-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolegę tikrinusiam Mindaugui Rainiui prireikė čili pipirų ir alkotesterio

Baltais chalatais „pasipuošę“ Mindaugas Rainys ir televizijos naujokė Gabrielė Laškaitė mėgins paprastai paaiškinti apie sudėtingus mokslinius bandymus. „Degančios“ aitriosios paprikos, geriausi moterų draugai deimantai ir eksperimentai su alkotesteriu – visa tai naujoje laidoje „Paprastai apie sudėtingus“.
Mindaugas Rainys
Mindaugas Rainys / TV6 nuotr.

Daugelis žmonių pusryčiaudami, pietaudami ar vakarieniaudami tiesiog nesusimąsto apie tai, kodėl vieni produktai atrodo tokie saldūs, o kiti, atvirkščiai – priverčia suraukti nosį nuo rūgštelės? Kaip veikia skonio receptoriai, papasakos profesorius, VU Medicinos fakulteto fiziologijos kurso vadovas Algis Abaravičius.

TV6 nuotr./Gabrielė Laškaitė
TV6 nuotr./Gabrielė Laškaitė

„Žmogus neturi aštraus skonio receptorių, aštrumą suvokiame tik skausmo receptorių dėka. „Degančioje“ burnoje iš tiesų temperatūra visiškai nepakyla – aštrumą supranta mūsų smegenys“, – aiškino Gabrielė, nepabūgusi savo kailiu išbandyti aitriųjų paprikų poveikio.

Deimantai – kiečiausia pasaulyje medžiaga ir, kaip sakė pati Marilyn Monroe, geriausi moterų draugai. Tikru deimantu vadinamas tas akmuo, kuris nušlifuotas tobulu santykiu tarp aukščio ir pločio ir turi 57 sieneles. M. Rainys su savo kolege G. Laškaite ne tik skaičiuos deimantų sieneles, bet ir atskleis, kodėl šių brangakmenių vertė matuojama karatais.

Trečiasis „Paprastai apie sudėtingus“ tyrimo objektas – alkotesteris, kuriuo laidos vedėjai patikrins ar tikrai galima įpūsti promilių nevartojus alkoholio. „Rezultatai nustebino ir mus pačius“, – prisipažįsta vedėjų pora.

TV6 projekto tikslas – kiekvieną sekmadienio rytą visuomenei parodyti, kad mokslas toli gražu nėra nuobodus dalykas ir kad mokslininkai būna „pakvaišę“ gerąja prasme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius