-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Kauną atėjo vasara: įžiebta Kalėdų eglė, ant kurios suplazdėjo 600 drugelių

Jau ne pirmus metus Kauno miestas stebina kūrybiškumu dvelkiančiomis eglutėmis, tad šie metai taip pat ne išimtis. Rotušės aikštėje įžiebta eglutė ne tik primena apie artėjančias šventes, bet ir nukelia į rojaus sodą – ant jos suplazdėjo virš 600 spalvotų drugelių. Šį reginį buvo kviečiama stebėti virtualiai, o gyvai jį išvydo negalios paliesti ir globėjų šeimose augantys vaikai.
Kaune įžiebta Kalėdų eglutė
Kauno Kalėdų eglė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Prie kalėdinio maratono prisijungė ir savo išskirtinėmis žaliaskarėmis garsėjantis Kaunas. Rotušės aikštėje įžiebta eglutė akimirksniu sulaukė įvairiausių pagyrų tiek socialiniuose tinkluose, tiek iš ją akies krašteliu norėjusių pamatyti smalsuolių.

Tiesa, ją gyvai išvydo tik į uždarą teritoriją su specialiais kvietimais atvykę neįgalūs vaikai. Bet emocijos kalbėjo už save – šiuo nedideliu stebuklu vaikai kaip reikiant džiaugėsi.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė

„Gruodžio 3 dieną visas pasaulis mini Tarptautinę neįgalių žmonių dieną, todėl daugiau nei simboliška jos išvakarėse sukurti mažą šventę jautriausiems mūsų visuomenės nariams.

Priešpandeminiu laikotarpiu jų šansai gyvai ir kokybiškai pamatyti renginį buvo veikiau teoriniai, tad šįkart jaučiame pareigą suteikti tokią galimybę išskirtinai šiems Kauno vaikams“, – pažymėjo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Kitų kauniečių buvo paprašyta renginį šiltai stebėti iš namų ir nesibūriuoti prie eglutės. Šie mėgavosi užburiančiu koncertu su tokiais atlikėjais kaip Ieva Zasimauskaitė, Rafailas Karpis, Egidijus Dragūnas ir dar daugelis kitų.

Prie televizijos ekranų susėdę gyventojai ir reginį gyvai stebėję vaikai išvydo unikalų menininkės Jolantos Šmidtienės darbą.

„Šį kartą Kalėdų eglė bei Rotušės aikštė primins stebuklingą rojaus sodą. Idėja gimė netikėtai, galvojant apie šventės esmę – Kristaus gimimą, kuris pirmiausia asocijuojasi su pažadėtuoju sodu. Jis dažnai įsivaizduojamas kaip paslaptinga, spalvinga ir šilta oazė.

Norėjosi žmonėms priminti, kad iš tiesų rojus yra akimirka žemėje, kuomet galime atsikvėpti, pajusti ramybę – lyg gulint pievoje vasarą ir stebint pro mus praskrendančius drugelius“, – pasakojo eglutės kūrėja.

Pagrindiniu šiltų Kalėdų simboliu tapo įspūdingas skaičius įvairaus dydžio ryškiaspalvių drugelių – jų virš 600. Erdvę papildė ir 14 aukštų, baltų smilgų pievelės.

Išreikškite savo nuomonę apklausoje:

Pasirodo, drugeliai buvo gaminami iš lazeriais pjaustyto specialaus organinio, perregimo ir įvairiaspalvio stiklo. Kiekvienas jų buvo tvirtinamas prie specialių laikiklių. Šios dekoracijos kiekvienam turėjo sukurti plazdėjimo ore įspūdį, tarsi supdamos žalią šiltų Kalėdų eglę.

Ypatingo kruopštumo reikalavo ir smilgos, ant kurių taip pat „nutūpė“ drugeliai. Jų gamyboje speciali balta faktūra buvo karpoma rankomis ir karšto oro pagalba klijuojami prie plėvele aptrauktų smilgų burbuolių. Taip išgaunamas žiemiškas apsnigto augalo efektas.

„Siekiant įsitikinti, kad net ir paspaudęs šaltukas ar vėjas nesutrukdys džiaugtis šventiniais papuošimais, medžiagų atsparumą tikrinome įvairiomis sąlygomis: stiklas buvo šaldomas šaldytuvuose, išbandomas stipriais oro gūsiais. Neabejojame, kad dekoracijos puikiai atlaikys ir galės būti panaudotos dar ne kartą“, – teigė Kalėdų eglės kompozicijos sumanytoja.

Aikštėje iškilo ir 10 naujų stiklinių kupolų. Dauguma jų skirti prekybai, o viename įsikūrė vaikų edukacijų ir kūrybinių dirbtuvėlių erdvė bei Kalėdų senio rezidencija. Bendrą įspūdį vaikščiojant po improvizuotą „rojaus sodą“ dar labiau sustiprino Rotušės aikštės apšvietimas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė

Įvairiomis švieselėmis papuoštas miestas

Kalėdinė dvasia kasdien vis plačiau užlieja visą miestą: girliandomis ir žibančiomis dekoracijomis nušvito gatvės, tiltai, fontanai ir parkai. Švieselės jau tviska Laisvės alėjoje augančiuose medžiuose, nušviesdamos ilgiausią Rytų Europoje pėsčiųjų gatvę.

Pasivaikščioti sutemus iš tolo kviečia ir pasakiškai nušvitęs Santakos parkas. Vienybės aikštėje stūksantį senąjį ąžuolą papuošė 900 metrų ilgio girlianda.

Praeivių dėmesį tradiciškai patrauks šalia savivaldybės pastato Laisvės alėjoje stovinčios gėlių klombos. Čia vėl sužaliuos jauki žibančių kėnių giraitė, o ją papuoš dar nematytos dekoracijos – raudonnosiai elniukai. Jie vaikus ir daugumą praeivių neabejotinai privers stabtelėti pasigrožėti ar nusifotografuoti.

Nepamirštos liko ir kitos Kauno erdvės: Laisvės alėjos, Nepriklausomybės aikštės fontanai, miesto tiltai. Tūkstančiai lempučių sušvito pagrindinėse ir atokiau esančiose gatvėse. Kai kurios iš jų pasidabins pirmą kartą.

Puošybai panaudotos naujos ir ankstesnių metų dekoracijos.

Rotušės aikštėje stūksantis šiltas, spalvingas ir paslaptingas žiemos sodas kauniečius ir miesto svečius džiugins iki pat sausio 6 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius