Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 04 09 /12:43

Po Liudviko Andriulio įrašo apie gydytojus sadistus – žinomų moterų atkirtis: dalijasi istorijomis

Socialinę erdvę sukrėtė viešas Liudviko Andriulio pareiškimas – verslininkas išreiškė nepasitenkinimą, kad dėl koronaviruso pandemijos negalės dalyvauti žmonos Medeinos gimdyme, ir ėmė kritikuoti kai kuriuos medikus. Vis dėlto vyro įrašas sukėlė pasipiktinimo bangą. O žinomas mamas privertė pasisakyti ir pasidalyti savo asmeninėmis istorijomis.
Dovilė Filmanavičiūtė, Liudvikas Andriulis, Rūta Mikelkevičiūtė
Dovilė Filmanavičiūtė, Liudvikas Andriulis, Rūta Mikelkevičiūtė / 15min, asmeninio albumo nuotr.

Trečiadienio vakarą socialiniame tinkle Liudvikas Andriulis neslėpė nepasitenkinimo tuo, kad netrukus gimdysianti jo žmona Medeina šį kartą turės naudotis valstybinės medicinos paslaugomis, o jis pats gimdyme dalyvauti negalės.

„Viruso epidemijos metu yra gydytojų herojų ir yra gydytojų sadistų. Pirmas mano vaikas gimė „Baltijos Amerikos klinikoje“, antras – „Edith Cavell“ klinikoje Briuselyje, o trečiam vaikui teks gimti prakeiktoje valstybinėje sistemoje. Ja aš nepasitikiu visiškai, ir a priori manau, kad visi ten dirbantys yra įtartini smurtautojai. Nebijau to sakyti“, – rašė Liudvikas.

Verslininkas atvirai reiškė nepasitikėjimą kai kuriais medikais.

„Aš šiame gimdyme negalėsiu dalyvauti, bet Medeina yra stipri moteris, ir tas gimdymas bus labai skaudžiai viešas. Jei išgirsiu nors mažiausias akušerinio smurto apraiškas (apie šį terminą sužinojau tik šią savaitę) – aš asmeniškai ir labai viešai sunaikinsiu jų gyvenimus ir karjeras be jokios atodairos, naudodamas visus savo viešumo, finansinius ir teisinius resursus, kurių turiu daug“, – toliau piktindamasis dėstė verslininkas.

LNK nuotr./Liudvikas Andriulis
LNK nuotr./Liudvikas Andriulis

Šis L.Andriulio įrašas privertė pasisakyti žinomas Lietuvos moteris. Jos davė atkirtį pasipiktinimui, kurį išreiškė verslininkas.

Štai televizijos laidų vedėja, žurnalistė Rūta Mikelkevičiūtė pasidalijo savo patirtimi ir rašė, kad juk nieko blogo nenutiks, jei gimdymo metu šalia nebus vyro.

„Dėl kilusios isterijos kur, kaip ir su kuo gimdyti galvojau patylėti, bet kai kurie vieši laiškai mane net įžeidė, nors apie mane ten nebuvo nė vieno žodžio. Net nežinau kodėl? Bet visi mes turime savo asmeninę patirtį ir todėl gal manoji nuramins? Taigi, būsimoms mamoms ir tėvams, kurie laukia netrukus įvyksiančio svarbiausio susitikimo...

Kai kurie vieši laiškai mane net įžeidė, nors apie mane ten nebuvo nė vieno žodžio

Mano sūnus gimė valstybiniuose Vilniaus gimdymo namuose. Ši nuotrauka būtent iš ten! Nebuvo net mažiausios minties važiuoti į prabangią privačią kliniką. Kodėl? Ogi dėl saugumo! Medikas, profesionalas ir turima medicininė technika – ne lova ir ne stalas, ne tapetai, ne sumokėta suma, tuomet, damos, man buvo svarbu! Taip, palatos nebuvo it 5 žvaigždučių viešbutyje, lova buvo kieta, patalynė ne pirmos jaunystės ir ta vieniša kriauklė kampe... Nuuuu, tikrai ne „Villeroy and boch“. Balti mini marškinėliai, kuriais pasipuošusi keliavau pasitikti savo berniuko, priminė tarybinius laikus, o ir kavos niekas nenešiojo. Bet čia aš jaučiausi saugi. Ir tai mums buvo svarbiausia. Ar aš turėjau kokių nors norų? Ne. Vienintelis – saugumas. Bet tai, žinoma, nėra rodiklis. Turėti norų nėra nusikaltimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė

„Kokia šiandien diena“? – ramiai manęs paklausė budinčioji gimdymo namuose. Spėkite, ar sugebėjau pasakyti? Ne! „Kiek valandų, gal žinote“? Ne. „Kiek sveriate?" – jau juokdamasi klausinėjo ji manęs toliau. Jėtusmaryte, ne, nežinau! Bet viską aš žinojau! Tiesiog, artėjantis mudviejų susitikimas su sūnumi mane jau buvo išmušęs iš savų klumpių. Kilstelėjęs spaudimas iki 160 nebuvo net juntamas, o iš tiesų....Net dabar rašydama tas kelias eilutes nejučia imu ašaroti. Kas manę labiausiai gąsdino? Tikrai ne tai, kad šalia nebus vyro, mamos, dukters... Aš žinojau, kad viskas bus gerai – bijojau pirmos akistatos, žvilgsnio, susitikimo su juo, mūsų Jonu. O jis buvo toks, kad iki šiol jaučiuosi it kas šampaną lašintų tiesiai man į veną. Nesulaukiau nė vieno įžeidimo, pikto žodžio, nors suprantu ir tai, kad gimdymo namai nėra cirkas, o medikai ne klounai, kad tave linksmintų!

Moterys, nieko nenutiks, kad šalia jūsų šį kartą nebus jūsų vyro ar kito artimo žmogaus. Taip jau šį kartą yra. Taip buvo ir man, bet visai ne dėl Covid. Taip, aš planavau kitaip, bet nutiko taip, kaip nutiko – tai buvo mano, mūsų vaiko ir medikų laikas. Ar reikėjo vyro? Gal, nežinau, maniškis laukė už durų. Ir dukra atvažiavo jau po. Nieko blogo tikrai nenutiko per tą laiką. Jei būtų šalia – būtų buvę puiku, bet nebuvo. Užtai mudu dabar galime prisiminti skirtingas patirtis. Damos, džiaugiuosi kartu su jumis jau dabar ir linkiu išsaugoti tą svaigulį, kokį patirsite pirmą sekundę, pamačiusios ir išgirdusios savo vaiką, kuo ilgiau. Visa kita yra NULIS, patikėkite. Įspūdingos kelionės, jums. Sėkminga ji tikrai bus!

P.S.: „Na, kodėl iš vyro turi būti atimtas tas svaigulys?“ – klausia manęs. Atsakau – todėl, kad vėliau nė vienas nealptų dėl tragedijos“, – rašė R.Mikelkevičiūtė, pasidalijusi nuotrauka iš gimdymo palatos.

Patirtimi dalijosi ir atlikėja Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep. Ji teigė, kad vertėtų suprasti, kokia dabar situacija yra pasaulyje ir reaguoti adekvačiau. Be to, nepamiršo padėkoti ja besirūpinusiems gydytojams.

„Sėdžiu savo kavos laiką, naršau tuos internetus ir galvoju, kad žmogaus teisės yra žiauriai sudėtingas reikalas.

Jei kokia jautria ir sudėtinga tema ima rėkauti neadekvatus piktas neišmanėlis, tai visas iki tol padarytas profesionalų įdirbis nueina velniop ir stigma dar gilėja.

Bėda ta, kad tikrai yra moterų, kurioms dėl to minėto profesionalumo stygiaus, gimdymas pavirsta viena baisiausių patirčių gyvenime. Kuriai sušvelninti reikia ilgų terapijų, o mums reikia apie tai blaiviai kalbėtis, kad tokios patirtys išnyktų nuo šios žemės paviršiaus.

Tačiau karantino ir ypatingai sunkios situacijos visame pasaulyje metu nenustojamai baubti apie kažkokį mistinį projektuojamą smurtą...

Būtent tai ir gilina stigmas.

Liūdna, sakyčiau.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiutė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiutė

Ai, gal dar naudojantis eteriu būtų sveika laiką atsukt 10 mėnesių atgal ir vėl padėkot Santaros klinikų akušerijos skyriaus komandai, gydytojui Juršėnui, akušeriams, anesteziologams, slaugutėms ir visiems visiems, kurie savo rūpesčiu ir šiluma, o kai reikėjo ir konkretumu, padėjo Kristijonui ateiti į mūsų šeimą. Ech, kažkoks SPA jausmas man iš Santariškių patirties likęs.

Ir kaip kieta, kad mes tokias turim“, – feisbuke rašė D.Filmanavičiūtė.

Tiesa, ketvirtadienį po kilusio pasipiktinimo minėtą įrašą L.Andriulis ištrynė ir paviešino savo atsiprašymą.

„Vakar pasielgiau labai negražiai, ir noriu visų, ypač medikų, atsiprašyti.

Tai, kad buvo pilnatis, karantinas, gresianti nežinia dėl gimdymo, labai daug streso ir tiesiog įsiūčio skaitant tas moterų istorijas, nepateisina mano tekste išsakyto bendrojo generalizavimo ir visų medicinos darbuotojų išvadinimo sadistais.

Moterų istorijos baisios, tikrai, ir tie dalykai vyksta, ir turi būti viešinami, bet tikrai ne ta forma, kuria aš vakar rašiau apimtas rage.

Žinau, kad už šitą klaidą sumokėsiu reputacinę kainą, ir mokėsiu ją dar ilgai“, – pripažino verslininkas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Verslininkas Liudvikas Andriulis vedė Medeiną Čijauskaitę: amžiną meilę prisiekė Nidoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius