Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Istorija kartojasi: prie Seimo nelegaliai leistos grupės „Skylė“ dainos

Antradienį prie Seimo vykstantis mitingas pakartojo gegužės mėnesio scenarijų – buvo nelegaliai leidžiamos grupės „Skylė“ dainos. Nors prieš kelis mėnesius keli atlikėjai griežtai pasisakė draudžiantys naudoti jų dainas, tačiau panašu, kad mitingo organizatoriai nepasimokė. Apie tai sužinojusi grupės narė Aistė Smilgevičiūtė 15min sakė, kad jiems tai buvo didelis siurprizas, nes leidimas leisti dainas nebuvo duotas.
Grupės „Skylė“ nariai Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, prie Seimos vykstantis mitingas
Grupės „Skylė“ nariai Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, prie Seimos vykstantis mitingas / 15min klijuotė

Prie Seimo susirinkusi tūkstantinė minia antradienį protestavo prieš rugsėjį planuojamus įvesti ribojimus nepasiskiepijusiems, netestuotiems ir nepersirgusiems koronavirusu. Tiesa, tarp šūkių dėl Ingridos Šimonytės ir visos jos Vyriausybės pasitraukimo skambėjo ir gerai žinomos grupės „Skylė“ dainos.

Dėl galimai nelegaliai panaudotų dainų 15min susisiekė su grupės nare Aiste Smilgevičiūte, kuri neslėpė, kad šis mitingo organizatorių sprendimas nustebino visus grupės narius.

Iš pradžių apie tai jie nežinojo, tačiau netrukus pradėjo plaukti žinutės su klausimais ir vaizdo įrašais, kodėl mitingo metu groja „Skylės“ dainos, tarp kurių buvo ir „Priesaika“.

„Na, čia mums irgi buvo siurprizas. Mes patys apie tai neseniai sužinojome, nes žmonės pradėjo rašyti. Girdėjau, kad buvo daugiau nei ta viena daina“, – sakė ji.

Pasiteiravus, ar organizatoriai kreipėsi dėl leidimo mitingo metu leisti jų grupės dainas, Aistė kategoriškai atsako, kad ne.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“
Ryčio Šeškaičio nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“

„Turiu pasakyti, kad atsiribojome nuo to, kas vyksta Seime. Mes jokio leidimo nedavėme, mūsų niekas leidimo neklausė. Muzika buvo panaudota savavališkai, neatsiklausus“, – 15min atskleidė ji.

A.Smilgevičiūtė pabrėžė, kad į vertinimus nenorėtų leistis, tačiau ne kartą užmetusi akį į tai, kas vyksta, ji įsitikino, kad jos ir mitingo dalyvių idėjos nesutampa.

„Tikriausiai nesu toje stovykloje, nes šio mitingo mūsų grupė nepalaiko“, – teigė ji.

Atlikėja su grupės nariais svarsto, kad dėl autorinių teisių pažeidimų ketina kreiptis į savo prodiuserinę kompaniją.

VIDEO: Mitinge prieš valdžios sprendimus protestuotojai leido dūmus ir skandavo: „Valdžią lauk“

15min primena, kad gegužės mėnesį Vingio parke vykusio „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatoriai taip pat nepaisė atlikėjų prašymų neleisti jų dainų be leidimo. Čia nelegaliai skambėjo Vytauto Kernagio, Kastyčio Kerbedžio, Gyčio Paškevičiaus, Egidijaus Dragūno, grupės „Sisters on Wire“ dainos.

Į situaciją sureagavo ir autorių teises ginančios asociacijos. Kaip 15min anksčiau sakė LATGA atstovai, į asociaciją kreipėsi ir daugiau autorių, kurie nenorėjo, kad jų kūryba būtų naudojama šiame marše.

„Pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą į asociaciją LATGA organizatorius dėl viešo kūrinių naudojimo turi kreiptis likus 14 darbo dienų iki renginio.

Kol kas „Didžiojo šeimos gynimo Maršo 2021“ organizatoriai to nepadarė. Šiandien LATGA priminė organizatoriui apie pareigą sudaryti sutartį su asociacija, jei renginio metu bus viešai atliekami mūsų atstovaujamų autorių kūriniai.

Viešu atlikimu laikomas ir muzikos kūrinių garso įrašų naudojimas, ir muzikos kūrinių gyvas atlikimas.

Taip pat organizatoriams pridėjome autorių ir kitų teisių turėtojų, kurie neleidžia minėtame renginyje naudoti jų kūrinių, sąrašą.

Asociacija LATGA neturi teisinio pagrindo savo iniciatyva nesuteikti licencijos dėl viešo atlikimo. Autoriai, kurie nenori, kad jų kūriniai būtų viešai atliekami minėto renginio metu, turi teisę informuoti apie tai LATGA, kuri savo ruožtu informuos organizatorius. Papildoma informacija autoriams: jeigu nenorite, kad jūsų kūriniai būtų naudojami minėtame renginyje, informuokite apie tai el. paštu visuomene@latga.lt“, – gegužę buvo rašoma LATGA pateiktame komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius