-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Domino“ teatras laikinai stabdo savo veiklą: neteko ir dalies darbuotojų

Kaip pandemiją išgyvena privatūs teatrai? Komedijos teatro „Domino“ vadovybė neslepia, kad popieriai prasti, o liūdina ne tik bendra situacija, bet ir valdžios požiūris – priešingai nei pirmo karantino metu, dabar pagalbos visiškai nėra. Dėl to teatras nemato galimybių gyvuoti kitu būdu, pavyzdžiui, transliuojant spektaklius tiesiogiai internetu, ir yra priverstas laikinai stabdyti veiklą. Pastaruoju metu „Domino“ neteko ir dalies darbuotojų.
„Domino“ teatro jubiliejaus akimirka
„Domino“ teatro jubiliejaus akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min dar praėjusią savaitę pasiekė kalbos apie pasikeitusią „Domino“ teatro situaciją, įmonę paliekančius darbuotojus. Lapkričio 27-oji buvo ir paskutinė šio teatro komunikacijos vadovės darbo diena.

„Tai visiškai mano asmeninis sprendimas“, – tądien aiškino ji.

Tiesa, neslėpė, kad ir daugiau kolegų palieka darbą įmonėje, vis dėlto detaliau komentuoti apie jų išėjimą ir teatro situaciją teigė negalinti. Nepaisant to, pridūrė, kad teatras tikrai gyvuos ir toliau, yra suplanuoti jo spektakliai pavasariui.

Kas konkrečiai vyksta „Domino“, 15min negalėjo pasakyti ir aktorė Larisa Kalpokaitė. Ji teigė dėl pandemijos teatro spektakliuose nevaidinanti jau kurį laiką, turėjusi kelis suplanuotus pasirodymus rudenį, tačiau dėl karantino ir šie buvo atšaukti.

„Suprantate, kokioje mes dabar situacijoje – nėra spektaklių, nėra žiūrovų, nėra pinigų“, – apmaudo neslėpė L.Kalpokaitė, apie jokias kitas permainas negirdėjusi.

„Domino“ teatro nuotr./Larisa Kalpokaitė su vyru Jonu Braškiu
„Domino“ teatro nuotr./Larisa Kalpokaitė su vyru Jonu Braškiu

Larisa viliasi, kad po Naujųjų karantino nebebus ir vėl bus galima vaidinti. Dabar guodžiasi tik tuo, kad jos padėtis, lyginant su kitai aktoriais, ne pati prasčiausia.

„Mes su vyru dar esame Mažajame teatre, tai bent nedidelę bazinę algą gauname. O tiems, kurie laisvai samdomi, vaidindavo spektakliuose pasirašę tik laikinas sutartis, nepavydžiu, nes jie išvis pajamų neturi“, – kalbėjo Larisa.

Kiek atviriau apie „Domino“ teatro situaciją prakalbo aktoriai Eimutis Kvoščiauskas ir Juozas Gaižauskas. Jie apgailestavo, kad teatro veikla buvo priverstinai sustabdyta, tiesa, patikino, kad tik kuriam laikui.

„Gandai apie ankstyvą mirtį yra gerokai perdėti – „Domino“ teatras veiklą stabdo tik laikinai. Tai nereiškia, kad jis užsidaro“, – akcentavo Juozas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Gaižauskas

Aktorius nuramino, kad spektakliai, kurie dėl pandemijos buvo atšaukti, taip pat įvyks, tad žiūrovai, įsigiję bilietus, neturėtų dėl to nerimauti.

„Suvaidinsime atidėtus spektaklius, bet esu tikras, kad vaidinsime ir toliau. Kol kas tiesiog laukiame, kada situacija pagerės. Ar tai bus po Naujųjų, ar pavasarį, nežinia, bet visi kantriai laukiame, tikimės geresnių laikų ir vėl atsidarysime“, – sakė J.Gaižauskas.

Paklaustas, ar girdėjo apie teatrą paliekančius darbuotojus, jis teigė komentuoti to taip pat negalintis. Tačiau pridūrė, kad natūralu, jog esant tokiai situacijai kai kurie galbūt dairosi kitų galimybių.

O E.Kvoščiauskas neslėpė nusivylimo dėl to, kad komerciniams teatrams trūksta palaikymo iš valstybės.

„Tikrai neužsidarome visiems laikams, tik truputėlį sustojame, nes valdžia niekuo nepadeda tokiam didžiuliam organui, kuris sąžiningai mokėjo mokesčius. Iš Kultūros ministerijos – jokios pagalbos privačiam teatrui“, – kalbėjo aktorius.

Organizatorių nuotr./Eimutis Kvoščiauskas
Organizatorių nuotr./Eimutis Kvoščiauskas

Teatro vadovas: „Šis uždarymas sudėtingesnis“

„Šiuo metu situacija yra prasta“, – neslėpė ir pats „Domino“ įkūrėjas Egidijus Baranauskas.

Jis aiškino, kad teatras šį laiką, kai dėl valdžios draudimų negali rodyti spektaklių, kaip ir pirmąjį karantiną pavasarį, išnaudoja kūrybiškai – plėtoja idėjas, ruošiasi būsimoms premjeroms.

Vis dėlto pridūrė, kad „Domino“ šiuo metu veiklą vykdo pasyviai – žiūrovai internete gali įsigyti spektaklių įrašus. Tačiau galimybių, kaip vykdyti teatro veiklą aktyviai, pavyzdžiui, spektaklius transliuojant tiesiogiai juos namie stebintiems žiūrovams, šiuo metu nėra. Anot E.Baranausko, priežasčių reikėtų ieškoti ir valdžios sprendimuose.

„Be jokios abejonės, trūksta pagalbos ir aiškumo, nes sulig antruoju uždarymu neturime nei realios apčiuopiamos paramos, veiklos subsidijavimo, kaip buvo pirmo karantino metu, nei jokių pažadų, kaip ir kada tai bus daroma.

Šįkart uždarymas sudėtingesnis, nes neturime nei informacijos apie galimas subsidijas netolimoje ateityje, nei yra jų tinkamų šiuo metu. Net ir tų subsidijų, kurios buvo pavasaryje, šiuo metu nebėra ir jomis naudotis nebegalime“, – komentavo teatro vadovas.

E.Baranausko teigimu, dabar belieka laukti geresnių laikų. Vis dėlto kad pasibaigus karantinui iškart rodys spektaklius, jis abejoja – tai priklausys ir nuo valdžios sprendimų, ir nuo pačių žiūrovų.

„Yra dvi pusės – ribojimai, draudimai ir situacija Lietuvoje, žmonių įpročiai lankytis masinėse susibūrimo vietose. Kartais draudimų panaikinimo ne visada užtenka, nes galutinis rezultatas priklauso nuo žiūrovų, perkančių bilietus, nuo jų sprendimo lankytis renginiuose“, – sakė „Domino“ teatro įkūrėjas.

Jis neneigė ir 15min pasiekusių kalbų apie išeinančius darbuotojus. Tiesa, užsiminė, kad tai nebūtinai lemia tik pandemijos padariniai.

„Pokyčiai struktūroje yra nuolatinis procesas, tai nėra visiškai susiję su dabartine situacija. Darbuotojų kaita, kai vieni išeina, kiti ateina, vyksta restruktūrizacija, yra normalus dalykas. Šiuo metu pokyčių kažkiek gal ir yra, bet tai tik pokyčiai, o ne kažkoks veiklos sustabdymas, užšaldymas ir taip toliau“, – kalbėjo E.Baranauskas.

Pasiteiravus, kokie konkrečiai tai pokyčiai, Egidijus pabrėžė, kad pastebimų permainų tolimesnei įmonės veiklai jie neatneš.

„Vadovybėje nepasikeitė niekas – nei teatro akcininkai, nei atsakingieji už esminius sprendimus. Nedidelė kaita įvyko administracijoje – tai tam tikri žmonės, kurie vykdė tam tikras funkcijas. Šie pasikeitimai neturės įtakos veiklos atnaujinimui“, – sakė E.Baranauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius