-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl neteisėtų Erikos Purauskytės veiksmų ledo skulptorius Mindaugas Tendziagolskis kreipėsi į LATGA

Verslininkės Erikos Purauskytės laukia nemalonumai su asociacija LATGA. Autorių teisių gynimo organizacija E.Purauskytės vadovaujamai įmonei UAB „Menai renginiai“ išsiuntė pretenziją, kurioje reikalauja sumokėti 1720,34 eurų, pridedant ir PVM, autorinį atlyginimą už ledo skulptoriaus Mindaugo Tendziagolskio neteisėtą darbų viešinimą, rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.
Erika Purauskytė ir Mindaugas Tendziagolskis
Erika Purauskytė ir Mindaugas Tendziagolskis / G.G. Photography ir asmeninė nuotr.

M.Tendziagolskis įmonėje „Menai renginiai“ dirbo nuo 2013-ųjų rugsėjo iki 2014-ųjų gruodžio. Vėliau jo ir E.Purauskytės keliai išsiskyrė. Tuo laikotarpiu žymiausias Lietuvoje ledo skulptūrų kūrėjas sukūrė septynis autorinius darbus. Juos, anot autorių teisių gynimo ekspertų, „Menai renginiai“ ir galėtų reklamuoti, tačiau privalėtų nurodyti tikrąjį darbo atlikėją.

Tai nėra padaryta. Todėl, kaip dėstoma LATGA rašte, darbų iš ledo, kuriuos pagamino minėtas skulptorius, nuotraukos neteisėtai įkeltos trijose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose, valdomose UAB „Menai renginiai“ atstovų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mindaugas Tendziagolskis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mindaugas Tendziagolskis

LATGA dokumente minima, kad Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 15 straipsnyje yra numatyta, kad autorius turi išimtinę teisę leisti arba uždrausti atgaminti ir kitaip viešai skelbti kūrinį, įskaitant jo padarymą viešai prieinamu kompiuterių tinklais (internete). Norint naudoti kūrinį reikia gauti autoriaus arba jo įgalioto asmens leidimą. Autorius turi teisę gauti autorinį atlyginimą už kiekvieną kūrinio naudojimo būdą. 

Taip pat LATGA reikalauja, kad UAB „Menai renginiai“ direktorė E.Purauskytė pasirūpintų, kad prie tų septynių darbų, kuriuos publikuoti teisę ji turi penkerius metus nuo tada, kai jie M.Tendziagolskiui dirbant įmonėje buvo atlikti, būtų nurodyta jų autorystė. Dar 182 nuotraukos iš socialinių tinklų turi būti pašalintos.

„Erikos esu prašęs nenaudoti mano darbų nuotraukų savo įmonės reklamoje, bet ji į kalbas nesileidžia. Be to, ne iš vieno kliento esu girdėjęs, jog paskambinę į „Menai renginiai“ ir paprašę mano paslaugų, jie sužino, jog tuo metu sergu, todėl ledo skulptūrą, barą ar kokį kitą kūrinį sukurs kitas asmuo“, – sakė M.Tendziagolskis. 

Ledo skulptorius plačiau komentuoti situacijos nepanoro pabrėždamas, kad E.Purauskytė garsėja karštu būdu bei netaktiškais pareiškimais, todėl jis nenorįs sukelti bereikalingos pykčio bangos. 

„Pretenzija yra oficialus dokumentas. Dabar su UAB „Menai renginiai“ bendraus LATGA teisininkai“, – patikino M.Tendziagolskis.

Jei skambinama ir klausiama, ar dirba buvęs darbuotojas, visada maloniai informuojame, kad atleidome jį. Nesąžiningumas ir vagystės pas mus netoleruojamos.

Žmonės.lt bandė susisiekti su pačia E.Purauskyte, tačiau moteris telefonu neatsiliepia. Jos kolegė patikino, kad verslininkė šiuo metu atostogauja.

Netrukus Erika Purauskytė parašė trumpą komentarą feisbuke.

„Palaukė, kol išskrisiu iš LT ir apsiskelbė. Pagal darbo sutartį dirbantis įmonėje už atlygį darbuotojas savo autorines ir turtines teises perduoda įmonei, o įmonė užsakovams. Toks tad ir skandalas iš nieko. O jei skambinama ir klausiama, ar dirba buvęs darbuotojas, visada maloniai informuojame, kad atleidome jį. Nesąžiningumas ir vagystės mūsų įmonėje netoleruojamos“, – taip situaciją savo feisbuko paskyroje pakomentavo E.Purauskytė, nurodžiusi, kad šiuo metu yra Vietname.​

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius