Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekspertai negaili liaupsių pirmosios ponios įvaizdžiui Japonijoje: „Tai – didžiulis pagarbos ženklas“

Antradienį Gitanas Nausėda ir pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė dalyvavo šventinėje Japonijos imperatoriaus Naruhito žengimo į sostą ceremonijoje. Tiesa, daugelio dėmesį atkreipė ne tik garbingas prezidentinės poros vizitas užsienyje, bet ir išskirtinis D.Nausėdienės įvaizdžio pasirinkimas, slepiantis kur kas daugiau, nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Diana Nausėdienė, Gitanas Nausėda
Diana Nausėdienė, Gitanas Nausėda / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Iškilmėse šalies vadovas su pirmąja ponia oficialiai pasveikino imperatorių ir išklausė jo inauguracijos kalbą. Šventės metu Diana Nausėdienė vilkėjo perlo atspalvio uždarą suknelę, kuri, kaip manė ekspertai, apeliuoja į Japonijos kultūrinius drabužius. Būtent dėl to išskirtinis pirmosios ponios įvaizdis atkreipė ne tik internautų, bet ir stiliaus, mados ekspertų dėmesį.

15min kalbinta Marija Palaikytė neslėpė, kad šis pirmosios ponios įvaizdis ją itin sužavėjo.

„Aš vertinu ypač pozityviai. Pasižiūrėjau ir dienos vizito aprangą, ir vakarienės šventinę – tai yra išskirtinai sėkmingai pasirinkti įvaizdžiai užbaigtumo prasme – ne tik drabužio, bet ir šukuosenos, aksesuarų ir panašiai. Mano nuomone, tai kol kas yra vienas iš stipriausių jos pasirodymų, nes čia yra ir akivaizdžios kultūrinės estetikos inspiracijos, atsižvelgiant į šalį, į kurią vykstama“, – komplimentų Dianos Nausėdienės pasirinkimui negailėjo mados tendencijų prognozuotoja M.Palaikytė.

Dianos Nausėdienės įvaizdis – galerijoje:

Anot merginos, tai yra vienas iš esminių aprangos tikslų – išlaikyti statusą, pagarbą. Taip pat – užbaigtumą, solidumą, eleganciją, individualumą.

Didžiulė pagarba Japonijos tradicijai

Ekspertė pabrėžė, kad itin svarbu yra atsižvelgti į vietą, kur yra vykstama, į tos kultūros tradicijas. Su šia užduotimi, anot specialistės, D.Nausėdienė susitvarkė puikiai.

„Paprastai būtent pirmoji ponia užmezga tą neverbalinę komunikaciją. Taip yra ir karališkose šeimose, ir prezidentų porose, ir kitur. Labiausiai šalį reprezentuojantys asmenys, ypač moterys, savo apranga tam tikra prasme užmezga dialogą su kita kultūra. Šiuo konkrečiu atveju matome konkrečias asociacijas ir su kimono. Aprangos estetika, tam tikras uždarumas ir geometrija – tai vertinu kaip stipriausią mūsų pirmosios ponios pasirodymą tiek dienos metu, tiek vakare“, – kalbėjo M.Palaikytė.

Asmeninio albumo nuotr./Marija Palaikytė
Asmeninio albumo nuotr./Marija Palaikytė

Kaip teigė mergina, mezgant kultūrinį dialogą apranga yra nepaprastai svarbi, nes didžioji dalis žmonių šalių atstovus gali stebėti tik nuotraukose. Kadangi stebintieji dažniausia negirdi šalies išrinktųjų kalbančių, už šiuos kalba jų apranga.

Tai yra drąsus pasirinkimas, kuris parodo vidinę Dianos Nausėdienės stiprybę – tokį drabužį nėra paprasta dėvėti, nes jis yra charakteringas, – mano M.Palaikytė.

„Drabužis dažnai kalba daugiau nei žmogaus pasakyti žodžiai. Nausėdienės atveju yra didžiulis pagarbos ženklas, ir tai yra labai svarbu“, – mano mergina.

Tiesa, M.Palaikytė anaiptol nediskreditavo ir politikų bei jų palydovų darbų – jie savo ruožtu yra labai svarbūs. Tačiau, anot merginos, būtent pirmoji ponia atlieka vaidmenį komunikuoti neverbaliniu būdu. Tai yra didžiulė politinių santykių puoselėjimo dalis.

Taip pat mados ekspertė akcentavo, jog šis D.Nausėdienės pasirinkimas gerai atskleidžia ir jos charakterio savybes.

„Tai yra drąsus pasirinkimas, kuris parodo vidinę jos stiprybę – tokį drabužį nėra paprasta dėvėti, nes jis yra charakteringas“, – mano mergina.

Lietuvos respublikos prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Diana ir Gitanas Nausėdos
Lietuvos respublikos prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Diana ir Gitanas Nausėdos

Čia pat M.Palaikytė pridūrė, jog šis sėkmingas įvaizdis galėjo būti ir kritikos, kurios anksčiau pirmoji ponia sulaukė, padarinys.

„Ji įsiklausė į tautos nuomonę ir pakeitė savo įvaizdį, pagal tai, kaip norėjo tauta. Tai rodo, kad ji atsižvelgia, klausosi žmonių – tai yra pagarbos ženklas“, – komentavo specialistė.

Aleksandras Pogrebnojus prisiminė Dalią Grybauskaitę

Kiek kitaip situaciją vertino kostiumų dizaineris Aleksandras Pogrebnojus. Anot jo, politikų ir jų lydinčių asmenų apranga nėra itin svarbi, o pirmosios ponios pasirinkimas nėra tobulas, tačiau moteris rodo savo kūrybiškumo ženklus ir gali būti, kad ateityje D.Nausėdienės įvaizdžiai tik gerės.

„Suknelė panaši į origami, – komentavo dizaineris. – Man atrodo, kad taip, ji su konceptu, tik gal nelabai kas suprato.“

A.Pogrebnojus pridūrė, kad D.Nausėdienei dar reikia leisti eksperimentuoti, juk ji – viešo gyvenimo naujokė.

„Manau, kad per 5-erius metus viskas ištobulės. Galbūt pagaliau ateis vasara. Manau, atrodė linksmai, kūrybiškai. Na, galbūt šiek tiek toks teatras, bet tai – irgi gerai, tai reiškia, kad žmogus eksperimentuoja. Vienas eksperimentas gali būti labiau pasisekęs, kitas mažiau. Jis nebus visada vienodas“, – kalbėjo jis.

Kostiumų dizaineris netruko prisiminti ir Dalios Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpio. Jis pastebėjo vieną jam džiugų pokytį.

„Žmonės Foto“ nuotr./Aleksandras Pogrebnojus
„Žmonės Foto“ nuotr./Aleksandras Pogrebnojus

„Kas pasikeitė per tuos 10 metų? Apie Grybauskaitės drabužius iš viso nieko bloga nebuvo galima sakyti. Bet šiuo atveju linksmumas tame, kad apie tai kalba. Dėl to yra gerai“, – 15min teigė ekspertas.

Užsiminęs, kad apranga tikrai nėra bloga, kolegoms, kurie kritikuoja D.Nausėdienės įvaizdį, A.Pogrebnojus rėžė aštrų atsakymą.

„Aš manau, kad kritikuoja tie, kurie norėtų jai siūti. Kadangi prie Nausėdos niekas prikibti negali, tai ieško silpnų vietų“, – sakė jis.

Apskritai specialistas buvo nelinkęs situacijos sureikšminti. Anot jo, įvaizdis nėra svarbiausias dalykas.

„Apsirengė vieną suknelę ar kitą – Lietuvoje gyvenimas nors kiek pagerėjo? Nepagerėjo. Apskritai, į visus politikus ir juos lydinčius asmenis reikia žiūrėti su humoru. Su sveiku humoru, bus visiems linksmiau. Aš manau, kad Seime yra kur kas prasčiau apsirengusių politikų“, – pastebėjo A.Pogrebnovas.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Diana Nausėdienė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Diana Nausėdienė

Tiesa, kostiumų dizaineris pridūrė, kad visada galima sugalvoti ką nors nauja, kuriant įvaizdį, juk Lietuvoje – daugybė dizainerių.

„Bet aš manau, kad D.Nausėdienė nenori kreiptis į dizainerius, nes jie iš to pradės darytis reklamą. Labai elementaru“, – įžvalgomis dalijosi ekspertas.

Ankstesni Dianos Nausėdienės įvaizdžiai – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius