-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erica Jennings dalijasi mėgstamiausiais kolumbietiškais receptais: paįvairinkite Velykų stalą

Kolumbijoje atostogavusi trečio vaiko besilaukianti Erica Jennings namo parsivežė skaniausių vietos patiekalų receptų. Jais atlikėja dalijasi su 15min skaitytojais. Tikimės, pasisemsite idėjų, kaip šiemet paįvairinti savo velykinį stalą.
Erica Jennings pasidalijo Ajiaco sriubos ir Empanadas pyragėlių receptais
Erica Jennings pasidalijo Ajiaco sriubos ir Empanadas pyragėlių receptais / Asmeninio albumo nuotr.

Erica Jennings ir Kolumbija – it tolimos sesės. Egzotinėje Lotynų Amerikos šalyje garsi atlikėja su visa šeima lankosi kasmet, nes būtent čia – jos vyro Jurgio Didžiulio gimtinė, kurioje gyvena muzikanto tėvai bei seneliai.

Natūralu, kad per jau dešimtmetį trunkančias keliones moterį pakerėjo ne tik nuostabi krašto gamta, bet ir tradiciniai kulinariniai šedevrai. Ericos dievinamų kolumbietiškų valgių – daug, tačiau penkiais mėgstamiausiais ji sutiko pasidalinti su 15min skaitytojais. ¡Buen provecho!

Asmeninio albumo nuotr./Erica Jennings
Asmeninio albumo nuotr./Erica Jennings

Kolumbietiška duonelė arepas

Erica: „Būdama Kolumbijoje, galėčiau valgyti vien tik iš kukurūzų miltų gaminamą apvalią arepas duonelę su avokadais. Žinoma, šis patiekalas gali būti tiekiamas ir su kitokiais įdarais, pavyzdžiui, mano mėgstamiausiu giuso. Grįždama iš Kolumbijos, visada nusiperku kelis maišelius specialių arepas miltų, kad galėčiau juos pasidaryti ir namuose. Giuso taip pat dievinu valgyti su kiprietišku halloumi sūriu, kurį galima kepti keptuvėje arba ant grotelių. Tai – produktas, dažniausiai gaminamas iš ožkos ir avies bei kartais karvės pieno. Halloumi įsigysite daugumoje Lietuvos parduotuvių, tačiau aš pati jo ketvirtadieniais dažniausiai nusiperku Tymo turguje, nes labai vertinu vietinės gamybos produkciją.“

Asmeninio albumo nuotr./Kolumbietiška duonelė arepas
Asmeninio albumo nuotr./Kolumbietiška duonelė arepas

Receptas

Arepas duonelės ingredientai:
1 dubenėlis kukurūzų miltų;
1 arb. š. alyvuogių aliejaus;
1 arb. š. druskos;
Šiek tiek šalto vandens.

Guiso įdaro ingredientai:
Česnako pagal skonį;
1 didelis svogūnas;
1 paprika;
Čili pipiro pagal skonį;
2 morkos;
2-3 pomidorai.

Duonelės gaminimas:
Sumaišę visus ingredientus, nebekimbančios tešlos delno dydžio gabalėlius iškočiokite, o vėliau, puodelio ar stiklinės kraštais galiausiai suformuokite plokščius duonos blynelius. Juos kepkite keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Įdaro gaminimas:
Morkas sutarkuokite, o kitus ingredientus – supjaustykite nedideliais gabaliukais. Visas daržoves pakepinkite keptuvėje ant sviesto arba alyvuogių aliejaus. Jeigu norite, pabaigoje galite įbarstyti šiek tiek kalendros.

Guiso įdarą dėkite tiesiog ant arepas viršaus, arba, išilgai perpjovę duonelę, karštomis daržovėmis pripildykite jos vidų.

Kepti plantanai patacónes

Erica: „Žalieji plantanai – krakmolingi, į bananus panašūs vaisiai, iš kurių dažniausiai gaminami būtent sūrūs patiekalai. Patacónes – dukart apkeptų plantanų valgis, kone visuose Kolumbijos restoranuose tiekiamas kaip garnyras prie žuvies arba tiesiog kaip užkandis, gardinamas guacamole, giuso ar aštriu ají salsa padažu.“

Asmeninio albumo nuotr./Kepti plantanai patacónes
Asmeninio albumo nuotr./Kepti plantanai patacónes

Patacónes gaminimas:

Plantanus nulupkite ir supjaustykite maždaug pusantro centimetro storio griežinėliais. Vėliau juos panardinkite į puodą su įkaitintu aliejumi ir kepkite 3 – 4 minutes iš kiekvienos pusės. Apkepę plantanai kiaurasamčiu išsemiami ir sudedami ant popierinio rankšluostėlio – taip sugeriamas riebalų perteklius. Leiskite patacónes šiek tiek atvėsti, o po maždaug 3 minučių – apdenkite juos maistine plėvele ir paspauskite plokščiu dangčiu tiek, kad plantanai suplonėtų maždaug perpus.

Vėliau kiekvieną griežinėlį panardinkite į sūdytą vandenį ir, naudodami žnyples, dar kartą panardinkite į verdantį aliejų. Būkite atsargūs, nes karštas aliejus pradės taškytis! Kepkite 3 minutes iš abiejų. Galiausiai plantanus išsemkite, riebalų perteklių vėl sugerkite popieriniu rankšluostėliu, apibarstykite druska pagal skonį ir tiekite su guacamole, pomidorų ar aštriu salsa padažu.

Kepti valgomieji manijokai

Erica: „Kartą manijokų pirkau ir Vilniuje. Tai – nuostabi šakninė daržovė, kurią galima valgyti keptą arba virtą. Savo skoniu ji labai panaši į bulvę, tačiau, kartu, ir visiškai kitokia. Mano mėgstamiausi – kepti arba virti manijokai su salsa padažu, pavyzdžiui, ají.“

Asmeninio albumo nuotr./Kepti valgomieji manijokai
Asmeninio albumo nuotr./Kepti valgomieji manijokai

Manijokų gaminimas:

Sudėkite manijokus į puodą, pripilkite vandens tiek, kad apsemtų, ir įberkite druskos pagal skonį. Puodą statykite ant viryklės, o vandeniui užvirus – sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 15 – 20 minučių, iki kol daržovės suminkštės. Vėliau manijokus ištraukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite centimetro – pusantro storio griežinėliais.

Vėliau juos nardinkite į keptuvę su maždaug iki 175°C įkaitintu aliejumi ir vartydami kepkite tol, kol daržovės įgaus auksinį rudą atspalvį – maždaug 6 – 8 minutes. Galiausiai, manijokų griežinėlius išsemkite kiaurasamčiu, riebalų perteklių sugerkite popieriniu rankšluostėliu, apibarstykite druska ir tiekite.

Empanadas pyragėliai

Erica: „Empanadas pyragėlius galima įdaryti įvairiai, tačiau aš esu vegetarė, todėl mano mėgstamiausias pasirinkimas – su špinatų ir rikotos sūrio įdaru.“

Empanadas tešlos ingredientai:
1 puodelis vandens;
3/4 puodelio taukų (aš naudoju sviestą);
2 ir 3/4 puodeliai miltų;
2 arb. š. druskos;
Žiupsnelis paprikos miltelių.

Špinatų ir sūrio įdaro ingredientai:
1 arb. š. sviesto;
2 arb. š. alyvuogių aliejaus;
3 sutrintos skiltelės česnako;
1 arb .š. raudonojo čili pipiro miltelių;
140-220 g pjaustytų šviežių špinatų lapelių be kotelių;
1 puodelis rikotos sūrio;
220 g susmulkinto nenugriebto pieno mocarelos sūrio (tinka ir kitas panašus, pavyzdžiui, queso quesadilla);
2 arb. š. tarkuoto permezano sūrio;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Pyragėlių tešlos paruošimas:

Kaitinkite vandenį ir taukus (arba sviestą) vidutinio dydžio keptuvėje ant vidutinės kaitros tol, kol riebalai ištirps. Atskirai į didelį dubenį suberkite miltus, o jų viduryje – suformuokite duobutę, į kurią suberkite paprikos miltelius, druską bei nedidelį kiekį paruoštojo šilto vandens ir riebalų mišinio. Viską gerai suminkykite. Į tešlą supilkite likusį skystį ir minkykite rankomis: turėtumėte gauti šlapią, aliejinę, tačiau kočioti tinkamą konsistenciją. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir mažiausiai kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą.

Įdaro paruošimas:

Keptuvėje ant vidutinės kaitros pakaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, vėliau – suberkite trintus česnakus ir raudonojo čili pipiro miltelius. Kai česnakas švelniai paruduos, sudėkite špinatus ir kepkite tol, kol šie lengvai apskrus. Po to atskirame inde juos sumaišykite su sūriais – rikota, mocarela bei permezanu. Mišinį pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Asmeninio albumo nuotr./Empanadas pyragėliai
Asmeninio albumo nuotr./Empanadas pyragėliai

Empanadas gaminimas:

Pyragėlių tešlą padalinkite į 12 didelių arba 24 mažesnius kamuoliukus. Juos kočėlu ant miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite į maždaug centimetro storio apskritimus. Argentinietiškuose empanadas su mėsos įdaru tešlos sluoksnis gali būti plonesnis, tačiau kolumbietiškuose su sūriu – jis turi būti pakankamai storas, kad kepant pro kraštus neištekėtų besilydantis sūris. Į kiekvieno paplotėlio, priklausomai nuo jo dydžio, vidurį įdėkite 2-3 arb.š. įdaro, perlenkite per pusę ir gerai suspauskite kraštelius. Empanadas išdėliokite ant skardos ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus auksinį rusvą atspalvį – maždaug 20-25 minutes.

Asmeninio albumo nuotr./Erica Jennings
Asmeninio albumo nuotr./Erica Jennings

Ajiaco sriuba

Erica: „Egzistuoja daug tokios sriubos versijų, tačiau dažniausiai ji gaminama iš vištienos, trijų rūšių bulvių, kukurūzų ir guascas žolelių. Pati mėsos nevalgau, todėl visada renkuosi vegetarišką ajiaco versiją. Tačiau net ir šiuo atveju svarbiausiais bei ypatingą skonį suteikiančiais ingredientais išlieka guascas žolelės ir papa criolla rūšies bulvės.“

Asmeninio albumo nuotr./Ajiaco sriuba
Asmeninio albumo nuotr./Ajiaco sriuba

Ajiaco sriubos su vištiena receptas:

Į didelį puodą sudėkite vištieną, kukurūzus, kalendras, nepjaustytus svogūnų laiškus scallions, česnaką, druską ir pipirus, o visus ingredientus – užpilkite vandeniu ir statykite ant viryklės. Jam užvirus, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite maždaug 35–40 minučių – kol išvirs vištiena. Vėliau mėsą išimkite ir padėkite atskirai. Sriubą virkite dar 30 min., po to – ištraukite svogūnų laiškus ir sudėkite guacas žoleles, pjaustytas raudonąsias bei baltąsias bulves.

Puodą statykite ant ugnies pusvalandžiui, o vėliau – į kvapnų mišinį suberkite šaldytas papa criolla bulves ir pavirkite dar maždaug 15–20 minučių. Galiausiai, į sriubą suberkite smulkiai pjaustytos virtos vištienos gabaliukus, pagal skonį pagardinkite ją druska ir pipirais bei tiekite su kaparėliais ir grietine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius