Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 17 /13:32

Į Kiprą išskristi planavusi V.Matačiūnaitė buvo palikta oro uoste: neturėjo koronaviruso testo

Po karantino į užsienio šalis skuba grįžti nemažai lietuvių. Tarp jų – ir Vilija Matačiūnaitė. Į Kiprą, kur prieš dvejus metus kūrė gyvenimą, dabar grįžti norėjusiai atlikėjai to šią savaitę padaryti nepavyko, o savo apmaudą jį išreiškė ir viešai.
Vilija Matačiūnaitė, „Wizz air“ lėktuvas
Vilija Matačiūnaitė, „Wizz air“ lėktuvas / Žygimanto Gedvilos, Ievos Jonelytės-Arlauskienės nuotr.

Vilija Matačiūnaitė į Lietuvą grįžo sausio pabaigoje. Dėl karantino užsidarius sienoms, ji, kaip ir daugelis dažnai keliauti mėgusių žmonių, įstrigo gimtinėje. „Kiekvieną mėnesį lankydavausi Kipre, todėl, kai tik atsirado pirma proga, norėjau vėl ten grįžti“, – pasakojimą pradėjo Vilija.

Vos tik paskelbus apie pirmuosius skrydžius, V.Matačiūnaitė tikėjosi, kad keliavimas lėktuvais vėl grįš į įprastas vėžes. Žinoma, su tam tikromis išlygomis. Kaip 15min pasakojo moteris, susipažinusi su pateikta avialinijų informacija, tarp kurių buvo pridėti ir Kipro vyriausybės nurodymai keliaujantiems, Vilija buvo įsitikinusi, kad koronaviruso testą atlikti teks, tačiau, jos teigimu, buvo nurodyta, jog tai galima padaryti jau nuvykus į svečią šalį. Ypatingai todėl, kad svečioje šalyje moteris gyvena legaliai.

„Norėdama įsitikinti, kad viską supratau teisingai, kreipiausi į vieną Kipro muitinėje aukštas pareigas užimantį darbuotoją, savo pažįstamą. Jis patikino, kad galiu ramiai atvažiuoti, pasakė tyrimo kainą, žadėjo, kad jis bus padarytas“, – pasakojo V.Matačiūnaitė.

Nieko nelaukusi ji rado artimiausią ir patogiausią skrydį, susikrovė lagaminus ir ankstų pirmadienio rytą atvyko į Vilniaus oro uostą. Kartu su savimi ji pasakojo pasiėmusi atspausdintus 6 lapus dokumentų, kuriuos reikėjo turėti skrendant į Kiprą. Vis dėlto viltys išskristi netrukus dužo. Tiesa, tik prie pat Vilniaus oro uosto vartų, mat patikrą jai praeiti pavyko.

„Wizz Air“ darbuotojai patikino, kad su jų avialinijomis turi būti skraidinami ir įleidžiami į šalį tik asmenys, turintys ne vėlesnio nei 72 valandų koronaviruso tyrimo rezultatus“, – teigė Vilija.

Anot jos, nepasidariusių koronaviruso tyrimo buvo ne vienas ir ne du keleiviai. Maždaug trečdalis žmonių taip ir liko stovėti su lagaminais prie įlaipinimo į lėktuvą vartų.

„Aš negaliu sakyti, kad skrendant į kitas šalis galioja tokios pačios taisyklės. Domėjausi tik, kaip viskas vyksta Kipre, nes aš ten gyvenu, ten yra mano antrieji namai. Be to, liūdniausia, kad „Wizz Air“ kompanija pati atsiuntė elektroninį laišką su visais nurodymais. Niekur nebuvo parašyta, kad keleiviai, neturintys testo, nebus laipinami į lėktuvą“, – liūdesio neslėpė V.Matačiūnaitė.

Ją supykdė ne tik tai, kad turėjo gaišti laiką važiuodama iš Klaipėdos į Vilnių, bet ir informacijos stoka, kuri būtų užkirtusi kelią tokiam nesusipratimui.

„Buvo pateikta didelė dezinformacija, nes avialinijos neinformavo savo keleivių, neužtikrino duomenų teisingumo“, – sakė V.Matačiūnaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Matačiūnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Matačiūnaitė

Atvykusi į Vilniaus oro uostą Vilija dar bandė kovoti už savo teisybę. Kai oro linijų darbuotojai pasakė, kad neįleis į lėktuvą, ji prašė, kad būtų susisiekta su Larnakos miesto muitinės atstovais. Vilija tikėjosi, kad šie patvirtins, jog įvyko nesusipratimas ir visi keleiviai galės skristi ankstyvu reisu.

„Bet mums pasakė, kad jau skambino anksčiau, nors nė vienas iš mūsų to nematėme. Tuomet jie tiesiog uždarė vartus ir pasakė, kad daugiau keleivių neįleis“, – nusivylimo neslėpė Vilija.

Nuostabą Vilijai sukėlė ir iš darbuotojų išgirsti argumentai. Anot pašnekovės, darbuotojai teigė, kad už kiekvieną be atlikto tyrimo į lėktuvą įleistą keleivį kompanija turės susimokėti 3000 eurų baudą. Esą baudas turėtų mokėti ne tik įmonė, bet ir patys „Wizz Air“ darbuotojai.

V.Matačiūnaitė ketina kreiptis į „Wizz Air“ kompanijos atstovus dėl pinigų už bilietus grąžinimo ir tikisi, kad kas nors iš avialinijų kompanijos atstovų atkreips dėmesį į šią situaciją.

„Anksčiau nėra buvę panašių nesusipratimų. Visada pavyksta atrasti kompromisą. Juk dabar darbuotojai tiesiog galėjo paskambinti, paklausti, ar iš tiesų neįleis į Kiprą. Apmaudu yra tai, jog kompanija sako siekianti apsaugoti savo reputaciją, tačiau tokiu elgesiu ir, panašu, teisiškai nepagrįstais sprendimais, ko gero, nedaug tepasieks“, – pasakojo Vilniuje priversta pasilikti V.Matačiūnaitė.

„Wizz Air“: laikomės nuolatos besikeičiančių reguliavimų

15min dėl šios situacijos kreipėsi į „Wizz Air“. Paklausus, kokių skrydžio taisyklių šiuo metu laikosi kompanija ir ar iš tiesų, prieš skrendant į užsienį, būtina atlikti koronaviruso tyrimą, avialinijos teigė, kad įvairūs apribojimai, reguliavimai ir kiti veiksniai, turintys įtakos skrydžių ir keleivių teisėms skristi, keičiasi kasdien. Todėl kartais net oficialiuose kanaluose randama pasenusi informacija.

Ar keleivis galės atlikti koronaviruso tyrimą, nuskridęs į užsienį, anot „Wizz Air“, priklauso nuo šalies, į kurią vykstama. Vieno ir tikslaus požiūrio nėra.

„Valstybė, reikalaujanti neigiamo koronaviruso testo rezultatų, gali atsisakyti įleisti keleivį į šalį, jei jis nepateikia neigiamo koronaviruso testo rezultatų. Kai kuriose šalyse keleiviai gali atlikti testą jau atvykę į šalį, o kitose šalyse reikalaujama testą būti pasidarius prieš lipant į lėktuvą“, – toliau dėstė „Wizz Air“.

Bendrovės nuotr./„Wizz Air“
Bendrovės nuotr./„Wizz Air“

Pasiteiravus, kodėl prieš skrydį įmonės darbuotojai nesusisiekė su Kipro šalies muitine ir nepasiteiravo, ar V.Matačiūnaitė bei kiti koronaviruso tyrimo testo nepasidarę keleiviai būtų priimti į šalį, „Wizz Air“ komanda atsakė atsiprašanti už nepatogumus.

„Kaip nurodyta aukščiau, „Wizz Air“ komanda privalo sekti ir laikytis nuolatos besikeičiančių reguliavimų. Atsiprašome už nepatogumus, kuriuos sukėlė ši situacija“, – sako bendrovė.

Į Kiprą skridęs U.Armalis: testą reikėjo atlikti Lietuvoje

Pasirodžius publikacijai su 15min susisiekė kelionių agentūros superkeliones.lt direktorius Udrius Armalis. Jis teigė, kad tuo pačiu reisu, kuriuo norėjo skristi ir Vilija Matačiūnaitė, jam pavyko pasiekti Kiprą. Tiesa, vyras pasakojo, kad pagal visas taisykles testą reikėjo atlikti Lietuvoje, nes kitaip į šalį atvykę užsieniečiai neįleidžiami.

Udrius Armalis
Udrius Armalis

„Informaciją, kad reikia pasidaryti tyrimą, gavau, kai įsigijau bilietus iš „Wizz Air“. Taip pat reikėjo užpildyti specialius dokumentus, kad mane įleistų į Kiprą. Ten taip pat buvo pateikta visa informacija, kad reikia pasidaryti testą“, – pasakojo U.Armalis.

Anot pašnekovo, testą Kipre gali atlikti tik tos šalies piliečiai, todėl nieko keista, kad į lėktuvą, skrendantį į Kiprą, nebuvo įleista apie 15 lietuvių. „Nuskridus į Kiprą, tie, kurie turėjo koronaviruso tyrimo rezultatus, buvo išleisti iš lėktuvo. Visi kiti žmonės liko lėktuve, bet jie visi buvo vietiniai gyventojai“, – pabrėžė U.Armalis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Oro uosto kino teatre – romantiškos piršlybos: sužadėtinių apsikabinimą lydėjo automobilių „ovacijos“

TAIP PAT SKAITYKITE: Į laidotuves skridusi Birutė Vizgirdienė po 2 mėnesių grįžo namo: „Likęs vienas vyras labai jaudinosi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius