-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 21 /17:14

Kolegos ir artimieji atsisveikina su scenos legenda Rimgaudu Karveliu: „Mums tikrai jo trūks“

Trečiadienį laidojimo namuose Vilniuje atsisveikinama su teatro ir kino aktoriumi Rimgaudu Karveliu, kuris pirmadienį mirė po sunkios ligos. Atsisveikinti su šviesaus atminimo scenos legenda rinkosi artimieji ir scenos draugai.
Janina Matekonytė, Jokūbas Bareikis
Janina Matekonytė, Jokūbas Bareikis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atvyko aktoriai Janina Matekonytė, Vidas Petkevičius, Jokūbas Bareikis, Jurgis Damaševičius, Giedrius Arbačiauskas, Kęstutis Jakštas, Vytautas Rumšas, Ilona Balsytė.

Šarvojimo salėje pastatyta vėlionio urna, šalia rodomos filmų, kuriuose vaidino R.Karvelis, ištraukos.

„Labai sunku kalbėti apie draugus, kurie išeina. Rimgaudą aš pažįstu nuo tada, kai atėjau dirbti į teatrą. Jis buvo nepaprastai šiltas, mielas, labai jautrus, širdingas žmogus. Jam neturiu nė vieno priekaišto. Man jis buvo humoristas ir parodijų meistras, to iš jo tikrai neatimsi, tiesiog kaip vulkanas. O pasakotojas – nuostabiausias. Jo mums tikrai labai trūks, mes visi išgyvename labai didelę netektį“, – pasakojo aktorė Janina Matekonytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Janina Matekonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Janina Matekonytė

Ji teigė, kad visada prisimins, kaip Rimgaudas pasakodavo istorijas, įspūdžius. Anot žinomos aktorės, jis buvo aktorius iš prigimties, tikras menininkas visomis prasmėmis.

„Aš pamenu, kaip mūsų mokytojas Vytautas Čibiras ateidavo į paskaitas ir pasakodavo. Tada jie statė legendinį spektaklį „Drakonas“ ir sakydavo – šiandien Rimgaudas sukūrė tokią sceną, kad ją galima įrašyti į enciklopediją. Jis buvo tikrai labai atsidavęs darbui“, – pasakojo J.Matekonytė.

Aktorė 15min sakė paskutinį kartą su juo susitikusi teatro dienoje, kai vyko veteranų susibūrimas.

Jokūbas Bareikis pasakojo su R.Karveliu susipažinęs tada, kai buvo dar mažas vaikas. Aktorius dažnai dienas praleisdavo teatre, ten pirmą kartą ir sutiko Rimgaudą.

„Prisimenu jį kaip labai smagų žmogų, labai pozityvų, teigiamą, kartu yra tekę vaidinti Mažajame teatre. Tokie atsiminimai“, – kalbėjo J.Bareikis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jokūbas Bareikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jokūbas Bareikis

Paklaustas, koks šilčiausias prisiminimas išliko jo atmintyje, J.Bareikis paminėjo Sigito Račkio režisuojamą spektaklį „Svifto namai“: „Tada iš jo scenoje sklido tokia ramybė, šefavimas, aiškumas. Buvo gera susitikti, o paskutinį kartą mačiau jį seniai, jau geras penkmetis praėjo.“

Aktorystei atsidavusį R.Karvelį Vytautas Rumšas taip pat prisimena kaip jautrų, vidumi nekomišką, puikų aktorių. Anot aktoriaus, Rimgaudas visą savo gyvenimą skyrė teatrui, scenai.

„Pažinojau jį tiek, kiek mes vaidinome kartu. Nacionaliniame dramos teatre buvo rodoma Juliaus Dautarto „Paskendusi vasara“, ir jis buvo vienas, nepakeičiamas. Tik pasakysiu, kad teatras, didžiąja prasme atsisveikino su grand artistu, grand komiku teatre.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Rumšas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Rumšas

Priminsiu kitiems, jaunesniems, kad ateina diena, kada užklumpa senatvė ir ji pasiūlo vienatvės rolę. Ta vienatvės rolė nėra puiki, todėl reikia suprasti tuos artistus, kurie lieka. Reikia pabūti su jais, tai yra labai svarbu. Kad ir kaip būtų keista, tokia yra artistų dalia, tokios gyvenimo pabaigos nėra labai linksma“, – jautriai kalbėjo V.Rumšas.

Aktorius Vidas Petkevičius kolegą prisimena kaip altruistą, kuris atiduodavo visą save iš kitų nieko nereikalaudamas ir neprašydamas. 15min Vidas pasakojo, kad, nors su R.Karveliu ir nebuvo vienmečiai, vis dėlto vienas kitą labai gerai pažinojo.

„Prieš pat mirtį iš manęs jis paėmė labai daug medžiagos, norėjo kurti filmą apie Jaunimo teatrą. Visi aktoriai – egoistai, o jis buvo nuostabus žmogus“, – sakė V.Petkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidas Petkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidas Petkevičius

Aktorius pasakojo, kad su Anapilin išėjusiu R.Karveliu susipažino teatre 1975 metais. Vyras prisiminė, kad judviejų horoskopo ženklas – vėžys, todėl greitai rado bendrą kalbą, buvo labai panašūs.

„Paskutinį kartą matėmės liepos mėnesį. Su savo draugais jis perrašė medžiagą, kuri buvo nufilmuota po visą pasaulį ir pasiūlė man pas jį atvykti. Tada jis labai skundėsi, kad jam labai skauda nugarą, galvojo, kad radikulitas“, – prisiminimais dalijosi Vidas.

Prieš metus R.Karvelį paskutinį kartą matęs aktorius Kęstutis Jakštas sakė prisimenantis ištartą jo frazę: „Tu labai gerai padarei, kad pasirinkai režisūrą, nes aktoriumi dirbti labai sunku“, – R.Karvelio žodžius citavo K.Jakštas.

„Buvo trumpas, neilgas pokalbis. Jis mokėjo bendrauti ne tik su savo amžiaus žmonėmis, bet ir su jaunimu, buvo labai jaunatviškas, nepaprastai geras žmogus, visada pozityvus, linksmas“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Jakštas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Jakštas

Aktorius prisiminė, kad atėjęs dirbti į Jaunimo teatrą pajuto tėvišką R.Karvelio ranką. Jis priėmė jaunus aktorius tokius, kokie jie buvo, nuoširdžiai padėjo suprasti aktoriaus darbo specifiką.

„Prisimenu du žmones – Arūną Storpirštį ir Rimgaudą Karvelį, jie buvo patys geriausi. Kartu suvaidinome begalę spektaklių, visada jaučiau jo paramą, vyresnio žmogaus patirtį, patarimą. Jis mokėjo atpalaiduoti, labai mylėjo savo profesiją“, – kalbėjo K.Jakštas.

Atsisveikinimo su Rimgaudu Karveliu akimirkos – galerijoje:

Už viso gyvenimo nuopelnus „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas aktorius šį pasaulį paliko 86-erių. Skaudžią žinią 15min patvirtino Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis.

Pagerbti R.Karvelį į laidojimo namų „Nutrūkusi styga“ salę nuo 15 val. rinkosi baltomis gėlėmis nešini šeimos nariai, draugai, aktoriai, scenos meno kūrėjai.

Ketvirtadienį Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje bus aukojamos mišios Rimgaudo Karvelio atminimui. Karstas išnešamas rytoj 14 val. Aktorius bus palaidotas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Scena – didžiausia R.Karvelio aistra

Nuo 1965 m. Jaunimo teatre vaidinantis R.Karvelis sukūrė per šimtą įsimintinų vaidmenų teatre, kine ir televizijoje. Daug metų vaidino žinomame lietuvių seriale „Giminės“, kur įkūnijo Marijano Sigizmundo vaidmenį. Pastaruosius keletą metų, sulaukęs garbaus amžiaus, aktorius jau nebevaidino, tačiau neslėpė, kad scena buvo didžiausia jo aistra.

Šių metų pradžioje aktorius gulėjo slaugos ligoninėje, tačiau pasveikęs turėjo planų kurti dokumentinių filmų ciklą apie Valstybinį jaunimo teatrą. Net ir sveikatos problemų kamuojamas R.Karvelis nuolat svečiuodavosi pas Lietuvos teatro sąjungos kolegas, nepraleisdavo čia vykstančių renginių. Jo paroda iki šiol puošia vieną iš pastato kambarių.

Aktorius prieš kelis dešimtmečius išsiskyrė su žmona Aldona. Didžiulė tragedija aktorių ištiko prieš penkerius metus, kai buvo nužudytas jo sūnus, dailininkas Naglis Karvelis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Buvusi R.Karvelio žmona Aldona – apie aktorių sukrėtusią sūnaus mirtį, jo menišką prigimtį ir svajones

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius