Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 18 /14:31

Daina Bosas teisme švenčia pergalę: dukrai dėl skandalingų skiepų – kompensacija, medikei – nelaisvė

Lietuvos apeliacinis teismas dar labiau įsiklausė į Dainos Bosas ir prokuratūros pozicijas rezonansinėje skiepų byloje. Atnaujinto teisėjų verdikto esmė – už pavojingą pacientų skiepijimą uostamiesčio medikė Margarita Jadvyga Malukienė nuteista griežčiau ir net pripažinta sukčiavusi, o nuo jos nukentėjusi D.Bosas dukra Marija Randers turėtų gauti solidžią kompensaciją.
Daina Bosas Klaipėdos apygardos teisme
Daina Bosas Klaipėdos apygardos teisme / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo skundus baudžiamojoje byloje, kurioje gydytoja Margarita Jadvyga Malukienė ir juridinis asmuo „Imunoprofilaktikos tarnyba“ yra nuteista už neteisėtą (ir tuo pačiu pavojingą) pacientų skiepijimą, įskaitant verslininkės Dainos Bosas dukterį Mariją Randers.

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė, kad pirminis nuosprendis dar labiau griežtinamas. Medikė nuteista pagal visus jai pareikštus kaltinimus ir paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant. Be to, M.J.Malukienė įpareigota sumokėti net 200 MGL dydžio (7 532 eurų) baudą į valstybės biudžetą.

Dar vienas teismo įpareigojimas: D.Bosas turėtų atgauti 258 eurus kaip patirtą turtinę žalą ir dar jai būtų atlyginti 5 000 eurų, išleisti bylinėjimuisi teismuose.

Tačiau tai – toli gražu ne visa ant nuteistosios pečių gulanti finansinė našta. Iš gydytojos nukentėjusios M.Randers naudai dar priteista 5 000 eurų kaip moralinės žalos atlyginimas.

Svarbus bylos postūmis: žemesnės instancijos teismas buvo išteisinęs M.J.Malukienę dėl piktnaudžiavimo tarnyba siekiant turtinės naudos (nebuvo įrodyta, kad sukčiavusi gydytoja D.Bosas dukrai suleido ne tą vakciną.). Tačiau Apeliacinis teismas (teisėjai Valdimaras Bavėjanas, Viktoras Kažys ir Algimantas Valantinas) į šią bylos aplinkybę pažiūrėjo priešingai, tad gydytoja pripažinta kalta ir dėl turtinės naudos siekimo piktnaudžiaujant tarnyba, kitaip tariant, sukčiavimo.

Kita vertus, Apeliacinis teismas nutarė panaikinti Klaipėdos apygardos teismo 2018 m. vasario 27 d. nuosprendžio dalį, kuria vadovaujantis BK 72 straipsnio 5 dalimi iš medikės ir UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ konfiskuota iš neteisėtos veikos gautų įplaukų vertę atitinkanti pinigų suma – po 253 986,30 Eur (iš viso 507 972,61 Eur).

Nuosprendyje pripažįstama, kad 507 972,61 Eur nėra ta suma, kuria UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ neteisėtai praturtėjo. „Esant aptartoms aplinkybėms, tinkamai deklaruotos iš skiepijimo paslaugų teikimo gautos įplaukos negali būti prilyginamos nusikalstamos veikos rezultatui“, – pažymi teismas.

Turto konfiskavimo klausimas negali būti vienodai sprendžiamas situacijose, kai pinigai gaunami iš veiklos, kuri jokiais atvejais negali būti laikoma teisėta (pavyzdžiui, narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas ir pan.), ir visos iš tokios veiklos gautos lėšos be jokių išimčių turi būti konfiskuojamos, ir situacijose, kai įplaukos gaunamos vykdant buhalteriniuose dokumentuose fiksuojamą veiklą, kuria teisės aktų nustatyta tvarka gali būti verčiamasi teisėtai, nors konkrečiu atveju ir būtų padaryti nustatytos tvarkos pažeidimai.

Suprasti akimirksniu

  • Klaipėdos teismas pirminiu nuosprendžiu buvo pripažinęs J.Malukienę ir bendrovę „Imunoprofilaktikos tarnyba“ kaltais dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla.
  • J.Malukienei ir bendrovei skirtos piniginės baudos daugiau nei po 18 tūkst. eurų.
  • Taip pat bus konfiskuotos gydytojos ir tarnybos gautos pajamos – iš viso apie 507 tūkst. eurų, kurie gauti už veiklą, kuriai nuteistoji ir jos vadovaujama tarnyba neturėjo licencijos.
  • Tačiau uostamiesčio teisėjas buvo atmetęs D.Bosas civilinį ieškinį, kuriuo ji prašė jai priteisti 3 000 eurų, o dukrai – 7 000 eurų už patirtus neigiamus išgyvenimus.
  • Pirminis nuosprendis neįtiko nė vienai šaliai, tad procesas persikėlė į Vilnių.

Nuo žmogaus papilomos viruso, sukeliančio gimdos kaklelio vėžį, Marija skiepijosi dar būdama paauglė. Kaip pati M.Randers yra liudijusi teisme Klaipėdoje, po šių skiepų jos sveikata pašlijo ir ji itin dažnai serga.

Šiuo metu jau 18-metės merginos motinai Dainai Bosas ėmus domėtis skiepus atlikusia „Imunoprofilaktikos tarnyba“, paaiškėjo, kad tokių paslaugų ši įmonė negalėjo teikti nuo 2010 metų birželio.

Darbo ėmėsi ir teisėsauga, kol galiausiai 74 metų gydytoją Margaritą Jadvygą Malukienę Klaipėdos apygardos teismas pripažino kalta dėl neteisėto vertimosi profesine veikla ir kitų nusižengimų.

Skundus aukštesnės instancijos Vilniaus teisėjams parašė tiek nuteistoji, tiek bylą inicijavusi verslininkė D.Bosas, tiek ir valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantys prokuratūros atstovai.

Gydytoja savo kaltės niekuomet nepripažino, tad teisme sostinėje siekė išteisinamojo nuosprendžio. Tuo tarpu D.Bosas priešingai – siekė medikei griežtesnės bausmės. Griežtesnio M.J.Malukienės neteisėtos veiklos įvertinimo siekė ir šią bylą kuruojantys prokurorai.

Šiandienis nuosprendis įsiteisėjo iškart, tačiau formaliai dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius