Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Dosni parama kultūrai? Kauno miesto savivaldybė M.A.M.A apdovanojimams skyrė 45 tūkst. eurų

Kauno miesto savivaldybė šiemet M.A.M.A 2020 apdovanojimams skyrė nemažą paramą – 45 tūkst. eurų. Socialiniuose tinkluose ir kultūros sektoriuje kilus pasipiktinimui, savivaldybės mero patarėjas Tomas Jarusevičius patikino, kad tokia parama šiems apdovanojimams skirta kaip kultūriniam projektui, gerinančiam Kauno įvaizdį. O ar tai buvo renginys, ar televizijos laida, šioje situacijoje esą visiškai nesvarbu.
M.A.M.A 2020 muzikos apdovanojimų ceremonija
M.A.M.A 2020 muzikos apdovanojimų ceremonija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie dosnią Kauno savivaldybės paramą per TV3 transliuotiems apdovanojimams pranešta LRT Klasikos radijo laidoje „Pakeliui su klasika“.

15min susisiekė su Kauno miesto savivaldybės mero patarėju Tomu Jarusevičiumi ir pasiteiravo, kokia tvarka ir kodėl 45 tūkst. eurų paramos buvo skirta M.A.M.A, kokie dar panašūs projektai buvo finansuoti ir ar šia parama paremtus apdovanojimus jie traktavo kaip renginį ar kaip televizinį filmavimą.

Apdovanojimams – 7-adalis projektams skirtų lėšų

15min T.Jarusevičius patikino, kad 45 tūkst. eurų parama organizatoriams atiteko dėl to, kad šie pateikė paraišką per programą „Iniciatyvos Kaunui“. Iš viso šia programa buvo paremta daugiau nei 30 projektų, o bendra paramos suma siekė 318 tūkst. eurų.

„Tai yra bemaž šeštus metus skaičiuojanti Kauno miesto savivaldybės programa, skirta finansuoti projektines veiklas sporto, socialinių paslaugų, miesto įvaizdžio ir kitose srityse. Viena iš jų – būtent kultūra.

Lygiai taip pat paraiškas savo projektams, kultūrinėms veikloms ir iniciatyvoms finansuoti teikia įvairios nevyriausybinės organizacijos“, – teigė mero patarėjas.

Tarp žinomesnių paremtų kultūros projektų nuskamba ir kitų renginių pavadinimai, tarkim, kasmetiniai festivaliai, kaip „Operetė Kauno pilyje“, „Kaunas Jazz“ ir „Pažaislio muzikos festivalis“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius

Paklaustas, pagal kokius kriterijus didžiulę sumą gavo būtent M.A.M.A apdovanojimų projektas, T.Jarusevičius tikino, kad „parama buvo skirta objektyviai, įvertinus pareiškėjų nurodytą poreikį“.

„Jis iš esmės susijęs būtent su pagrindine aplinkybe, jog šiemet, skirtingai nei devynerius metus iki šiol, laikantis karantino ribojimų, į „Žalgirio“ areną nebuvo parduodami bilietai žiūrovams, o tai veikiausiai buvo gana dideli kaštai bei iššūkis organizatoriams, norint surengti jubiliejinius, dešimtuosius metų muzikos apdovanojimus M.A.M.A.“, – sakė mero patarėjas.

Ar laida, ar renginys – nesvarbu

Visgi viešai jau kuris laikas skamba ir kitas klausimas – ar M.A.M.A apdovanojimai buvo renginys, ar televizinis filmavimas. Būtent jų organizatoriai teigia, kad M.A.M.A reikėtų traktuoti kaip filmavimą, nes renginiai yra uždrausti. Tačiau tada plaukia išvada, kad Kauno savivaldybė parėmė TV3 televiziją.

Pats T.Jarusevičius sako neisiimsiantis spręsti, kokio formato renginys tai buvo, o jo nuomonė esą šiuo klausimu ir nesvarbi.

„Miestas šiuo atveju finansavo projektą, kurio tikslas buvo labai aiškus ir konkretus – surengti apdovanojimų ceremoniją. Kaip visa tai buvo įgyvendinta realybėje, daugelis turi savo vertinimus, kurie, ne paslaptis, gana prieštaringi.

Tad tegul tai kompetentingai ir kvalifikuotai įvertina atitinkamų institucijų atstovai, kurių susidomėjimo sulaukė ši televizijos eteryje transliuota ceremonija.

Viena aišku, kad tiek televizijos transliacija, tiek ir prieš tai vykusi Raudonojo kilimo ceremonija portale 15min tikrai įvyko ir sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio bei prišaukė M.A.M.A apdovanojimams būdingas reakcijas“, – sakė mero patarėjas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Inga Jankauskaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Inga Jankauskaitė

Jis kvietė prisiminti ir kitas televizines transliacijas, pavyzdžiui, kasmetį eglutės įžiebimą. Pernai lapkritį ši ceremonija buvo nuotolinė, o šventinis atlikėjų koncertas buvo nufilmuotas „Žalgirio“ arenoje ir transliuotas per LRT.

„Taip pat verta paminėti kasmet Vasario 16-osios proga rengiamą apdovanojimų ceremoniją ir Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtą šventinį koncertą „Aš – dalis Tavęs“.

Šiemet jis taip pat visai Lietuvai buvo transliuojamas iš Kauno rotušės, o iki tol būdavo rengiamas „Žalgirio“ arenoje su daugiatūkstantine publika. Žinoma, tai yra išimtinai Kauno miesto organizuojami renginiai ar jų transliacijos, tačiau tokių pavyzdžių, neabejoju, esama visoje šalyje ir daugiau.

Kaunas – gyvas, augantis miestas, o šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu jaučiame pareigą prieš kauniečius praskaidrinti tą niūroką kasdienę „karantininę“ rutiną bent televizijos eteryje. Džiaugiamės, kad šios transliacijos pasiekia žmones ir visoje Lietuvoje“, – užbaigė T.Jarusevičius.

M.A.M.A apdovanojimų akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius