-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotoportretais internetą sudrebinęs Dainius Ščiuka atidarė parodą: „Tai – odė moteriai“

Vienas populiariausių šių dienų jaunųjų fotomenininkų Dainius Ščiuka (26) penktadienio vakarą bičiulius ir gerbėjus pakvietė į išskirtinės parodos atidarymą. Prieš jo objektyvą žinomos moterys pasirodė be jokių kaukių – portretų cikle NATURAL WOMEN įamžino natūralius, nedailintus, tikruosius veidus.
Dainius Ščiuka ir Asta Valentaitė
Dainius Ščiuka ir Asta Valentaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar likus kelioms valandoms iki parodos atidarymo, kalbėdamas su 15min, Dainius Ščiuka prisipažino – jaudulį jaučia išties nemažą. Bet ir priežastis tam rimta – „Xcelsior“ šiuolaikinio dizaino galerijoje jis pristatė didžiausią savo parodą NATURAL WOMEN.

Tai – Dainiaus Ščiukos odė tikrai, sodriai, nepriklausomai, pasakojančiai istorijas, veikliai, o svarbiausiai, nebijančiai savęs moteriai. Visos projekte dalyvavusios moterys buvo fotografuojamos be arba su labai minimaliu makiažu. Tokiu būdu fotografas norėjo išryškinti fotografuojamų herojų charakterį, išskirtinumą ir pabrėžti natūralų bei žemišką jų grožį.

Juoda-balta įamžintų 27 portretų apžiūrėti ir pasveikinti menininko atvyko daugybė svečių. Jų taip pat buvo paprašyta pasipuošti šiomis dviem spalvomis.

Parodos pristatymas buvo surengtas itin stilingai – žiūrovus pasitiko muzika, pagal kurią šoko bene dešimt šokėjų. Bet jie nebuvo pagrindinė vakaro dalis – jie šoko tiesiog tarp žmonių radę tarpelį. Tad bežiūrint nuotraukas, žvilgsnis kartais tiesiog nuklysdavo į šalia špagatą darantį šokio meistrą...

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN

Projekte NATURAL WOMEN dalyvavo Ilona Balsytė, Beata Tiškevič, Gabija Jaraminaitė, Agnė Jegalavičiūtė, Aušra Maldeikienė, Justė Arlauskaitė, Liana Ruokytė-Jonsson, Rūta Meilutytė, Dovilė Filmanavičiūtė, Austėja Landsbergienė, Neringa Rekašiūtė, Jolita Vaitkutė, Neringa Zeleniūtė, Rasa Tapinienė, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Gražina Baikštytė, Viktorija Nielsen, Julija Steponavičiūtė, Monika Račiūnaitė, Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė, Neda Malunavičiūtė, Asta Meschino, Asta Valentaitė, Karina Leontjeva, Urtė Neniškytė, Rasa Ciūnė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka atidarė parodą NATURAL WOMEN

„Nepavadinčiau šio projekto unikaliu. Unikalus jis nebent Lietuvoje. Man ši idėja kilo, kai prieš porą metų Los Anžele praleidau visą mėnesį. Pirma kelionė į Ameriką mane privertė susimąstyti, nes ten judėjimas natūralumo link labai įsišaknijęs, toji kultūra greitai vystosi. Tuomet buvo išleistas dar ir Peterio Lindbergho kalendorius, kuris padarytas visiškai tokiu pat principu kaip ir mano projektas – juodai-baltai nufotografuotos žinomos užsienio moterys be makiažo. Nusprendžiau tai priimti kaip judėjimą už natūralumą ir kažką panašaus padaryti Lietuvoje. Jaučiau net tokį vidinį impulsą, kad privalau parodyti, jog reikia nebijoti savęs. Mano manymu, visas nenatūralumas turi likti šešėlyje, o ne atvirkščiai“, – 15min apie parodos sumanymą pasakojo Dainius Ščiuka.

Tokiam drąsiam projektui ryžosi tikrai ne kiekviena moteris, kurią Dainius norėjo įamžinti. Pasak jo, kai kurios lengvai rasdavo priežastį, pasakyti, kodėl jos yra užimto ir negali dalyvauti, kitos – priežasties net nenurodydavo.

„Teko ir įkalbinėti moteris. Kai kurias tris, keturis ar net penkis mėnesius. Galiausiai vienos sutikdavo, kitos – galutinai atsisakydavo. Visos klausdavo, kas dar be jų žada dalyvauti. Šiaip daug kas mane žino dėl mano glamūrinių fotografijų, kur būna ir nuogo kūno. Kai kurie sakė, kad aš šiame projekte nesu nuoširdus, paprastai juk fotografuoju kitaip. Galbūt toks mano įvaizdis taip pat apsunkino joms sprendimą“, – svarstė jis.

Galiausiai ir pats fotografas turėjo kai kurių portretų atsisakyti: „Turėjau išspausdinti 20 portretų, bet galiausiai nusprendžiau kabinti 27, ir vos juos sutalpinau ant sienų... Teko atlikti tą nemalonų darbą ir kai kuriems portretams pasakyti „ne“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išskirtinis D.Ščiukos projektas NATURAL WOMEN: pamatykite nuotraukas – šių parodoje nebus

Tačiau kad ir kaip bebūtų, jam tai buvo tikras malonumas, nes šį projektą Dainius priėmė kaip hobį, o ne darbą.

„Tiesiog visa tai užtruko gana ilgai, apie metus, kadangi dauguma moterų yra labai užimtos, sudėtinga su jomis susitarti. Bet aš susipažinau su nuostabiomis personomis, moterimis, kurios veikia daugybę skirtingų dalykų Lietuvoje ir už jos ribų. Žodžiu, nebuvo labai lengva, bet nebuvo ir labai sunku“, – šypsojosi fotografas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka su mama
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka su mama
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka su mama
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Ščiuka su mama

Tiesa, 15min pasidalinus išskirtinėmis nuotraukomis, kurios į parodą nepateko, jos sulaukė išskirtinio susidomėjimo. Tačiau kai kurie internautai suskubo komentuoti – neva Dainius Ščiuka lyg tyčia jas pasendino.

„Iš tikrųjų visai nesitikėjau, kad bus tokių komentarų. Kas dėl fotošopo – buvo naudojami tik juoda-balta filtrai, kurie šiek tiek išryškina veido bruožus ir odą. Tikrai nebuvo dramatizuota ar perdėta. Tie filtrai yra kaip ir natūralūs, jie buvo naudojami net juostinėje fotografijoje. Bet čia ir išryškėja problema – žmonės yra pripratę matyti lygų, dailintą grožį, kas yra kraštutinumas. Aš pateikiau visiškai atvirkščią kraštutinumą, kuris yra už natūralumą.

Bet faktas, kad visada atsiras tų, kuriems nepatiks ir sakys, kad kažko yra per daug. Pakabinęs nuotraukas noriu, kad jos gyventų savo gyvenimą, keltų jausmus žiūrovui. Bet kokiu atveju, manau, kad jau geriau sulaukti emocionalių reakcijų, nei kad sakytų „visai nieko paroda“. Noriu, kad mokėtumėme priimti ir vieną, ir kitą nuomonę, būti tolerantiški – apie tai aš savo darbais ir kalbu“, – 15min pasakojo Dainius Ščiuka.

Parodoje lankytojai laukiami nuo gruodžio 9 d. iki sausio 8 d., pirmadienis – penktadienis, 10–18 val. Įėjimas nemokamas.

15min skaitytojai turi galimybę išvysti portretus, kurie yra projekto NATURAL WOMEN dalis, tačiau nebus eksponuojami parodoje. Pamatykite tikrąjį moters grožį:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius