-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavos kultas

Be puodelio kvapios garuojančios kavos daugelis neįsivaizduojame dienos pradžios. Jei jos neišgertume, regis, diena būtų kažkokia ne tokia. Kavos mėgėjų gretos Lietuvoje vis gausėja. Mėgautis kokybiška, profesionaliai paruošta kava tampa netgi senoviškai madinga. Ką apie kavos kultą mano šio gėrimo žinovai?
Vytautas Kratulis
Vytautas Kratulis / E. Paukštės nuotr.
Temos: 1 Kava

Vytautas Kratulis: „Svarbiausia – kavos skonis“

„Kavininkai sako, kad atsitiktinių žmonių šiame versle nėra. Ką jau kava pagauna, nebepaleidžia“, – pokalbį pradeda UAB „Šviežia kava“ direktorius Vytautas Kratulis, kavą pamėgęs dar vaikystėje, kai geras savaitgalis asocijuodavosi su šiuo gėrimu.

Ekspertas pasakoja, kad sunkmetis jų įmonėje sumažino tik espreso kavos pardavimą, o geros, išskirtinės kavos (nemaišytos ir brangesnės) pardavimas išaugo net 20 procentų. „Tendencija aiški – tik gera kava gyvenimą padaro spalvingesnį, – apibendrina pašnekovas ir skuba patarti: – Visada geriau pirkti gryną arabiką, dar geriau vienos šalies, vieno ūkio. Niekas labai geros kavos nemaišo, o jei maišo, vadinasi, yra priverstas – kitaip negali parduoti. Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kokiu būdu kava yra skirta ruošti. Dažnai žmonės perka espreso kavą ir ją užpliko vandeniu. Natūralu, kad neatsiskleis jos skonis – ekspreso kavos netinka taip gaminti. Plikyti tinkamesnė vidutiniškai  skrudinta kava. Taip pat nereikia perdozuoti! Dėl per didelės dozės kavos skonis pasidaro pernelyg intensyvus. Na, ir svarbiausias orientyras: kava yra gera, jei ją galima gerti be cukraus ir kitų priedų.“

E. Paukštės nuotr./Violeta Masteikienė
E. Paukštės nuotr./Violeta Masteikienė

Violeta Masteikienė: „Esu ritualų vergė“

Renginio „Kavos kultūros dienos“ organizatorė Violeta Masteikienė ir vėl gyvena maloniais rūpesčiais: metų pradžioje į vieną iš Vilniaus prekybos centrų jau septintą kartą rinksis tie, kurie nė dienos negali praleisti be puodelio gardžios kavos. „Šiais metais Kavos kultūros dienose lauksime dar daugiau dalyvių – tiek mėgėjų, tiek profesionalų. Septintą kartą rengsime Lietuvos kavos ruošimo čempionatą ir antrą kartą ypač daug žiūrovų dėmesio sulaukusį Lietuvos piešimo ant pieno putos čempionatą. Planuojame didesnę kavos ir su ja susijusių prekių mugę. Praėjusį kartą lankytojai galėjo paragauti dešimt rūšių kavos, o dabar jos bus daugiau ne dvidešimt rūšių“, – su džiaugsmu būsimą renginį pristato organizatorė.

„Lietuviai išgeria išties nemažai kavos. Deja, ne visiems kyla klausimas, ką geria. Todėl mūsų tikslas yra kelti kavos kultūrą, informuoti žmogų apie tai, ką jis renkasi.“ V. Masteikienė džiaugiasi, kad besidominčių kava ir kavos profesionalų kasmet daugėja. Paklausta, kokią kavą pati labiausiai mėgsta, mielai prisipažįsta: „Labiausiai mėgstu kavą su pienu. Pati rankiniu malūnėliu susimalu pupeles, puodelyje plikau, uostau, mėgaujuosi... Aš esu ritualų vergė.“

E. Paukštės nuotr./Agnė Dirsaitė
E. Paukštės nuotr./Agnė Dirsaitė

Agnė Dirsaitė: „Pergalė įpareigojo tobulėti“

Šių metų Lietuvos kavos ruošimo čempionato nugalėtoja Agnė Dirsaitė neturi laiko mėgautis pergale – kompetentingos komisijos profesionaliausia šalies kavos ruošėja išrinkta mergina rengiasi po poros mėnesių įvyksiančiam 2011 metų čempionatui. „Su kava ir jos subtilybėmis susipažinau pradėjusi dirbti įmonėje „Šviežia kava“. Besirengiant čempionatui, darbas pamažu virto gyvenimo būdu. Aktyviai domiuosi kavos naujienomis“, – pasakoja Agnė.

Profesionalei baristai (espreso kavos ruošimo meistrei) iškovota pergalė ne tik suteikė galimybę išmėginti jėgas Londone vykusiame Pasauliniame kavos ruošimo čempionate, bet ir įpareigojo tobulėti. „Pergalė įpareigojo gerai išmanyti baristos darbą, nuolat domėtis kavos naujienomis, tobulėti. “

Su žurnalo skaitytojomis Agnė mielai sutiko pasidalyti ir savo sukurtos kavos, ruoštos Londone vykusiame čempionate, receptu. „Į stiklinę supilkite pakaitintą pieną, sumaišytą su grietinėle ir vaniliniu sirupu. Tada pilkite espreso kavą, sumaišytą su šaukšteliu anyžių. Šis karštas gėrimas nuostabiai pažadina ankstų rytą arba sušildo šaltą žiemos vakarą.“

T. Biliūno nuotr./Laimonas Kubilius
T. Biliūno nuotr./Laimonas Kubilius

Laimonas Kubilius: „Kavos skonis priklauso ir nuo nuotaikos“

Neseniai trečiąjį gimtadienį rekordu (išžiestas didžiausias šalyje kavos puodelis (165 l) ir pripildytas didžiausia kapučino kavos porcija) paminėjusio kavinių tinklo „Vero Cafe“ kavos ekspertas Laimonas Kubilius sako, kad kavos skonis dažnai priklauso ne tik nuo kavos kokybės ar ją ruošiančio barmeno, bet ir nuo kavą ragaujančio žmogaus nuotaikos, nuo to, kiek jis turi laiko mėgautis gėrimu, kokiu paros metu geria ir pan.

„Norint pajusti kiek įmanoma tikresnį kavos skonį, ją derėtų gerti su kuo mažiau priedų. Taigi į atneštą espreso kavą siūlyčiau nedėti cukraus, neužkąsti jos desertu – tokios kavos puodelį „palydėkite“ tik stikline vandens“, – sako žinovas. Norėdamas pasimėgauti kavos aromatu ir skoniu, jis pats renkasi tik espresą. Jei įsigeidžia deserto, prie jo derina latė kavą, o jei sumano patikrinti baristos profesionalumą, užsisako kapučiną.

„Pirmiausia kavos kokybę lemia ją geriančių svečių skaičius – kuo daugiau klientų užsisako kavos, tuo kava yra šviežesnė. Užsisakius kavos, galima atkreipti dėmesį į baristos veiksmus: kaip dozuoja kavos porciją, kaip formuoja kavos „tabletę“, ar prieš ruošiant kavą aparate nuleidžia vandenį, ar ruošia ją į šiltą puoduką. Jei to nematėte, belieka vertinti pačią kavą – ją dengiančią putą, kavos spalvą bei kiekį. Žinia, kad atskirtum tikrai gerą, reikia bent šiokio tokio įdirbio.“

E. Paukštės nuotr./Domas Balandis
E. Paukštės nuotr./Domas Balandis

Domas Balandis: „Mano misija – skleisti žinias apie kavą“

Šiais metais pirmą kartą Lietuvoje vykusio Piešimo ant pieno putos čempionato nugalėtoju tapęs „Paulig“ kavos instituto treneris Domas Balandis apie neįprastą piešimo meną galėtų papasakoti daug įdomių dalykų. Skleisti žinias apie kavą – viena svarbiausių jo užduočių.

„Latte – italų kalbos žodis, reiškiantis pieną. Art – išvertus iš anglų kalbos, darbas. Taigi Latte Art – pieno menas, skirtas įvairiais piešiniais papuošti su pienu ruošiamą kavą. Tam naudojamos dvi technikos: piešinį galima išgauti į espreso kavą pilant suplaktą pieną arba ant kavos paviršiaus piešinį kurti papildomais įrankiais ir priedais (šokoladu, karamele, pabarstukais). Nesu vienos technikos mėgėjas, man patinka eksperimentuoti“, – pasakoja kavos žinovas.

Pergalė čempionate Domui suteikė progą šią vasarą Londone susirungti su kavos žinovais iš viso pasaulio. Dalyvavimas jame profesionaliam baristai paliko neišdildomų įspūdžių. „Kai aplinkui tave  susirenka daugybė žmonių iš įvairių pasaulio kampelių ir juos visus vienija vienas dalykas – kava, jautiesi pakylėtas. Manau, Lietuvos baristos pasaulio čempionate gali pasirodyti ne ką prasčiau nei kitų šalių atstovai. Svarbiausia – daug praktikuotis, būti ambicingam, pasitikėti savimi ir mylėti kavą.“

Puodelis brangios egzotikos

Yra pasaulyje kava, kurios kiekvieną dieną neatsigersi. Ne dėl skoninių savybių ar dėl to, kad nebūtų pirkti mūsų parduotuvėse – jos kilogramas kainuoja 1000–1500 litų. Tai Indonezijoje arba Filipinuose gaminama „Kopi Luwak“, tituluojama brangiausia kava pasaulyje. Jos išskirtinumą lemia neįprastas išgavimo būdas.

Išrankioji Indonezijos katė, paprastai vadinama civetu, arba luwaku, maitinasi tik pačiomis kokybiškiausiomis, labiausiai prisirpusiomis kavauogėmis. Po natūralios fermentacijos žvėrelio skrandyje pupelės pašalinamos iš organizmo. Surinktos, kruopščiai išplautos, nuvalytos ir apdorotos, jos virsta tiršta, nerūgščia, išskirtinio aromato sirupinga kava. Pastaruoju metu, kad lengviau būtų surinkti išmatas, vis dažniau luwakus ryžtamasi auginti narvuose. Iš tokių pupelių pagaminta kava ne tokia ypatinga, nes iš gyvūnėlių yra atimama galimybė patiems pasirinkti kavauoges.

Atsarga gėdos nedaro

Klientai, trokštantys apsidrausti kurią nors kūno dalį, šiandien draudėjų jau nebestebina. Dainininkai draudžia balsą, futbolininkai – kojas, boksininkai – nosį, o kavos ekspertai – liežuvį. Štai kompanija „Costa Coffee“ savo kavos testuotojo Gennaro Pelliccia liežuvį apdraudė 10 milijonų svarų.

Šio kavos eksperto sugebėjimai – išskirtiniai. Per beveik dvidešimt karjeros metų G. Pelliccia išmoko atskirti tūkstančius skirtingų kavos skonių ir aptikti net menkiausius gėrimo trūkumus. Saugodama savo darbuotoją, garantuojantį, kad į prekybą bus patiekta tik aukščiausios kokybės kava, kompanija jo svarbiausią darbo „įrankį“ apdraudė solidžia suma. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius