Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kūrėjams paskirtos išmokos – sąžinės reikalas? Operos solistui – 600, Ryčiui Cicinui – 1800

Lietuvos kultūros taryba pirmadienį pranešė pradedanti mokėti vienkartines kompensacines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, dėl karantino praradusiems pajamų. Išmokos pasieks beveik 700 kūrėjų, į jas pretendavo ir žymiausi šalies atlikėjai.
Rytis Cicinas, Liudas Mikalauskas, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Saulius Prūsaitis
Rytis Cicinas, Liudas Mikalauskas, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Saulius Prūsaitis / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Pranešama, kad iš viso dėl kompensacijų kreipėsi 863 žmonės, išmokos pasieks 698 kūrėjus, kurie atitiko kompensavimo programos sąlygas.

Iš viso paskirstyta 656 tūkst. eurų Kultūros tarybos administruojamų lėšų, gautų iš tuščios laikmenos atlygio.

Po 600 eurų gaus 420 kūrėjų, po 1,2 tūkst. eurų – 161, po 1,8 tūkst. eurų – 117 kūrėjų. Visą sąrašą galite rasti čia.

Kultūros tarybos teigimu, išmokos paskirstytos proporcingai, atsižvelgiant į pajamų praradimų dydžius.

Likusios šios programos lėšos – kiek daugiau nei 94 tūkst. eurų – bus paskirstytos skelbiant naują konkursą gegužės 28 dieną Lietuvos kultūros tarybos interneto svetainėje.

Planuojama, kad vienkartines išmokas bus galima papildomai paskirstyti dar maždaug 100 kūrėjų, atsižvelgiant į jų pajamų praradimų dydį.

Operos solistams – 600 eurų

Tarp kukliausią išmoką gavusių kūrėjų galima rasti ne vieną žinomą vardą. Už prarastas pajamas tokią sumą gaus atlikėja Ieva Narkutė-Šeduikienė, operos solistas Liudas Mikalauskas, atlikėjai Olegas Ditkovskis, Raminta Naujanytė-Bjelle, atlikėja, Deivio Norvilos žmona Renata Norvilė, aktorius Ramūnas Cicėnas.

600 eurų išmoka atiteks ir aktoriui, atlikėjui Dominykui Vaitiekūnui, muzikos kūrėjui, atlikėjui Domantui Razauskui, dainininkei Aistei Lasytei, aktoriams Arūnui Sakalauskui, Arvydui Dapšiui, Edgarui Bechteriui, Ramūnui Šimukauskui, atlikėjui Haroldui Šklėriui. Tokia pat suma paskirta „X faktoriuje“ išgarsėjusiai atlikėjai Augustei Žičkutei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Cicėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Cicėnas

Pirmadienio popietę susisiekus su aktoriumi R.Cicėnu, jis pripažino, kad apie gautas išmokas girdėjęs tik iš nuogirdų, todėl plačiau komentuoti nesiryžo. Vis dėlto, jo teigimu, jeigu jau Kultūros taryba nusprendė skirti būtent tokią sumą, sprendimo kvestionuoti kaip ir negalima.

„Davė, tai davė. Nespėjau įsigilinti, bet iš nuogirdų apie tai girdėjau, tai dar net nežinau, kaip reaguoti. Iš vienos pusės – bent gerai, kad davė“, – trumpai komentavo R.Cicėnas.

Menininkai pas mus pamiršti, ypač tie, kurie nedirba valstybiniuose teatruose, daug keliauja

Tokią pat sumą gaus ir Vilniaus miesto tarybos narė, renginių vedėja Donalda Meiželytė, taip pat – aktorius Žilvinas Tratas. Pastarasis į žinią sureagavo itin teigiamai, nes nesitikėjo, kad išvis gaus bent centą.

„Tiesą sakant, labai maloniai mane nustebinote. Ant bajerio užsiregistravau. Kodėl? Nes menininkai pas mus pamiršti, ypač tie, kurie nedirba valstybiniuose teatruose, daug keliauja. Dėl to galvojau, kad iki manęs išvis neprieis. Tikrai esu maloniai nustebęs“, – 15min teigė Ž.Tratas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas

Daugiausia dirbantis užsienio šalyse – Rusijoje, Ukrainoje ir Didžiojoje Britanijoje – Ž.Tratas neslepia praradęs daug pajamų. Šių metų pradžioje išvykęs į ilgą kelionę po Aziją, jis išleido visas santaupas, tad šis laikotarpis buvo itin sunkus. Paskutinį kartą Ž.Tratas dirbo praėjusių metų spalį.

„2020-ieji turėjo būti patys geriausi metai mano gyvenime, turėjau debiutuoti kaip režisierius, bet viskas dingo. Likau be nieko ir ruošiausi labai stipriai susiveržti diržą“, – neslėpė aktorius. Apsidžiaugęs gauta, kad ir kuklesne nei kitų, išmoka, jis sako, kad vilties suteikė ir gauti pasiūlymai įsiamžinti keliuose lietuviškuose serialuose.

Išmokos – sąžinės reikalas?

Vilniaus tarybos narė D.Meiželytė taip pat neslėpė nuostabos, kad pateko į laimingųjų sąrašą. Anot jos, vienkartines išmokas gauti tikėjęsis kūrėjas turėjo pateikti paraišką ir viename iš punktų įrašyti, kiek jis tiksliai prarado per karantiną sutartų honorarų. Kaip sako Donalda, viskas čia priklausė nuo sąžinės.

Pati D.Meiželytė prie prarastų honorarų priskyrė du renginius – teatro festivalio vedimą, kuriame turėjo būti ir vaidybinių momentų, bei vieną didesnį renginį su gyvo garso grupe. Anot Donaldos, tai nebuvo privatus renginys, derinimasis vyko per renginio organizatorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donalda Meiželytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donalda Meiželytė

„Aišku, praradimai yra dvigubai didesni, bet jie pagal galimybes ir paskyrė. Gal kiti menininkai daugiau prarado“, – sako D.Meiželytė.

Vienkartinė 600 eurų išmoka džiugina, nes kaip Vilniaus tarybos narė ji gaunanti 300 eurų darbo užmokesčio kompensavimą.

„Moku mokesčius pagal individualios veiklos pažymą, pati deklaruoju visas veiklas ir privačiai gaunamas lėšas. Į tai žiūriu labai atsakingai ir preciziškai. Bet, mano manymu, jeigu Lietuva būtų mano rankose, Valstybinė mokesčių inspekcija, turėdama visus duomenis, pati paskirstytų ir pagal praradimus pervestų, neklausdama, kiek kas esą prarado“, – sako Donalda.

Jeigu Lietuva būtų mano rankose, Valstybinė mokesčių inspekcija, turėdama visus duomenis, pati paskirstytų ir pagal praradimus pervestų

1,2 tūkst. eurų – ir žvaigždėms

Daugiau nei tūkstančio eurų išmoką gaus 161 kūrėjas, tarp jų – aktorius Gytis Ivanauskas, atlikėjai Jeronimas Milius, Jurga Šeduikytė-Bareikienė, Jurijus Veklenko, Jokūbas Bareikis, Karina Krysko-Skambinė, Augustė Vedrickaitė, Česlovas Gabalis, Deividas Bastys.

Šiame sąraše esti ir nemažai aktorių. Pavyzdžiui, Lina Rastokaitė-Siaurusaitienė, Andrius Bialobžeskis, Dalius Skamarakas, Balys Latėnas, Eimutis Kvoščiauskas, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Martynas Nedzinskas ir kiti.

Tokia išmoka bus skirta ir atlikėjai Donatai Gutauskienei-Laisvai, televizijos ir renginių vedėjui Giedriui Leškevičiui, aktoriams Rolandui Kazlui, Severijai Janušauskaitei, Tomai Vaškevičiūtei.

Į sąrašą įtrauktas aktorius A.Bialobžeskis sako, kad vertinti gautos išmokos nenorintis, suma, jo nuomone, adekvati. Vis dėlto aktorius sako, kad reikia nepamiršti, kad po dviejų mėnesių karantino mes kalbame apie pirmąsias išmokas, nors kol kas visiškai neaišku, kaip meno pasaulis gyvuos toliau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bialobžeskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bialobžeskis

„Pagal tai, kas vyksta dabar, suprantu, kad pradėti vasaros negalėsime, tokių atstumų, kurie yra nurodyti, teatro salėse nebus įmanoma laikytis. Tad dabar paskirtą sumą sunku vertinti, nes atrodo, kad tai tik pradžia“, – sako aktorius.

Teikdamas paraišką A.Bialobžeskis privačių renginių neskaičiavo, jų būta, bet labai mažų. Savo praradimus jis skaičiavęs neįvykusiomis premjeromis, kurių buvo ne viena. Premjera buvo suplanuota Birutės Mar teatre, atšaukti spektakliai ir „Kitokiame teatre“. Taip pat nutrauktas visai šeimai skirto spektaklio „Trimitas“ rodymas, kuris sutraukdavo daug žmonių.

Vertinti paskirtos sumos nelinkęs aktorius sako, kad pats karantino atžvilgiu jaučiasi laimėjęs, mat pagaliau galėjo skirti laiko ritmo stabilizavimui, knygoms.

„Pagaliau galėjau susipažinti su šeima (juokiasi). Va, dukra ir kompiuteriu išmokė naudotis“, – optimistiškai situaciją nušvietė aktorius.

Po 1800 – Jazzu, Ryčiui Cicinui ir kitoms garsenybėms

Nemažas žvaigždžių sąrašas nusidriekia ir prie paskutinio pašalpų gavėjo punkto – tų, kurie gavo didžiausią įmanomą išmoką.

1,8 tūkst. eurų suma paguos operos solistę Justiną Gringytę-Simonian, atlikėjus Justę Starinskaitę, Aliną Orlovą, Justiną Jarutį, prodiuserį Leoną Somovą, aktorę Aušrą Štukytę, muzikantus Giedrių Naką bei Giedrių Širką, grupės „8 Kambarys“ narius Deividą Alejūną bei Karolį Talutį. Tiek pat gaus ir grupės prodiuseris Ričardas Fedasiukas.

Šiame sąraše taip pat atsirado ir aktorius Leonardas Pobedonoscevas, akordeono virtuozas Martynas Levickis. Didžiausią išmoką taip pat gavo visos žinomiausios Lietuvos „Monikos“ – Monika Marija Paulauskaitė, Monika Pundziūtė-Monique ir Monika Linkytė.

Ši suma taip pat atiteks atlikėjams Donatui Montvydui, Gabrieliui Liaudanskui-Svarui, Vaidotui Baumilai ir Vidui Bareikiui, komikams Pauliui Ambrazevičiui, Vaidotui Šiožiniui. Čia taip pat galima rasti aktorę, atlikėją Ingą Jankauskaitę, Justę Arlauskaitę-Jazzu ir kitus.

1,8 tūkst. eurų išmoką gaus ir estrados legenda vadinamas Rytis Cicinas. Taip pat atlikėjų šeimos Liveta ir Petras Kazlauskai, operos solistai Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Liveta Kazlauskienė, Petras Kazlauskas
Asmeninio albumo nuotr./Liveta Kazlauskienė, Petras Kazlauskas

Garsi drabužių kūrėja Agnė Kuzmickaitė-Prūsaitienė taip pat gaus solidžiausią išmoką. Tuo tarpu jos vyro dainininko Sauliaus Prūsaičio tarp išmokų gavėjų nėra.

„Aš negaliu pakomentuoti, nes gali būti, kad mano vadyba dar nespėjo užpildyti šios paraiškos, o gal ir nepildys. Aš nežinau, manęs tokie klausimai nepasiekia. Bet jeigu reikės, tai ir žmona išlaikys“, – juokėsi S.Prūsaitis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Prūsaitis su žmona Agne Kuzmickaite
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Prūsaitis su žmona Agne Kuzmickaite

1,8 tūkst. eurų išmoka paskirta ir prodiuseriui Povilui Skaisgiriui. Į gautą išmoką jis sureagavo džiugiai, tačiau pabrėžia, kad ji skirta palengvinti sunkų menininkų gyvenimą, o ne atitaisyti versle patirtą žalą. Kuri, jo teigimu, siekia 50 tūkst. eurų.

„Reikia džiaugtis, kad bent tiek gavai, bet man asmeniškai tai neatpirks nuostolių. Nuplaukė visas projektas, negalėjau sukurti darbo vietų. Dėl karantino užsidarė kino teatrai, o kaip tik buvo pasirodęs filmas „Vedybos, skyrybos ir barsukas“, ir tai man buvo skausmingiausia, nes likome be pinigų. Realiai, mano vertinimu, pasiskaičiavau, kad praradau 50 tūkst. eurų. Jeigu į tą filmą būtų atėję bent 20 tūkst. žmonių, nors į mano filmus ateina nuo 80 iki 120 tūkstančių, nuostoliai siektų gal 20 tūkst. eurų“, – teigė prodiuseris.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Povilas Skaisgiris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Povilas Skaisgiris

P.Skaisgirio teigimu, dėl paramos jis kreipėsi į Lietuvos kino centrą, tačiau praėjus mėnesiui tylos, kalbėjosi jau tiesiogiai su centro direktoriumi. Anot jo, gautas atsakymas buvo smūgis į paširdžius.

„Man sakė, kad esu vienintelis toks, nes esu gamintojas ir platintojas, nukentėjau dukart. Minėjo, kad parems, o vėliau – pinigus panaudojo. Centras spręsti karantino problemoms gavo du milijonus, o 800 tūkst. skyrė konkursui ir viskas. Pasakė, kad jeigu nori, eik į Sveikatos apsaugos ministeriją, nes jie viską uždarė, jie ir atsakingi. Gražia forma pasiuntė ant trijų raidžių.

Žinote, aš neplanavau pasinaudoti šia proga užsidirbti, ką galbūt padarė kiti, man tiesiog reikėjo bent atgauti 50 tūkst. eurų, kad vasarą galėčiau filmuoti naują filmą. Biznio aš iš nelaimės nesidarau“, – rėžė P.Skaisgirys.

Man asmeniškai tai neatpirks nuostolių

LKT administracijos direktorius: „Prašymai buvo tikrinami“

Lietuvos kultūros tarybos (LKT) administracijos direktorius Mindaugas Bundza 15min sakė, jog vienkartines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams LKT skyrė atsižvelgiant į pareiškėjų pateiktus duomenis dėl per karantiną prarastų pajamų: „Išmokos buvo paskirstytos pagal iš anksto paskelbtas proporcijas – pagal jas paskirstėme prašymus, administraciškai patikrinę juos.“

Anot M.Bundzos, prašymo formoje buvo informuojama, jog kūrėjai turi nurodyti tik tas išlaidas, kurias galėtų pagrįsti: „Mes pasiliekame teisę iškilus bet kokiems įtarimams tą informaciją patikrinti.“

Viešojoje erdvėje kilo nemažai diskusijų dėl sprendimo išmokas skirti pirmumo tvarka tol, kol bus paskirtos visos šiai programai įgyvendinti numatytos lėšos – konkursą teko sustabdyti praėjus parai po jo paskelbimo, sulaukus 880 paraiškų. Kaip šį sprendimą LKT vertina šiandien?

„Kadangi sprendimai buvo priimami vertinant tas aplinkybes, kurios buvo tuo metu, manau, kad sprendimas, kurį priėmėme su [autorių teisių gynimo asociacijomis], buvo visoms pusėms labiausiai tinkamas. Jis gal nebuvo idealus, galima vardyti daug dalykų, dėl ko jis nebuvo idealus, bet tam laikui man atrodo, kad tas sprendimas buvo neblogas“, – sakė M.Bundza.

Anot jo, šis laikas LKT padėjo išmokti ir gerąsias, ir blogąsias pamokas: „Man atrodo, gerosios pamokos yra tos, kad yra skirtingi lėšų šaltiniai ir galime rasti būdus, techninius sprendimus, turėti greitą, vartotojui prieinamą, lengvą procesą. O sunkiosios pamokos, kurias išmokom, žinoma, yra komunikacijos dalykai, aiškumo trūkumas – to reikia mokytis. Situacija yra tokia, kad mokomės eidami, griūdami.

Kiek girdime iš sektoriaus, situacija yra nusistovėjusi, skirtumas tarp išmokų ir stipendijų yra aiškiau suprantamas, gal dėl to negatyvo šiek tiek mažiau. Be to, kaip pranešta, 29 d. yra skelbiamas naujas konkursas individualioms stipendijoms.“

Šiuo metu iš viso paskirstyta 656 tūkst. eurų LKT administruojamų lėšų dalies, gautos iš tuščios laikmenos atlygio. Likusios šios programos lėšos – kiek daugiau nei 94 tūkst. eurų – bus paskirstytos skelbiant naują konkursą gegužės 28 dieną LKT interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius