Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jazzu kalėdinis hitas – kritikų taikiklyje: kompozitoriai palygino atlikėjos ir Edo Sheerano dainas

Gruodžio pradžioje dienos šviesą išvydusi Justės Arlauskaitės-Jazzu daina „Apie tave“ jau spėjo pavergti Lietuvos klausytojų širdis. Per tą laiką augo ne tik dainos perklausų ir vaizdo klipo peržiūrų skaičius. Tačiau greta giriančiųjų, atsirado ir tokių, kurie suabejojo Jazzu dainos originalumu – įžvelgė panašumų su Edo Sheerano hitu „Perfect“.
Edas Sheeranas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu
Edas Sheeranas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu / Mark Surridge ir Miko Kytros bei Niko Tereščenko nuotr.

Gruodžio šeštąją pasirodžiusi daina ir vaizdo klipas „Youtube“ kanale jau sulaukė daugiau kaip pusės milijono peržiūrų. Dainos muziką ir žodžius kūrė pati J.Arlauskaitė-Jazzu, tačiau vos pasirodžius dainai, internete pasirodė spėlionių, kad daina kažkur girdėta ir gali būti Edo Sheerano „Perfect“ dainos kopija.

15min redakcija taip pat sulaukė kelių skaitytojų laiškų su nuoroda, kurioje abu kūriniai sumontuoti į vieną vaizdo įrašą:

VIDEO: Jazzu - Apie tave ar Ed Sheeran - Perfect (PLAGIATAS)

O ką apie tai galvoja scenos profesionalai? 15min susisiekė su keliais žinomais dainų kūrėjais.

Kompozitorius Vytautas Bikus sako, potencialaus plagiato Jazzu dainoje nematantis, esą panašumų galima rasti nebent muzikos stiliuje, bet tai ne plagijavimas.

„Aš suprantu, kodėl žmonėms gali susidaryti toks įspūdis. Abiejų dainų muzikos ritmika, emocija ir muzikos judėjimas yra panašūs. Melodija taip pat panaši savo energija, bet natos – kitos. Čia kaip su roko dainomis – visos jos tarpusavyje panašios, nes turi būdingų dalykų“, – sakė V.Bikus.

Vytautas pastebi, kad dainų kūrėjams vis sunkiau ir sunkiau išlikti originaliems. Kalbėdamas pajuokauja: „Dainų daugėja, o natų – ne.“

„Reikia suprasti, kad turime 12 natų, tačiau ne visos jos tinka tam tikroms melodijoms, tad tam tikros melodijos naudojamos tos pačios natos. Tikrai nėra taip, kad kažkas sėdi ir specialiai plagijuoja“, – teigė Vytautas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bikus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bikus

V.Bikus sako, kad visi kompozitoriai klauso muzikos ir jos fragmentai vienaip ar kitaip užstringa galvoje. Vytautas kūrybinio proceso metu savo darbą duodą paklausyti kitiems – kad jie pasakytų, ar jų nuomone, darbas nieko neprimena.

Jazzu kūrinį „Apie tave“ originaliu laiko ir popmuzikos kūrėjas Deivydas Zvonkus. Jis sako, kad galima rasti daug dainų, turinčių panašų motyvą.

„Mano subjektyvia nuomone, jokio plagiato čia nėra. Kalbant apie priedainio melodiją, pati Edo Sheerano daina yra labai šabloniška. Po dainos „Perfect“ vaizdo klipu galima rasti labai daug komentarų, kuriuose – nuorodos į dainas, su kuriomis panašumų turi paties Sheerano daina“, – 15min sakė D.Zvonkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Zvonkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Zvonkus

Jazzu: „Kalba žmonių pavydas“

Dainos „Apie tave“ autorė ir atlikėja J.Arlauskaitė-Jazzu pasirodžiusias abejones dėl dainos kopijavimo atmeta. Jos manymu, tai buvo proga pasireikšti žmonėms, kurie jos nemėgsta.

„Tegul jie galvoja, ką nori, jei neturi apie ką šnekėti. Čia buvo eilinė pavydo banga – žmonės, kurie manęs nemėgsta turėjo progą mane iškoneveikti. Kad mano daina nėra panaši į Edo Sheerano kūrinį, gali patvirtinti bet kuris žmogus, turintis klausą ar muzikinį išsilavinimą. Man labai gaila, kad žmonės nemoka laukti švenčių ir negali mėgautis muzika, kuri ateina man iš širdies“, – 15min kalbėjo J.Arlauskaitė-Jazzu.

Dainos muziką ir žodžius sukūrė pati Jazzu, specialiai Kalėdoms skirtos aranžuotės autorius – Faustas Venckus.

„Pirmiausia atsirado tam tikros melodijos, variacijos, tada savo jausmus transformavau į žodžius. Ta daina, kaip ir visos mano dainos, sukurtos per penkiolikos metų karjerą, nebuvo nukopijuota, ji yra originali. Tegul pavyduoliai gyvena šiame purve, jis manęs visiškai neliečia“, – 15min kalbėjo Jazzu.

Dainininkė pasakojo, kad dainą rašė galvodama apie Kalėdas.

„Tai daina, lydinti žmones per šventes. Ankstesnė mano kūryba buvo tamsi, net, sakyčiau, kiek liūdnoka. Ši daina kitokia – ją rašiau būdama laiminga, kai pradėjo pildytis svajonės ir artėti kalėdiniai džiaugsmai“, – 15min kalbėjo Jazzu.

Šiuo metu atlikėja sako gyvenanti didžiųjų metų švenčių laukimu, atlikėja įrašinėja naują albumą, ruošiasi jo pristatymo koncertams didžiausiose šalies arenose.

VIDEO: Jazzu - Apie Tave
VIDEO: Ed Sheeran - Perfect (Official Music Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius