Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninės Jonui Mačiuliui – geriau už gimtadienį: ketino krikštyti draugų dovanotą asilą

Žaisti Vilniaus „Ryte“ ar visam laikui likti impotentu – ką pasirinktų krepšininkas Jonas Mačiulis? Ir kaip jo nuotrauka atsidūrė Justino Jankevičiaus piniginėje? Pokalbių šou „Kitokie pasikalbėjimai“ – tai vieta, kur pašnekovai priversti atsakyti į pačius netikėčiausius klausimus ir suktis iš komiškų situacijų.
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu / Igno Gaižausko nuotr.

Vienas žymiausių Jonų Lietuvoje arba, kaip pasakytų humoristas J. Jankevičius, vienas iš dviejų garsiausių Maironių, bet vienintelis mūsų tautos poetas, tapęs Italijos, Ispanijos, Graikijos, Lietuvos ir visos „Eurolygos“ čempionu, artėjančias Jonines pasitinka būdamas bedarbis. Nepaisant to, 33 metų „žaliakraujis“ krepšininkas dėl to visai neišgyvena ir juokauja „Sodros“ pagalbos kol kas neprašysiantis.

„Kitokie pasikalbėjimai“ tradiciškai vasaros sezoną pradėjo „Adform kiemelyje“ greta Kauno rotušės, o laidos šeimininkas J.Jankevičius į sceną ypač linksmam interviu labai simboliškai pakvietė J.Mačiulį. Visai šalia, kitoje pastato pusėje stovi jo „pirmtako“, poeto Maironio paminklas.

Be to, dar viena skambi proga pasirinkti būtent šį svečią – savaitgalį praūžusios Joninės. Ši vardo dienos šventė J.Mačiuliui svarbesnė net už gimtadienius ar juolab Naujus metus. Pernai draugai varduvininkui įteikė originalią dovaną – asilą. Kad ilgai prisimintų bičiulius. Savo valdose besiganantį gyvulį šeimininkas iki šiol dar šaukia paprasčiausiai „asile“. Tačiau gausaus svečių būrio per Jonines kasmet sulaukiantis krepšininkas tikėjosi šiemet surengti „krikštynas“ ir pagaliau suteikti jam tikrą vardą.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu

Vilniaus „Ryte“ darbo neieško

Daugiau kaip ketvirtį amžiaus krepšinio kamuolio iš rankų nepaleidžiantis sportininkas beveik dešimtmetį buvo legionierius užsienio klubuose, o šiai dienai su visa šeima apsistojo Lietuvoje. Jis neatmestų galimybės sugrįžti į Kauno „Žalgirį“, bet kol kas prisipažįsta pasiūlymo nesulaukęs. Viena aišku, kad dėl šio žaidėjo gali nesivarginti amžinas kauniečių varžovas – sostinės „Ryto“ ekipa. Joje J.Mačiulis nežaistų, net jei grėstų netekti vyriškumo galių iki gyvenimo pabaigos.
Vienas iš žiūrovų tiesiai šviesiai paklausė: „Jonai, ką rinktumeisi: žaisti „Lietuvos ryte“ ar turėti niekada nestovintį šakumą?“

Pašnekovas su visa publika prapliupo juoku, o netrukus šias kauniečių emocijas papildė audringi plojimai, kai puikų humoro jausmą turintis krepšininkas nedviprasmiškai pasirinko: „Ai, trys vaikai jau yra...“

Laidos pabaigoje J.Jankevičius ragino svečią užsimerkti ir paimti į rankas „specialią dovaną“ – 88-uoju numeriu pažymėtus „Lietuvos ryto“ marškinėlius.

„Staigmena“ neišdegė: nujausdamas klastą, J.Mačiulis nepasidavė įkalbinėjamas. Vos tik pamatęs juodai raudonus marškinėlius, tokios dovanos jis nė nepaėmė į rankas liepdamas patraukti į šalį: „Padėk tenai, kur buvo. Tu pažiūrėk, kiek čia daug žmonių. Kaip aš su tokiais išeisiu iš čia.“

„Man patinka, kad tu turi žalią kraują“, – už ištikimybę žaliai baltiems krepšininką pagyrė J.Jankevičius.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu

Kadangi ant marškinėlių jau puikavosi Mačiulio pavardė, humoristas juokais užsiminė juos padovanosiąs legendiniam krepšinio žurnalistui Vidui Mačiuliui. Būtent jis parengė daug jaudulio pareikalavusį ir iki šiol krepšinio gerbėjams šypseną keliantį pirmąjį interviu, kuriame kartu su J.Mačiuliu įsiamžino ir Linas Kleiza.

„Kitokių pasikalbėjimų“ žiūrovai nepraleido progos sukelti dar vieną juoko bangą klausdami svečio, kada šis labiau jaudinosi – prieš pirmą kartą, ar pirmąjį interviu ir kuris iš tų kartų truko ilgiau? J. Jankevičius dar pridėjo: ar abiem atvejais tai vyko laidos „Krepšinio pasaulyje“ vedėjo V. Mačiulio akivaizdoje?

Pirma alga – 300 litų

Kaune gimęs ir iki penkerių augęs, o po to į užmiestį gyventi persikėlęs krepšininkas išliko tikru savo miesto patriotu. Pasakodamas apie karjeros pradžią, tuometinis A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis prisiminė ne tik pirmąjį gautą atlyginimą, bet ir karčius žodžius, kuomet buvo „nurašytas“ kaip neperspektyvus žaidėjas.

Profesionalo karjerą „Žalgirio“ dubleriuose J.Mačiulis pradėjo būdamas šešiolikos. Jis prisipažįsta tuo metu apie uždarbį ir patekimą į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį negalvojęs, tačiau viską pakoregavo sėkmingai susiklosčiusios aplinkybės, leidusios būti vis labiau pastebimam. Tik po metų krepšininko piniginėje atsirado pirmasis atlyginimas – 300 litų. Tokią progą būtinai reikėjo atšvęsti, tad dalis pinigų buvo išleista tortui ir šampanui.

„Pasiėmiau tuos pinigus, sėdau į ketvirtą troleibusą ir važiavau į mokyklą“, – šypsojosi J.Mačiulis.

Savo nuopelnų prasibraunant tarp „Žalgirio“ vyrų krepšininkas nesureikšmina. Esą komanda jį pasirinko ne iš gero gyvenimo: „Neturėjo pinigų legionieriams, todėl ir pakvietė.“

Graikijoje išdaužė langus

Nuo pat karjeros pradžios J. Mačiulis suprato, ką reiškia priešprieša tarp Kauno ir Vilniaus, ypač krepšinio aikštelėje per „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ derbius. Dabar jis nelinkęs to dramatizuoti ir sako, jog čia tėra „gyvenimo paįvairinimas“. Juolab kad svetur tokios akistatos būna nepalyginamai aršesnės.

Kelerius metus Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje praleidęs žaidėjas gerai prisimena graikų kovas rungtynėse su Pirėjo „Olympiacos“, kai arenose tekdavo pasitelkti vandens patrankas, sproginėdavo petardos, fejerverkai, o krepšininkai būdavo priversti palikti salę nesibaigus varžyboms. Beje, kartą priešininkų sirgaliai išdaužė J.Mačiulio automobilio stiklus, tačiau krepšininkas sutinka, jog pats dėl to buvo kaltas – nuvažiavo į priešininkų teritoriją pasigėrėti jūra.

Viso pokalbio metu svečias nepraleido progos keliskart juokais įgelti vilniečiui J.Jankevičiui apie jo mėgstamą komandą, į kurios rungtynes „Siemens“ arenoje neva ateina mažiau žmonių, nei tąkart susirinko „Kitokių pasikalbėjimų“ žiūrovų. Tuo metu humoristas turėjo iš anksto paruoštą atsaką.

„Man tai yra labai smagus užsiėmimas žodiškai „apsikapoti“ su kauniečiais. Ir aš visai nesigėdiju, kad būdamas vilnietis, savo piniginėje nešiojuosi tavo nuotrauką. Galiu net įrodyti, – traukdamas iš piniginės 20 litų banknotą su poeto Jono Mačiulio-Maironio atvaizdu juokavo J.Jankevičius. – Bet su akiniais tu visai kitaip atrodai.“

Krepšininkas – aktorius

Nepaisant vardo ir pavardės sutapimų su poetu Maironiu, krepšinyje J.Mačiulis turėjo užsitarnavęs ir kitą pravardę – Pitbulis. Taip jį praminė už kietą žaidimą aikštelėje. Pats krepšininkas prisipažįsta dar paauglystėje iš vieno trenerio įgavęs patirties, kaip „pamokyti“ varžovą, kad to nepastebėtų teisėjai. Pavyzdžiui, po šuolio dėl ginčo kamuolio besileisdamas žaidėjas alkūne gali trinktelėti priešininkui į dantis, bet visa tai – tik tuomet, jei šis išties „nusipelno“.

„Nedarydavom taip bet kam. Bet jei matai, kad kuris nors labai „naglas“, patikrindavom ir preso stiprumą, ir spenelių tamprumą, – pasakojo J.Mačiulis, čia pat prisiminęs vieną kurioziškesnių atvejų. – Buvo toks atvejis Argentinoje 2005-aisiais per rungtynes su australais. Vienas jų pataikė man į dantis. Jam sušvilpė baudas, aš jas mečiau, o po to praeidamas – jam tokį trumpą „bumpt“. Teisėjas skyrė nesportinę pražangą. Aš klausiu, kas atsitiko, ką padariau? O paskiau žiūriu, palubėje per didžiulį ekraną rodo epizodo pakartojimą. Jis be komentarų tik parodė man į tą ekraną...“

Aktoriniai sugebėjimai ir iš to sekanti vaidyba, anot J.Mačiulio, apskritai yra svarbi krepšinio dalis. Balkanų šalyse tai netgi įtraukta į krepšinio mokyklų programas. Jei žaidėjas yra nerangus, meistriška aktorystė jam gali tapti išsigelbėjimu išprovokuojant varžovų pražangas ir pelnant lengvesnius taškus.

Svečiuosis Rimas Kurtinaitis

Dar daugiau autentiškų krepšininko prisiminimų žiūrovai jau dabar gali rasti internete žiūrėdami naujausią „Kitokių pasikalbėjimų“ laidą to paties pavadinimo „Youtube“ kanale. Čia J.Mačiulis papasakos, kaip prieš pirmąsias rungtynes „Žalgiryje“ apsauga nenorėjo jo įleisti į Kauno sporto halę.

J.Jankevičius taip pat nepraleido progos paklausti, ar buvusiam Madrido „Real“ žaidėjui teko užuosti, kaip kvepia geriausias planetos futbolininkas Cristiano Ronaldo. Netrukus humoristas svečią pakvietė drauge apsilankyti gėjų klube. Galiausiai žiūrovai išgirs, kaip krepšininkas išleido vėjais stambią pinigų sumą už prabangų pirkinį, kurio net negavo.

Birželio 30-ąją J.Jankevičius kauniečiams rengia dar didesnę „provokaciją“, į „Kitokius pasikalbėjimus“ pakviesdamas ligšiolinį „Lietuvos ryto“ trenerį Rimą Kurtinaitį. Organizatoriai juokauja, kad tai bus vienas didesnių iššūkių, kuomet Kauno rotušės pašonėje į sceną kelioms valandoms lips ir šnekučiuosis du sostinės komandos gerbėjai.

VIDEO: „Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius