-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Drukteinis įsteigė paramos fondą nukentėjusiems nuo infarkto ir jų artimiesiems

Lietuvoje kiekvienais metais širdies infarktu suserga apie 4500 žmonių. Gera žinia – jog daugybė sergančiųjų sugeba pasveikti ir gyventi pilnavertį gyvenimą. Tiesa, tokiems ligoniams yra daugybė apribojimų, tačiau jų laikantis, tikimybė gyventi kokybiškai labai padidėja. Tai patvirtina prieš keletą metų miokardo infarktą išgyvenęs etiketo ekspertas, žurnalistas Giedrius Drukteinis.
Giedrius Drukteinis
Giedrius Drukteinis / TV8 nuotr.

„Rodos, vieną dieną esi normalus žmogus, gyvenantis įprastą gyvenimą, bet staiga, kitą akimirką, atsikeli apkarstytas įvairiausiais vamzdeliais ir apstatytas mirguliuojančiais monitoriais. Be abejo, gyvenimo būdas po tokios ligos pasikeičia. Kinta mityba, kinta fizinė veikla, tenka atsisakyti žalingų įpročių, kurių, šiaip ar taip, reikia visada atsisakyti. Dabar vaistai yra neatsiejama mano kasdienybės dalis. Iš pradžių, buvo sunku suvokti tokią gūdžią tikrovę, bet kito pasirinkimo nėra“, – laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo žurnalistas G.Drukteinis.

Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro ambulatorinės kardiologijos skyriaus vedėjos docentės Jūratės Barysienės teigimu, tikslus ir atsakingas vaistų vartojimas po tokių ligų, kaip infarktas, yra būtinybė norint gyventi visavertį gyvenimą, rašoma pranešime spaudai.

„Po kardiovaskulinio įvykio vaistai yra būtini. Pirmiausia, reikalingi cholesterolio kiekį koreguojantys vaistai, tuomet, trombocitų agregaciją mažinantys vaistai ir dar pora vaistų grupių, kuriuos būtina gerti po infarkto. Tai yra 4 tabletės, kurias mes galėtume sudėti į vieną ar dvi tabletės ir taip išspręsti vaistų kiekio problemą. Visas pasaulis jau ne vienerius metus kalba apie vaistų derinius.

TV8 nuotr./Jūratė Barysienė
TV8 nuotr./Jūratė Barysienė

Turime pakankamai vaistų derinių, tokių kaip politabletės, kuriose yra vaistai tiek hipertenzijai gydyti, tiek cholesteroliui mažinti skirti statinai. Vaistų kompensavimo sistema tam yra labai palanki, tad naudokimės tuo“, – laidoje apie po infarkto būtinus vartoti vaistus pasakojo gydytoja kardiologė J.Barysienė.

G.Drukteinis, kalbėdamas apie vartojamus vaistus, antrina gydytojai J.Barysienei – galimybė kasdien vietoj saujos tablečių rinktis politabletę, kurioje yra visi jam reikalingi vaistų deriniai, yra itin patogus pasirinkimas.

„Anksčiau gėriau statinus, ramiprilį bei kitus vaistus, po to, gydymo eigoje, kai kurie buvo pakeisti į vieną politabletę. Pavyzdžiui, dabar vietoj dviejų tablečių – statino ir antihipertenzinio vaisto – geriu tik vieną. Tai yra išties labai patogu“, – pasakojo G.Drukteinis.

Docentė J.Barysienė nuogąstauja, kad ne visi pacientai drausmingai laikosi gydytojų rekomendacijų, o tai gali turėti labai skaudžių pasekmių.

„Dalis pacientų tikrai klauso visų mūsų patarimų, geria vaistus, bet yra dalis pacientų, kurie neįvertina, kokia yra tų, atrodo, paprastų, priemonių svarba. Vaistus reikia gerti ne tada, kai pakyla kraujospūdis, ne tada, kai yra aukštas cholisterolis, o nuolatos. Tai yra lėtinis procesas. Jeigu atsiranda skausmas krūtinėje, dusulys, greitas ir neritmiškas širdies plakimas, silpnumas, galvos svaigimas, nepamirškime, kad yra greitoji medicinos pagalba. Juk kardiovaskulinis įvykis keičia visos šeimos gyvenimą“, – ragino kardiologė J.Barysienė.

G.Drukteinis itin pareigingai laikosi visų gydytojų nurodymų, tačiau žinomas žurnalistas pripažįsta – po tokių ligų kyla ne tik daug klausimų apie fizinę sveikatą, bet ir apie emocinę.

„Nors ta klinikinė mirtis tau buvo lengva ir paprasta, prabudęs pamatai artimųjų žmonių veidus, kupinus sielvarto, širdgėlos, nerimo... Aš, tikrai, buvau pasirinkęs labai blogą elgsenos strategiją. Aš abejingai žiūrėjau į sveikatos tikinimąsi. Visiškai ignoravau patarimus sekti savo cukraus kiekį, o apie cholesterolį, iš viso, žinojau tik tiek, kad jis panašus į sviestą“, – savo asmenine patirtimi dalijosi etiketo ekspertas G.Drukteinis.

Irmanto Gelūno/„ŽMONĖS Foto“ ir Aleksandro Broko („Culture Bridge“) nuotr./Giedrius Drukteinis
Irmanto Gelūno/„ŽMONĖS Foto“ ir Aleksandro Broko („Culture Bridge“) nuotr./Giedrius Drukteinis

Neatsitiktinai G.Drukteinis įkūrė labdaros fondą „Po infarkto“. Vyras siekia, kad kuo daugiau žmonių niekada nepatirtų infarkto ir, kad kuo daugiau žmonių, patyrusių ir išgyvenusių infarktą, jo niekada vėl nebepatirtų bei gyventų kokybišką, visavertį gyvenimą. Nuo to priklauso ir tų žmonių artimųjų gyvenimo kokybė.

„Labdaros fondas „Po infarkto“ yra orientuotas į infarktą išgyvenusius ir rizikos grupėje esančius žmones bei jų artimuosius. Pavyzdžiui, provincijose gyvenantys artimieji dažnai neturi galimybių tiesiog nuvykti iš taško A į tašką B, aplankyti, pabūti su savo mylimais, artimais žmonėmis ligoninėje. Norime jiems padėti. Žinoma, fondas užsiima ir edukacine bei prevencine veikla. Po infarkto žmonės susiduria su psichologiniais iššūkiais, jau pakilę iš palatos lovos ir išėję į platųjį pasaulį. Neaišku, kas juos turi spręsti.

Kartais psichologinių problemų sprendimas susideda iš paprasto buvimo tarp žmonių. Net ir nebūdamas gydytoju, pakalbi su kitu žmogumi, ir jam jau yra geriau. Po infarkto suvokiau dar vieną dalyką – kaip brangiai kainuoja sistemai, pastatyti ant kojų, tokį žmogų, kaip aš“, – apie labdaros fondo „Po infarkto“ veiklą laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo infarktą išgyvenęs žurnalistas G.Drukteinis.

Fondas „Po infarkto“ finansuoja po infarkto išgyvenusių žmonių savitarpio pagalbos grupės „Po infarkto“ renginius, informacijos sklaidą bei paramą, todėl bet koks indėlis yra labai svarbus. Fondo banko sąskaitos numeris yra LT68 7180 3000 0807 0237

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius