ąją advokatas prokurorui A.Saunoriui teikė prašymą pareikšti įtarimus lemtingą vakarą su D.Didžiūnaityte leidusiam A.Milteniui. Tačiau, pasak Gintaro Černiausko, iki šiol sprendimas dėl šio klausimo nepriimtas.

Kada įvyks planuota Aivaro Miltenio ir Ričardo Piniko apklausa melo detektoriumi – taip pat dar neaišku.

„Kiek žinau, Pinikas gydosi kol kas, tik įdomu nuo ko... – kalbėjo advokatas. – Nežinau, kada įvyks apklausa. Prokuroras nėra mums labai palankus.“

15min susisiekus su Klaipėdos apygardos prokuratūros pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroru Arūnu Saunoriu, šis tikino apie bylą negalintis nieko komentuoti – nei kaip jaučiasi, kai nukentėjusioji šeima nepasitiki jo darbu, nei kokie tolimesni bylos etapai laukia ateityje.

„Ką aš tik jums bepakomentuoju, kitą dieną gaunamas prašymas dėl nušalinimo. Dabar yra tokia situacija, kad negaliu atsakinėti į jokius klausimus, nes bus interpretuota, kad aš per daug pasakau arba esu šališkas“, – 15min sakė Arūnas Saunorius.

15min primena, kad siekti nušalinti prokurorą G.Černiauską paskatino 15min publikacija. Paskelbus, jog lapkričio mėnesį laukia svarbus tyrimas – pomirtinė D.Didžiūnaitytės psichologinė psichiatrinė ekspertizė – advokatui kilo abejonių dėl prokuroro veiksmų.

Tąkart prokuroras kalbėjo, nors ir D.Didžiūnaitytės kūne buvo rasta A.Miltenio DNR, jis negali tapti įtariamuoju, nes nėra nustatytas fizinis smurtas.

„Mūsų reakcija yra labai paprasta – prokuroro pasisakymai suteikia pagrindo abejoti jo veiksmais. Jis bando teigti, kad jeigu nėra nustatytas smurtas dėl lytinio santykiavimo, jo nuomone, išžaginimo nėra arba jo nustatyti nebuvo galimybės.

Vis dėlto išžaginimas gali būti atliekamas naudojant ne tik fizinį, bet ir psichologinį smurtą. Taip pat gali būti panaudoti grasinimai, apsvaiginimas. O byloje jau pateikta išvada dėl Dovilės apsvaiginimo ir negebėjimo orientuotis aplinkoje“, – 15min sprendimą grindė advokatas.

G.Černiauskas taip pat kalbėjo, kad įtariamuoju mediką A.Miltenį būtų galima paskelbti dėl narkotikų platinimo ir dėl to, kad jis padėjo sutvarkyti kambarį, galimai slėpė nusikaltimo įrodymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius