Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva turi naują Guinnesso rekordininką: 24-erių motoakrobatas Šarūnas Kezys sužibėjo JAE

Lietuva turi naują Guinnesso rekordininką. 24-erių motociklininkas iš Utenos Šarūnas Kezys sekmadienį iš Jungtinių Arabų Emyratų parvežė garbingą apdovanojimą, jis tapo daugiausiai apsisukimų ant vieno rato per minutę padariusiu pasaulio motoatletu – jų atliko net 36.
Šarūnas Kezys
Šarūnas Kezys / Asmeninio albumo nuotr.

Iki šiol didžiausias skaičius šioje rungtyje siekė 34, tačiau lietuviui pavyko pagerinti rezultatą, o dabar jis gali didžiuotis pergale ir vadinti save tikru čempionu.

„Sužinojęs, kad pagerinau rekordą, buvau euforijoje. Nesitikėjau, kad man pavyks, tačiau pavyko. Tikėjau tuo ir dabar šalia manęs – pasaulio Guinnesso rekordo diplomas“, – 15min komentavo Š.Kezys.

VIDEO: Lietuvos motoakrobatui Šarūnui Keziui – Guinnesso rekordas

Tiesa, šis diplomas – kol kas dar ne pagrindinis, šį motoakrobatas gavo oficialios apdovanojimų ceremonijos metu, tačiau jame nėra įrašyta jo pavardė ir pasiekti skaičiai, tą „tikrąjį“ Š.Kezys gaus per kelias šešias artimiausias savaites.

Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys

Kaip ten bebūtų, diplomas – tik formalumas, sportininkui daug svarbiau pasiektas pats rezultatas, o juo jis gali didžiuotis.

Dėl iki šiol užfiksuoto pasaulio rekordo pagerinimo lietuvis varžėsi su dar dviem potencialiais laimėtojais, vienas jų – lenkas, kitas – geras Šarūno bičiulis, „RedBull“ komandos atletas iš Danijos. Tačiau aplenkti Š.Kezio jiems nepavyko – jaunas sportininkas buvo nepavejamas ir demonstravo neįtikėtiną pranašumą.

„Buvo sunku, buvo daug bemiegių naktų, tačiau svarbiausia nebijoti išlipti iš savo komforto zonos – tik tuomet kažką gyvenime pasieksi, tik tada kažką padarysi“, – apie pasiruošimą šiam triukui siekiant rekordo kalbėjo jis.

Š.Kezys naują pasaulio rekordą pasiekė šeštadienį, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kur nuo trečiadienio Ras Al Chaimos mieste vyko „Rak Road Riders“ renginys.

Kartu su dar vienu lietuviu, taip pat motoakrobatu Virgilijumi Dikšu jie išsiruošė į penktadienį čia vykusias varžybas. Nors pats Š.Kezys į jas žiūrėjo pro pirštus – jam buvo daug svarbesnis kitas, Guinnesso rekordo siekimo renginys.

Šarūno pasirodymą žiūrėkite čia:

„Maždaug prieš pusantro mėnesio, man paskambino organizatorius ir sako, Šarai, pasiorganizuok, kad ir tu galėtum atvykti. Nutarėm, kad važiuosime su draugu, tačiau dalinsimės vienu motociklu. Organizatorius nebuvo labai patenkintas, tačiau sutiko, pabrėžė, kad svarbiausia, jog pats dalyvaučiau.

Netrukus jis man paskambino dar kartą ir paklausė, ar nenorėčiau pabandyti pagerinti Guinnesso rekordo? Sakau, žinoma, sako, aš tave renkuosi. Tuo metu neturėjau daug galimybių treniruotis, tačiau sutikau“, – pasakojo Š.Kezys.

Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys

Pasak jo, žiemą treniruotis Lietuvoje gana sudėtinga – oras šaltas, iškrenta daug sniego, keliuose – ledas. O uždaros, tam pritaikytos aikštelės – nėra. Todėl nepaisant dar anksčiau padaryto įdirbio, rekordą pagerinti besiruošiantis vaikinas prieš išskrendant į Dubajų teturėjo... vieną treniruotę.

„Praėjusią savaitę oras buvo geras, tačiau šalta, pojūtis buvo tarsi būtų -16 laipsnių, o tokiomis sąlygomis treniruotis sunku. Be to, kai nuskridome į Dubajų, vėlavo atvykti motociklas, todėl kelias dienas net būdamas ten negalėjau treniruotis“, – kalbėjo jis.

Dėl šios priežasties pirmadienį atskridę lietuviai drauge turėjo ne porą laisvų dienų, o keturias, treniruotis galėjo tik penktadienį, varžybų dieną. „Penktadienį vyko freestyle varžybos, tačiau buvau susikoncentravęs ne į jas. Kita vertus – dalyvavau ir užėmiau 10 vietą iš 20, iš lietuvių buvau pirmas ir aplenkiau pakankamai stiprius atletus“, – pasakojo Š.Kezys.

Šeštadienį čia žmonių buvo jau mažiau, beliko trys motoakrobatai – visi jie bandė kuo daugiau kartų pakartoti triuką.

Visi trys sportininkai turėjo po tris bandymus, fiksuojamas buvo geriausias kiekvieno rezultatas iš jų. Triuko principas – stovint vietoje, kai abu motociklo ratai liečia žemę, vieną iškelti į viršų ir pradėti suktis kiek įmanoma daugiau kartų per lygiai vieną minutę. Laikas pradedamas skaičiuoti nuo to, kai vienas ratas pakyla, tačiau jei netrukus ratas vėl paliečia žemę ar akrobatas nuvirsta, minutė tęsiasi ir galima bandyti kartoti toliau.

Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys

Nuvirsti nuo motociklo teko ir Š.Keziui. Pirmas bandymas buvo ne itin sėkmingas – pradėjęs suktis, lietuvis neišlaikė pusiausvyros, nukrito. Tačiau netruko atsistoti ir kartojo toliau – tąkart jam pavyko motociklą apsukti 32 kartus.

„Bandydamas antrą kartą buvau įsitempęs, supratau, kad liko tik du bandymai. Labai neskubėjau, stengiausi susikoncentruoti ir išsukau 36,5 karto. Dar nebuvo pasibaigęs laikas, bet numečiau motociklą, nes apsisuko galva. Tačiau trečio karto nebereikėjo. Dar kolegoms davė pabandyti, bet geriausias iš trijų lenko rezultatas buvo 24, dano – 32, taigi, aš pagerinau rekordą“, – džiugių emocijų neslėpė Š.Kezys.

Pasak jo, sunkiausiai darant šį triuką – ne tik išlaikyti daugiau nei 200 kilogramų sveriantį motociklą, bet ir neprarasti pusiausvyros pačiam. Žinant, kad jau po pusės minutės susisuka galva, tai padaryti išties sudėtinga.

„Jaučiau, kad galėjau daugiau. Namuose treniruodamasis daugiausia buvau padaręs 40 apsisukimų. Techniškai būtų įmanoma apsisukti ir 60 kartų, po sukinį per sekundę, tačiau ima svaigti galva. Esu patenkintas rezultatu, tačiau žinau, kad mano galimybės didesnės, todėl jei kas pagerins mano rekordą, bandysiu dar kartą“, – 15min kalbėjo Š.Kezys.

Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys

O treniruotis vaikinui teko ne tik apžergus motociklą, daug davė ir tokie „pratimai“ kaip sukimasis ratu kėdėje su ratukais arba tiesiog sukimasis ratu stovint. „Sukdavausi ratais tol, kol nugriūdavau arba pradėdavo pykinti. Kitokių galimybių treniruotis neturėjau, o sėdęs ant motociklo, iškart bandžiau gerinti rekordą“, – pasakojo motoakrobatas.

Įdomu tai, kad jis pats sako niekuomet neskaičiuojantis apsisukimų kartų, visuomet paprašo pagalbos. Paskutines dvi dienas draugė stovėjo su chronometru ir viską telefonu filmavo. „Skaičiuodamas pats apsisukimus prarandu laiko ir nebekoncentruoju dėmesio. Tai mane blaško, nebematau pradinio taško, todėl neskaičiuoju, tik stengiuosi greičiau suktis“, – sakė jis.

Po antro bandymo Š.Kezys sakė su dideliu jauduliu laukė, kol bus patikrintas rezultatas, o tuomet – džiūgaudamas prarėkė balsą.

Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys
Asmeninio albumo nuotr./Šarūnas Kezys

„Visi man sakė, kad manimi tikėjo, jautė, kad pavyks. Nors ir pats nelabai tuo tikėjau. Esu dėkingas už palaikymą ir labai džiaugiuosi – man tai pats brangiausia pergalė. Pieš tai esu laimėjęs antrą vietą su triukais Italijoje, tačiau čia tikrai kas kita, galiu sakyt, kad čia mano kūdikis“, – kalbėjo Š.Kezys.

Lietuvį JEA sveikino ir garbingi vadovai, jam buvo įteiktas diplomas, speciali statulėlė, vėliau jam taip pat pažadėtas piniginis prizas.

O dabar Š.Kezio laukia pasiruošimas naujiems startams – vasaros pabaigoje varžybos Maroke, lapkritį – Dubajuje. Taip pat netrūksta ir planų Lietuvoje, kur Š.Kezys dalyvaus ir vienas ir su savo „Utena Stuntriders“ komanda.

VIDEO: Sarunas Kezys Stunt Art 2016
VIDEO: Sarunas Kezys EuroCup Vilnius 2014

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius