Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompozitorių sąjungos namuose prasidėjo atsisveikinimas su Faustu Latėnu

Kitą dieną po Vėlinių Lietuvą sukrėtė netikėta žinia apie kompozitoriaus, 64-erių Fausto Latėno mirtį. Sustojus širdžiai, sustojo ir meistro, talento gyvenimas, tačiau jo prisiminimas liks gyvas visados. Tuo įsitikinę ketvirtadienį išlydėti maestro atvykę bičiuliai.
Zita Kelmickaitė, Gediminas Storpirštis, Fausto Latėno laidotuvių akimirka, Elžbieta Latėnaitė
Zita Kelmickaitė, Gediminas Storpirštis, Fausto Latėno laidotuvių akimirka, Elžbieta Latėnaitė / 15min nuotr.

Apie atsisveikinimą su kompozitoriumi trečiadienio vakarą pranešė jo dukra, aktorė Elžbieta Latėnaitė. Čia ji paskelbė ir mirties priežastį – Faustas Latėnas mirė sustojus širdžiai.

„O su ja – ir jo gyvenimas. Turint omeny pandemiją, tikrai suprasime, jei atsisveikinsite per atstumą, mintimis, iš tolo. Patys irgi ne visi būsime“, – pabrėžė ji ir paragino atsisveikinimo metu laikytis saugumo rekomendacijų.

Elžbieta paskelbė, kad norintys su F.Latėnu atsisveikinti gyvai tai galės padaryti Kompozitorių sąjungos namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilniuje) lapkričio 5 d. 12–19 val. ir lapkričio 6 d. 9–12 val.

Karstas bus išnešamas lapkričio 6 d. 12 val., o laidotuvės vyks Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Prasidėjo atsisveikinimas su Faustu Latėnu:

Šv. Mišios bus aukojamos lapkričio 5 d., 18 val. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

„Artimieji prašo pagarbą velioniui išreikšti gėlės žiedu, nors tikrai galite ir sutaupyti apsipirkimo susibūrimų.

Saugokime vieni kitus“, – rašė E.Latėnaitė.

Dėl Tėvelio išlydėjimo. Sustojo mano tėčio širdis, o su ja – ir jo gyvenimas. Turint omeny pandemiją, tikrai suprasime,...

Posted by Elžbieta Latėnaitė on 2020 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Pasak filmų režisieriaus Raimundo Banionio, Faustas nebuvo linkęs daug bendrauti: „Bet mes suradome vienas kitą, vienas kitą supratome. Jis paskui tapo praktiškai visų mano filmų muzikos autorius ir didžiosios daugumos spektaklių muzikos autorius.

Nors jis buvo žmogus tylus, bet su juo buvo gera kartu ir patylėti. Daug dalykų. Man smūgis šią naktį buvo. Netikėta. Nieko nežinau, net nuo ko mirė, bet nelabai ir noriu žinoti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Režisierė Gabrielė Tuminaitė sako, kad paskutinį kartą su F.Latėnu jai teko dirbti šį rudenį. Planų Vilniaus mažajame teatre kūrybinis duetas turėjo ir daugiau.

„Kartu esame dirbę ir Kinijoje, Italijoje. Man tai – ir asmeninis praradimas. Tai praradimas visai Lietuvai, praradimas ir pasaulio kontekste. Jis buvo visų mylimas, jo muzika visą laiką atnešdavo pergales. Nepakartojamas. Nebebus jau tos muzikos, kurią gali sukurti tik Faustas“, – kalbėjo G.Tuminaitė.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Gabrielė Tuminaitė
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Gabrielė Tuminaitė

Muzikos studijos „Nona music“ vadovas Audrius Balsys sako, kad žinia apie F.Latėno mirtį buvo labai netikėta: „Tai buvo šokas absoliutus, aš iki šiol negaliu suprasti, nei kas, nei kas atsitiko. Nežinau, kaip elgtis, nesinori ir giminėms skambinti, klausti. Žinau, kad jis buvo grįžęs iš Maskvos, turėjo karantinuotis. Tad kol kas ir nebendravome.

Aš jam rašiau žinutes, skambinau ir negaudavau atsakymo. Nerimas jau tada buvo. Neturiu žodžių apie tai, kas įvyko“, – kalbėjo kompozitoriaus bičiulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Faustu Latėnu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Faustu Latėnu

15min primena, kad Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas kompozitorius Faustas Latėnas mirė lapkričio 3 d. Šią naujieną feisbuke pranešė jo dukra aktorė E.Latėnaitė. F.Latėnui, kurio muzika skamba daugelyje populiarių spektaklių ir filmų, buvo 64-eri.

Užuojautą dėl F.Latėno mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

F.Latėnas gimė 1956 metų gegužės 16 dieną. Jis baigė Kauno J.Gruodžio aukštesniosios muzikos mokyklos Giedriaus Kuprevičiaus kompozicijos klasę, vėliau – Lietuvos muzikos akademijos prof. Eduardo Balsio kompozicijos klasę.

Nuo 1980 metų dirbo Vilniaus teatre „Lėlė“, Vilniaus mažajame teatre, Nacionaliniame dramos teatre. Ėjo kultūros viceministro pareigas, buvo ministro pirmininko patarėjas kultūros klausimais.

Tomo Tereko nuotr./Faustas Latėnas
Tomo Tereko nuotr./Faustas Latėnas

Už muziką teatro spektakliams pelnė daug premijų ir apdovanojimų, tarp jų – Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Per savo muzikinę karjerą sukūrė muziką daugiau nei 200 spektaklių, 40 filmų. Kaip rašoma Lietuvos muzikos informacijos centro tinklalapyje, F.Latėno kūryba, gyvuojanti už teatro ribų, neretai būna tarytum abstrahuota iš spektakliuose skambėjusios muzikos.

Pats kompozitorius savo kūrybos stilių linkęs vadinti postsocrealizmu ar postrealizmu, kurio ryškiausias bruožas – ypatingas būsenų (džiaugsmo, liūdesio, sarkazmo ir t.t.) hipertrofavimas. Kūrinių harmonija pabrėžtinai romantinė – grindžiama trigarsių ir sekstakordų sekomis, kartais netgi visiškai vengiant bet kokių disonansų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius