Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06

Konservatorių prezidiumas perspėjo saviškius nedalyvauti nacionalistinėse Kovo 11-osios eitynėse

Socialiniuose tinkluose paviešintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sekretoriato laiškas, kuriame partiečiai raginami nedalyvauti nacionalistinėse eitynėse, kuriose skamba šūkis „Lietuva lietuviams“.
Tautininkų eitynės Vilniuje
Tautininkų eitynės Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Informuojame, kad TS-LKD Prezidiumas įspėja, jog dalyvavimas eitynėse, vykstančiose su šūkiu „Lietuva lietuviams“, nesuderinamas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų išpažįstamomis europietiškomis ir krikščioniškomis vertybėmis bei su pagarba žmogaus orumui, ir perspėja TS-LKD narius vengti panašių nesantaiką ir nepakantumą kitoms tautoms kurstančių politinių akcijų“, – rašoma laiške.

Vieno iš šio laiško iniciatorių Manto Adomėno teigimu, toks perspėjimas išplatintas mąstant apie tai, kad žmonės atvyksta švęsti Kovo 11-osios į Vilnių ir dažnai nežino, kokio pobūdžio renginys vyksta.

„Kartais gal nesuvokiama koks žanras, kokios eitynės. Kad savo dalyvavimu neparemtų tokių ekstremalių renginių, tai prezidiume buvo priimta tokia griežta rekomendacija“, – teigė M.Adomėnas.

Pasak jo, eisenos, kurios skelbiasi esančios patriotinėmis, dažnai klaidina dėl savo turinio ir vertybių.

„Žmonės turėtų įdėmiau žiūrėti ir aš pasiūliau išplatinti rekomendaciją, kad jie žiūrėtų, kur dalyvauja, netaptų apgaulės aukomis“, – kalbėjo Seimo narys konservatorius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

Paklaustas, kodėl kyla įtarimas, kad būtent jo partiečiai gali prisijungti prie prieštaringais šūkiais pasižyminčių eitynių, M.Adomėnas pabrėžė, kad tokios eitynės nevyko kelerius metus ir tik dabar vėl atsinaujino.

„Turėdami omenyje, kad mūsų partiečiai yra aktyvūs ir pamatę trispalvę, Vytį, jie mielai jungiasi, net nepagalvodami, kad čia yra koks politiškai pavojingas kontekstas, tai perspėti yra prasminga. Ne visi žmonės seka, kas vyksta, atvyksta švęsti šventę ir gali tapti tokių apgaulingų akcijų įkaitais“, – pažymėjo jis.

G.Landsbergis: „Turėjome pagrįstą įtarimą“

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad partiečiai gali būti suklaidinti, nes kai kurios eitynės pristatomos kaip vienokios, o iš tiesų turi visai kitą potekstę.

„Manau, kad gavę visą informaciją partiečiai nesutiktų dalyvauti renginy, kuriame nepropaguojamos europietiškos, vienijančios vertybės“, – sakė jis.

Paklaustas, nuo kokių organizacijų ar politinių darinių kviečiama atsiriboti, G.Landsbergis pažymėjo, kad siūloma atsiriboti ne nuo organizacijų, o nuo renginių, kurie skatina tautinę nesantaiką ir pamina europietiškas vertybes.

„Turėjome pagrįstą įtarimą ir žmonės gali būti suklaidinti, todėl atkreipėme dėmesį“, – kalbėdamas apie nacionalistines Kovo 11-osios eitynes sakė TS-LKD lyderis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Prieš keletą mėnesių partijoje pasitvirtinome ir tokią europietišką kryptį remiančią rezoliuciją, kurią pateikė profesorius Vytautas Landsbergis. Ji buvo priimta vieningai, vienbalsiai. Tai leidžia manyti, kad partijoje nuomonės yra vieningos“, – konstatavo jis.

Pasak G.Landsbergio, jokios bausmės už tokių eitynių lankymą partijos nariams nenumatytos ir viskas palieka jų pačių sąmoningam apsisprendimui. Tiesa, jei pažeidinėjama bus piktybiškai, tuomet partija gali svarstyti tokio asmens narystę.

„Nekalbame apie bausmes. Apeliuojame į žmonių sąmoningumą, siekdami apsaugoti nuo klaidos. Jei pasirodys, kad, visgi, klaidos piktybinės, tuomet ieškotume kažkokio būdo, bet už vieną nusižengimą niekas nebaudžia“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius