-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune koncertavęs trijų „Grammy“ statulėlių savininkas Stefanas Pasborgas: „Muzikos nereikėtų rūšiuoti ir dėti į dėžutes“

Džiazas yra tarsi boksas – kuo geresnė muzika, tuo mažiau žmonių jį supranta. Tyros natos ir vokalo neįpareigota bei tiksliomis prasmėmis nesupančiota muzika laikinojoje sostinėje nėra jau toks neįprastas dalykas. Miesto legendos byloja, kad bene kiekvienas kaunietis gyvena džiazo ritmu. Ir nesvarbu, ar scenoje pasirodytų niekam nežinoma muzikantų grupė, ar pats džiazo alchemikas Stefanas Pasborgas.
Stefanas Pasborgas
„Pasborg´s Odessa Trio“ koncerto Kaune akimirka. / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tiems, kam ši pavardė atrodo it paprastas raidžių kratinys, tikriausiai verta pradėti nuo būgnininko nuopelnų. 2002-aisiais baigęs Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją Stefanas Pasborgas jau buvo žinomas kaip talentingas būgnininkas ir kompozitorius. Pergalės tarptautiniuose konkursuose ir palankūs kritikų vertinimai S.Pasborgo su kolegomis įrašytiems albumams  (iš keturių trys išleisti per pastaruosius metus – aut. past.) lėmė tai, kad šiandien muzikanto lentynoje puikuojasi net trys „Grammy“ apdovanojimai.

Nors Lietuvoje muzikantas pasirodo jau ne pirmą kartą, o, kaip pats patikino portalui Žmonės.lt, šis pasirodymas – 20-asis, su grupe „Pasborg‘s Odessa Trio“ jo pasirodymas pirmasis. Anot inovatoriškojo S.Pasborgo, apie pasirodymą su dar dviem džiazo virtuozais – saksofonistu Andersu Banke ir klavišininku Mathias Holmu Jorgensenu – jis galėtų pasakoti tik po pasirodymo.

Pasborg´s Odessa Trio koncerto Kaune akimirka.
Stefanas Pasborgas

„Šis „Odessa Trio“ pasirodymas bus pirmasis. Dar nė pats nežinau ko iš jo tikėtis ir labai jaudinuosi. Tiksliausias šio koncerto apibūdinimas, matyt, būtų, kad tai – daugumos muzikos žanrų mišinys.  Klausytojai išgirs ir klasikinės muzikos, kurią aš savo nuožiūra perdariau. Taip pat kai kuriuos roko muzikos garsus, kurios aš perdariau į man priimtinesnę muziką“, – portalui Žmonės.lt likus kelioms minutėms iki pasirodymo pasakojo atlikėjas.

Klasikinio džiazo mėgėjai retai pripažįsta džiazo improvizacijų kūrėjus ir atvirkščiai. O štai žymusis būgnininkas patikino, kad jokios muzikos negalima dėlioti į dėžutes su „grifais“ rokenrolas, popmuzika, klasika ar... džiazas.

„Džiazo improvizacijos – visiška džiazo klišė. Žmonės, kurie mano, kad džiazo improvizacijos yra džiazas, tikrai klysta. Tai tikrai nebūtinai yra džiazas. Muzikos nederėtų skirstyti ir vėliau dėlioti į dėžutes. Tai kvaila. Muzika, net ir pats džiazas, gali būti įvairiapusė. Pavyzdžiui, man patinka Jimi Hendrixas arba „The Beatles“, tačiau aš nuo to netampu rokeriu. Be to, aš nežiūriu taip siaurai, kad kuriant džiazą reikia domėtis tik šios muzikos žanro kūrėjais“, – sakė S. Pasborgas.

Pasborg´s Odessa Trio koncerto Kaune akimirka.
Andersas Banke

Tikra tiesa, koncerto pasiklausyti susirinkę kauniečiai ir miesto svečiai savo ausimis patyrė, kad tobulo džiazo cheminę formulę radusio muzikanto programoje skambėjo visko. Nuo roko iki bažnytinės muzikos kompoziciją primenančių natų, nuo svingo iki populiarių garsų.

Jo muzika priminė mišrainę. Ne, ne tą kakofonišką kratinį, pirktą prekybos centre, kuriame pupos nepanašios į pupas. Priešingai, skanią ir su meilę darytą skirtingų žanrų sintezę, kurioje viena nata ne užgožia, o papildo viena kitą.

O tiems, kurie nespėjo apsilankyti šiame koncerte, šį sezoną Kauno „Ryšių kiemelyje 837“ įvyks dar trys „Pure Jazz“ ciklo koncertai. Liepos 26-ąją jau suplanuotas grupės iš Minsko „Yegor Zabelov Trio“ pasirodymas, rugpjūčio 18-ąją koncertuos saksofinistas Liutauras Janušaitis ir filipiniečių gitaristas Robinas Aristorenas. O rugpjūčio 30-ąją jį garbingai pabaigs iš paties Bristolio atvyksiantis „Lund Quartet“ ansamblis.

Pasborg´s Odessa Trio koncerto Kaune akimirka.
„Pasborg´s Odessa Trio“ koncerto Kaune akimirka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius