Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EBU apsisprendė – Rusiją pašalino iš „Eurovizijos“

Po pasipiktinimo bangos, kurią sukėlė Europos transliuotojų sąjunga (EBU) dėl savo sprendimo palikti Rusiją konkurse, dar viena žinia – vis dėlto jie „Eurovizijos“ dainų konkurse nedalyvaus.
Rusijos atstovė Manizha
Rusijos atstovė Manizha / „Scanpix“ nuotr.

Šia žinia Europos transliuotojų sąjunga (EBU) pasidalijo savo oficialiame puslapyje.

„EBU Vykdomoji taryba tokį sprendimą priėmė vadovaudamasi ankstesnio „Eurovizijos“ dainų konkurso valdymo organo – Referencinės grupės – rekomendacija, remdamasi renginio taisyklėmis ir EBU vertybėmis.

Referencinės grupės rekomendacijai taip pat pritarė EBU televizijos komitetas.

Šis sprendimas atspindi susirūpinimą, kad, atsižvelgiant į precedento neturinčią krizę Ukrainoje, Rusijos atstovo dalyvavimas pakenktų konkurso reputacijai.

Prieš priimdamas šį sprendimą, EBU skyrė laiko plačiai pasikonsultuoti su savo nariais.

EBU yra nepolitinė transliuotojų organizacija, įsipareigojusi puoselėti viešųjų paslaugų vertybes.

Mes ir toliau esame pasiryžę saugoti kultūrinio konkurso vertybes, kurios skatina tarptautinius mainus ir supratimą, suburia publiką, švenčia įvairovę per muziką ir vienija Europą vienoje scenoje“, – rašoma pranešime.

15min primena, kad vos prieš dieną EBU dainų konkurso gerbėjus papiktino savo pareiškimu, kad Rusija, nepaisant įvykių Ukrainoje, vis tiek galės dalyvauti konkurse.

„Eurovizijos dainų konkursas yra nepolitinis kultūrinis renginys, kuris vienija tautas ir per muziką švenčia įvairovę“, – rašoma Europos transliuotojų sąjungos (EBU) parengtame pranešime.

„EBU visuomeninio transliuotojo nariai Rusijoje ir Ukrainoje įsipareigojo dalyvauti šių metų renginyje Turine ir šiuo metu planuojame sutikti abiejų šalių atlikėjus, kurie koncertuos gegužę. Žinoma, ir toliau atidžiai stebėsime situaciją“, – tęsė jie.

Be to, pareiškimas buvo paskelbtas, nes daugelis socialiniuose tinkluose aistringai siūlė, kad Rusija neturėtų dalyvauti konkurse.

Į tai sureagavo ir lietuvių atlikėjai, kurie, pranešus, kad Rusija turės galimybę dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse, išreiškė pasipiktinimą ir ragino Monikai Liu gegužę nevažiuoti į Turiną.

Tokiu raginimu socialiniame tinkle pasidalijo ir nacionalinės „Eurovizijos“ komisijos nario kėdėje šiemet sėdėjęs Stanislavas Stavickis-Stano.

Eurovizija – tai nepolitinis kultūrinis renginys!

Pasakė EBU reaguodami į raginimus uždrausti Rusijos atstovams dalyvauti šiais metais. Rusija bus eurovizijoje, nes tai dainų šventė, ne politika.

Bet juk karas tai jau visai nebe politika! Ir tikrai ne kultūra. Karas yra karas. Ir tai nėra smulkus konfliktas, kur nesuprasi kas kaltas. Čia viskas kaip ant delno. Absoliučiai vienpusiška Rusijos agresija, kurios tikslas – demokratinės Ukrainos valstybės sunaikinimas.

Monika, tavo eurovizinė daina, kaip ir tu pati, tikras deimantas. Būdamas eurovizinėje komisijoje visapusiškai tave palaikiau.

Monika, nevažiuok. Kaip tu pati jausiesi? Kaip mes jausimės?

Eurovizijos rengėjai, EBU, matyt, dar nesuvokia kas vyksta. Kaip ir visa Europa dešimtmečiais nesuvokė, ką brandina pašonėje. Bet mes matome dešimtis tūkstančių pabėgėlių, mes gydom sužeistus karius, mes sekantys taikinyje.

Monika, nevažiuok. Neturiu jokių abejonių, kad kitais metais Lietuva tave vienbalsiai išrinks vėl. Kaip atsitiko su The Roop“, – ragino Stano.

O kaip jūs manote, ar Monika Liu turėtų dalyvauti „Eurovizijoje“, jei neuždrausta Rusijai? Žmonės.lt kviečia sudalyvauti apklausoje ir išreikšti savo nuomonę.

Edvardo Blaževič | LRT nuotr./Monika Liu
Edvardo Blaževič | LRT nuotr./Monika Liu

Į šiuos prašymus netrukus sureagavo ir pati Monika Liu. Atlikėja patikino, kad žada elgtis taip, kaip bus gerai Ukrainai ir Lietuvai.

„Draugai, viską matau, visus girdžiu ir visa širdim esu su Ukraina. Tai yra tragedija. 100% pasielgsiu taip, kaip Ukrainai ir Lietuvai bus geriausia.

Kol kas laukiu skambučio su Ukrainos atstovais, nekantrauju su jais pasikalbėti.

Putinui – 0 points“, – rašė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius