Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 30 /22:00

Kaune pradėta sekti „Mažojo princo“ pasaka – įžiebta kosminė Kalėdų eglė

Laukimas baigėsi. Kaunas pradeda gyventi vadinamuoju kalėdiniu laiku. Laikinosios sostinės širdyje įžiebta kosminiais kūnais puošta miesto žaliaskarė. Spalvose paskendusioje Rotušės aikštėje susirinko minios kauniečių ir miesto svečių. Čia jie jaučiasi pakliuvę į paslaptingąją „Mažojo princo“ motyvais sukurtą fantastinę planetą.

Šeštadienis Kaune išaušo itin saulėtas, tad į Rotušės aikštę žmonės skubėjo itin pakiliai nusiteikę. O kadangi šiemet šventės Kaune itin spalvingos, žaismingos ir netikėtos, puiki nuotaika tvyrojo iki pat lemtingos akimirkos – kosminės eglutės įžiebimo ir įvykį lydėjusių fejerverkų.

Kauno eglutės įžiebimo akimirkos – galerijoje:

Nuo 18 valandos prasidėjo didysis šurmulys – startavo Kauno Kalėdų eglės įžiebimui skirta šventinė programa. Pirmieji scenoje pasirodė „F.U. Studijos“ šokėjai. Susirinkusiesiems kūrinius dovanojo Jurijus ir Tadas Juodsnukis, Vaidas Baumila ir Monique, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Inga Valinskienė, Iglė, Justinas Jarutis bei kt.

Apie 18 val. 30 minučių į sceną pagrindinėje miesto aikštėje žengė ir ilgai lauktas Kalėdų Senelis. Jis į aikštę atvyko spalvotomis lemputėmis padabintu visureigiu. Nuraminęs laukiančius Kalėdų Senelis patikslino, kad pagrindinė miesto pažiba jau tuoj tuoj sužibs.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kosminės Kalėdų eglutės įžiebimas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kosminės Kalėdų eglutės įžiebimas Kaune

Žinoma, kaip įprasta, nušviesti kauniečiams eglę patikėta miesto merui Visvaldui Matijošaičiui. Atsisakęs ilgų kalbų jis palinkėjo visiems, kad šiemet pildytųsi ne tik stebuklai, širdys prisipildytų gerumu, bet ir netrūktų „kosmoso“.

Ištarus šiuos žodžius netrukus sušvito ir taip laukta Kalėdų eglė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kosminės Kalėdų eglutės įžiebimas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kosminės Kalėdų eglutės įžiebimas Kaune

„Labai graži. Spalvos patinka“, – teigė Karolis, su tėveliais atvykęs į Kauną iš Vilniaus.

Perklaustas, ar negaila praleisti Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimo, berniukas šyptelėjo: „Ne, Kauno gražesnė“.

Visi 15min kalbinti šventės dalyviai džiaugėsi spalvinga žaliaskare.

VIDEO: Kaune įžiebta kosminiais kūnais puošta Kalėdų eglė – pradėta sekti „Mažojo princo“ pasaka

Kalėdų eglės sužibo ir kituose didžiuosiuose miestuose: įvertinkite jas visas ir balsuodami išrinkite gražiausią!

Ugnies ir ledo šou

Dar prieš prasidedant renginiui centrinėje miesto vietoje, tradicinė šventė surengta Istorinės Prezidentūros kieme, kur švieselėmis ir spalvomis pasipuošė kalėdinis sodelis.

Įžiebimo, kurį suorganizavo Kauno senamiesčio draugija, metu vyko įspūdingas „Viduramžiai LT“ iliuzijų, ledo ir ugnies šou. Tai pat sukurta išskirtinė ledo skulptūra, kuri liks stovėti šventiniame sodelyje tiek, kiek leis lietuviška žiema.

Kauno Prezidentūros kieme sužibusi eglė – galerijoje:

Idėja puošti Istorinės Prezidentūros Kaune sodelį gimė prieš penkerius metus. Per tą laiką sunaudota apie 13 kilometrų lempučių.

„Kadangi kosmose vyksta įvairūs gamtos reiškiniai, šaltis, ugnis, spalvotų šviesų dariniai, sprogimai, iš kurių gimsta planetos, į šventės programą sudėjome visas iš jų“, – teigė Kauno senamiesčio draugijos vadovė Ona Peičiūtė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Istorinės Prezidentūros Kaune kalėdinio sodelio įžiebimo renginys:
„Didysis Kalėdinis sprogimas“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Istorinės Prezidentūros Kaune kalėdinio sodelio įžiebimo renginys:
„Didysis Kalėdinis sprogimas“

Dekoracijos – iš perdirbtų šiaudelių

Pernai metų kalėdinės eglutės dekoracijos buvo pagamintos iš permatomų plastikinių šiaudelių. Visi šiaudeliai, kurių buvo sunaudota beveik 3 milijonai, buvo išvalyti ir perdirbti. Iš jų išgauta masė virto spalvotais šiųmetiniais Kalėdų papuošimais. Vieniems jie primena kosmosą, kitiems – koralinį rifą.

Kalėdinės eglutės autorė Jolanta Šmidtienė neįvardijo tikslios dekoracijų idėjos. Pasak jos, kiekvienas jose įžvelgs kažką kitą. Norima sukurti tik tam tikrą nuotaiką. Prie Kalėdų eglės papuošimų, kurie gaminti 2,5 mėnesio, kūrimo dirbo apie 20 žmonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė 2019 m. Sausio 09 d.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė 2019 m. Sausio 09 d.

Sumanymui įgyvendinti J.Šmidtienė į pagalbą pasikvietė kolegę menininkę Aušrą Kleizaitę. Dekoracijoms iš plėvelės gaminti pasitelkta A.Kleizaitės autorinė technika, sukurta prieš daugiau kaip 2 dešimtmečius. Eglišakiai į Rotušės aikštę atkeliavo aštuoniais sunkvežimiais, iškabinta apie 3 km lempučių girliandų.

Po švenčių dekoracijos, kurių kiekvienas žiuželis darytas rankomis, vėl bus perdirbtos.

Šiemet skirtas dėmesys ir neregiams: Kalėdų eglės viduje, ties centriniu kamienu, įrengta vieta, kurią galima liesti. Tekstas išrašytas brailio raštu. Šiųmetė Kauno Kalėdų eglė J.Šmidtienei ypatinga – jau dešimtoji, puošianti Rotušės aikštę.

Veiks 12 namelių

Iki Sausio 6-osios Rotušės aikštėje, kaip ir įprasta, karaliaus Kalėdinis miestelis. Darbo dienomis jis, pakviesiantis į edukacines programas ir kalėdinę mugę, veiks nuo 11 valandos, savaitgalį – nuo 10 valandos ryto. Iš viso aikštėje išdygs 12 namelių. Septyniuose jų vyks prekyba maistu. Likusiuose penkiuose įsikurs amatininkai, kurie mokys velti iš vilnos, gaminti papuošalus iš kailio, prekiaus mediniais žaisliukais.

Veiks ir Kalėdų senelio rezidencija, kurioje bus galima pakalbėti su Kalėdų seneliu ar jo pagalbininkais, išgerti kartu arbatos, parašyti laišką draugui. Naujiena – taksofonas, kuriuo bus galima paskambinti Kalėdų seneliui ir išsakyti visus pageidavimus bei svajones.

Pati Kalėdų eglutė atsiėjo apie 60 tūkst. eurų, visas Rotušės aikštėje įsikūręs futuristinis kalėdinis miestelis su nameliais ir papuošimais, – apie 120 tūkst. eurų. Bendram miesto papuošimui šiemet išleista 25 tūkst. eurų. O štai kalėdinių renginių ciklui numatyta 160 tūkst. eurų.

Užsukti verta ir šalia Rotušės aikštės esantį Santakos parką, kuriame apgaubia Kalėdų pasakos atmosfera.

15min primena, kad Naujuosius metus Kaunas siūlo sutikti, kaip ir pernai, – Rotušės aikštėje. Joje geriausi didžėjai nuo 22.30 valandos surengs elektroninės muzikos fiestą. Pernai Kauno širdyje Naujuosius sutiko rekordinis skaičius žmonių, iš viso apie 10 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius