Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizainerių sukoneveiktos olimpiečių aprangos kūrėja atsikirto kritikams: „Neiname laidojimo maršo ritmu“

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose nuvilnijo įvairiausios reakcijos į 2021-ųjų Tokijo olimpinėms žaidynėms išrinktas Lietuvos rinktinės aprangą – kas kalbėjo apie išsiskiriančias spalvas, o kas – apie jų nedarnumą. Ypač aštriai kritikos pažėrė du dizaineriai – Juozas Statkevičius ir Aleksandras Pogrebnojus, pabėrę tokius epitetus, kaip „jovalas“ ir „blogiausia olimpiečių apranga istorijoje“. Visgi aprangą kūrusi dizainerė Oksana Ragauskienė ryžosi atsakyti kritikams, pabrėždama, kad apranga didžiuojasi.
Juozas Statkevičius, Lietuvos olimpinės rinktinės apranga, Aleksandras Pogrebnojus
Juozas Statkevičius, Lietuvos olimpinės rinktinės apranga, Aleksandras Pogrebnojus / 15min nuotr.

Liepos 23 dieną, likus lygiai metams Tokijo olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos, Vilniuje esančiame japoniškame sode Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kartu su „LTeam“ komandos nariais oficialiai pristatė Lietuvos olimpinės rinktinės aprangą, kurią sukūrė pasaulinis sportinių prekių ženklas „4F“.

Tiesa, apranga patiko anaiptol ne visiems – dizaineris, kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus ir žodžio kišenėje neieškantis dizaineris Juozas Statkevičius ją išdėjo į šuns dienas. Anot A.Pogrebnojaus, apranga veikiau skirta vaikų chorui „Žiogelis“, o J.Statkevičius ją siūlė geriausiu atveju dėvėti Balbieriškio sporto renginyje, o ne pasaulinėse olimpinėse žaidynėse.

Aprangos pristatymo akimirkos – galerijoje:

Dizainerių nuomonę apie Lietuvos olimpinės rinktinės aprangą galite skaityti čia: Dizaineriai rinktinės įvaizdį išdėjo į šuns dienas: „Tai pati baisiausia olimpiečių apranga istorijoje“

Visgi aprangos kūrėja nusprendė netylėti ir savo ruožtu aštrius žodžius skyrė jos dizainą sukritikavusiems socialinių tinklų vartotojams, komentatoriams ir, žinoma, dizaineriams.

Finale turėjo susitikti su A.Pogrebnojumi

„Taip, tai aš kūriau šios aprangos dizainą. Taip, man tai buvo pirmas toks rimtas darbas. Taip, tai buvo aukščiausias įvertinimas, kokį esu kada nors gavusi – Lietuvos olimpinė delegacija keliaus su šiais drabužiais per Tokijo olimpinių žaidynių atidarymą 2021 m. Ar gali būti kas nors galingiau?“ – socialiniuose tinkluose uždavė klausimą aprangos kūrėja.

Čia pat ji papasakojo priešistorę, kaip būtent jos apranga buvo atrinkta žaidynėms.

„2018 metais LTOK paskelbė viešą konkursą, kuriame galėjo dalyvauti bet kas – dizaineris, pseudoinformacinių portalų komentatorius, kosmonautas ar kt. žmogus, kuris nori padaryti kažką daugiau nei tiesiog malt liežuviu viešoje erdvėje. Tą aš ir padariau. Dalyvavau, per pirmąjį susitikimą pateikiau 2 variantus.

Per antrąjį išgirdau, kad vienas iš variantų praėjo ir laukia finalas. Finale turėjau susitikti su p. Pogrebnojumi, bet, įvykiams taip susiklosčius, jog jis pats net nesugebėjo laiku atvykti į konkurso finalą, taip jo ir nepamačiau. Žinoma, jis atvyko, pamatė mano darbus ir juos iš karto išpeikė.

Po finalo sužinojau, jog mano kurta kolekcija laimėjo! O p. Pogrebnojus turėjo beveik dvejus metus tam, kad galėtų sukurti alternatyvią kolekciją, su kuria net nedalyvavo 2018 m.“, – rašė O.Ragauskienė.

Kartu moteris pripažino iki galo nesanti šios srities ekspertė, tačiau jos subtilybes išmananti ir apie tai turinti kitą nuomonę nei minėtieji dizaineriai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės

„Ne, aš nesu kutiurjė ar drabužių kūrėja, bet spalvas ir apie spalvinę gamą šiek tiek išmanau, turiu 15 metų darbo su grafika ir web dizainu patirties. Kas mane pažįstate, žinote, kad man patinka ryškios spalvos, kurių eiliniam vartotojui gali pasirodyti per daug, nes juk per daug džiaugtis nevalia, reikia neišsiskirti iš minios, pilka, juoda ir balta – puikus pasirinkimas – niekad nesuklysi.

Bet juk mes šiuo atveju neiname laidojimo maršo ritmu. O keliaujame ten, kur bus dar begalė valstybių su savo spalvomis, savo deriniais turime išsiskirti – ir išsiskirsime! Taip, žalia ir raudona dera, pažiūrėkite į žemuoges ar braškes – juk tai tobulas gamtos kūrinys.

Žinoma, čia ne sodas, kaip minėjo p. Statkevičius, o reprezentatyvi apranga, kuri, mano supratimu, turėjo būti solidi, sportiška, patogi, lengva, nes Tokijuje bus karšta, bei taip pat kristi į akį taip, kad niekad niekas jos nepamirštų ir iš karto pažintų, kas eina, tokį įsivaizdavimą ir sukūriau“, – rašė kūrėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės

Anot jos, vėliau buvo nutarta, jog aprangą gamins didelė sporto drabužių įmonė, kur dizaineriai yra apriboti tam tikromis spalvinėmis paletėmis, medžiagomis, spaudos ir pan. galimybėmis. Taigi, po kelių darbinių susitikimų su didžiulės kompanijos „4F“ dizaineriais, technologais ir t.t. esą teko pagrindinę kolekciją šiek tiek patobulinti, atsisakyti tautinių motyvų, pakeisti kažkurias aprangos dalis ir koreguoti spalvinę gamą.

„Whatever, aš savo darbu didžiuojuosi! Įdėjau tikrai daug savęs. Didžiuojuosi tuo, ką šiandien išvydo visa Lietuva, kartu ir aš pamačiau galutinį variantą, kuris man laaabai patinka!

Mane labiausiai džiugina žalias kostiumas su raudonais lompasais, kad ir ką jūs manytumėt. Jis panašiausias į mano pirminį kurtą dizainą!

Dieną, kai laimėjau, vyras pasakė: Tai kas toliau? O dabar bus toliau... Kaip sunku buvo beveik dvejus metus išlaukti šios dienos“, – užbaigė Oksana Ragauskienė.

O kaip olimpiečių aprangą vertinate jūs? Pritariate dizaineriams? Nuomone išreikškite apklausoje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius