-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kaip modelis išgarsėjusi Erika Stasiulevičiūtė – JAV geidžiama aktorė ateivės vaidmenims

Ilgus metus viena ryškiausių Lietuvos manekenių Erika Stasiulevičiūtė duoną valgė iš modelio darbo, tačiau šiandien vis dažniau jos vardas skamba ir kino pasaulyje. Neįprastų veido bruožų gražuolė atkreipia ne tik garsiausių pasaulio dizainerių, bet ir režisierių dėmesį, jie neretai patiki jai ateivės ar monstrės vaidmenis. Maža to, Erikai nesvetimas ir prodiuserės darbas, o jos planuose – nauja juosta apie XVI a. Lietuvą su filmo „Vandens forma“ žvaigžde, aktoriumi Dougu Jonesu.
Erika Stasiulevičiūtė
Erika Stasiulevičiūtė / Easton Schirra, Monikos Sėdžiūtės ir Roko Baltakio nuotr.

Pastaruosius šešerius metus Erika didžiąją dalį gyvenimo praleidžia už Atlanto ir ateities planus kuria Los Andžele. Tačiau niekuomet nepamiršta gimtųjų namų ir vis primena – Lietuvos vėliavą ji laiko iškėlusi aukštai.

Galbūt todėl sulaukusi pasiūlymo prodiusuoti, o ir atlikti svarbų vaidmenį naujame, Lietuvoje planuojamame filmuoti režisieriaus Scotto Backerio filme ji ilgai nesvarstė – būtinai!

Roko Baltakio nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Roko Baltakio nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

„Užsienio kino kūrėjams nuolat pasakoju apie Lietuvą, apie tai, kad XVI amžiuje Lietuva buvo didžiausia valstybė Europoje. Todėl dar anksčiau buvau užsiminusi, kad būtų įdomu, jei filme būtų panaudoti tikri istoriniai faktai – to režisieriaus kone išmaldavau, o jis sutiko ir nori kurti filmą Lietuvoje“, – 15min kalbėjo Erika.

Tačiau nepaisant to, kad amerikiečių kūrėjai planuoja naują darbą Lietuvoje, dar viena svarbi žinia – juostoje jau sutiko vaidinti ne vieną „Oskarą“ ir „Auksinį gaublį“ laimėjusio Guillermo del Toro filmo „Vandens forma“ žvaigždė, žmogų-amfibiją vadinęs aktorius D.Jonesas.

„Dougas šiandien vienas trokštamiausių aktorių, todėl būtų labai didelis žingsnis jei jis atvyktų filmuotis į Lietuvą. Būtų didelė garbė, o jis jau beveik sutiko, beliko viską galutinai suderinti“, – 15min pasakojo Erika.

Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Pasak jos, kol kas dar daug dalykų apie būsimą filmą garsiai kalbėti nesinori – visi organizaciniai dalykai dar tik pradinėje stadijoje. Tačiau ledai juda į priekį – Erika šiuo metu intensyviai studijuoja Lietuvos istoriją, domisi šalies kultūriniu palikimu.

„Filmas bus istorinis, tačiau primins pasaką. Turėtų būti labai įdomu“, – prasitarė ji.

Kino rinkoje ji – jau ne naujokė. Ir nors dauguma Eriką pirmiausia vadina modeliu, tačiau Los Andžele baigusi aktorystės studijas ji vis labiau leidžia šaknis šioje srityje.

„Visuomet norėjau būti aktore. Kai baigiau vidurinę mokyklą Lietuvoje, tais metais akademija nepriėmė studentų, tuomet stojamieji būdavo kas kelerius metus. Ir man kaip tik nepasisekė – kaip tik buvo tas „langas“. O ir mano šeima nenorėjo, kad eičiau menininkės keliu, todėl įstojau į teisę. Mokiausi neakivaizdžiai, ir tuo pat metu siekiau modelio karjeros.

Teisinės žinios atvėrė daug kelių ir nejučiomis atsirado vienas kitas projektas, kuriuose dirbau kaip prodiuserė. Tačiau vis tiek norėjau tapti aktore – galiausiai įstojau į aktorinį Beverli Hilse, kur mokiausi 4,5 metų“, – pasakojo ji.

Sarah Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Sarah Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
 Matthias Wolf nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Matthias Wolf nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Toje pačioje mokykloje – The Beverly Hills Playhouse – mokėsi ir tokios Holivudo žvaigždės kaip George‘as Clooney, Kate Hudson, Seanas Astinas, Jimas Carrey, Jamesas Cromwellas ir daugelis kitų.

Erika taip pat studijavo prestižinėje improvizacijos mokykloje-teatre „Upright Citizens Brigade“, kurią baigė garsiausi pasaulio komikai.

„Dar ir šiandien uždirbu pinigus iš modelio darbo, ši veikla man atvėrė nežmoniškai daug galimybių, apkeliavau pusę pasaulio. Tačiau šiandien mano prioritetas – aktorystė. Aktorinis gyvenimas mane labai įtraukė, išlaisvino“, – pasakojo Erika.

Pastaruoju metu Erika JAV dirba net su keliais projektais, filmuojasi ne viename filme. Įdomu tai, kad dauguma vaidmenų jai tenka įkūnyti ateivę. Ir šis ratas taip užsisuko, kad šiandien jau įgyvendinti ateivių vaidmenys jai padeda gauti naujus, kuriuose Erika taip pat vaidina... ateivę.

Gizelle Hernandez nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Gizelle Hernandez nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

„Nesu tipinės išvaizdos. Esu blondinė, mano antakiai šviesūs, blakstienos šviesios. Turiu keistą veidą, bet tas keistas veidas man atnešė sėkmę – jis kitoks, daugeliui patinka. Net sulaukiau pastabų, kad niekada daugiau nesidažyčiau, makiažas paslepia mano unikalią išvaizdą. O dabar, plastinių operacijų amžiuje, daugelis aktorių suvienodėja – to kino pasaulyje visai nereikia“, – pasakojo Erika.

Jos teigimu, gauti ateivės vaidmenis padeda ne tik išskirtiniai veido bruožai, bet ir liekna figūra – esą vyrauja požiūris, kad ateiviai būtinai turi būti labai ploni. „Kadangi esu vaikščiojantys griaučiai, man vis siūlo būti ateive. Nors... Žinokite, juokinga, bet man jau ima labiau patikti vaidinti ateivius, nei žmones“, – linksmai kalbėjo pašnekovė.

Tačiau įkūnyti mistinę būtybę neretai tampa tikru iššūkiu. Ką jau kalbėti apie kostiumus ir makiažą, kai vien grimuotojos kėdėje tenka praleisti po kelias valandas. O dar kai visas grimas daromas didžiuliame karštyje...

„Kol nedažo kūno septynias valandas – tol gerai. Tačiau atlaikyti 35 laipsnių karštį, kai patalpoje negalima jungti kondicionierių, kai tau priklijuoja po kelis centimetrus odos ir padaro iš tavęs šlykštų monstrą... nėra labai malonu. Kraują imituojanti masė limpa, aplink skraido musės... Bet aš stengiuosi susitelkti į kūrybą ir negalvoti apie tai“, – sakė ji.

Yao Yu nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Yao Yu nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Erika pasakojo, kad neretai ruošdamasi vaidmeniui stengiasi metodiškai dirbti ir prieš tai pastato save į kokią nors nepatogią padėtį – vien tam, kad geriau įsijaustų į vaidmenį ji atsisako valgyti, miegoti, priverčia save kelias valandas be perstojo verkti, nustoja kalbėtis su aplinkiniais.

„Būna, kad atsisakau ir vandens. Savotiškai kankinu save, tačiau juk turiu pamaitinti savo charakterius – jie juk po kelerius metus dvesia, o ką, aš negaliu kelių valandų?“ – svarstė ji.

Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Vien šią vasarą ji įsitraukė į septynis naujus kino projektus. Erika taip pat ruošiasi Amit Itelman režisuotam, pagal Senąjį Testamentą pastatytam spektakliui „Bride of Blood“, kuriame atlieka pagrindinį vaidmenį – Išmintį. Be to, laukia atsakymo iš dar vieno filmo aktorių atrankos ir, jei praeis paskutinį atrankos etapą, spalio mėnesį jos laukia nauji filmavimo darbai.

Sarah Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Sarah Louise Johnson nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

„Tik dabar ši mašina pradėjo važiuoti. Anksčiau mano aktorinio mokyklos neleido man siųsti savo CV, neleido pradėti dirbti per anksti, laikydamiesi principo, kad per anksti pradėjusi vaidinti susideginsiu tiltus. Iš tiesų čia nesąmonė, nes kaip ir bet kurioje specialybėje – teorija ir praktika yra du skirtingi dalykai“, – kalbėjo ji.

Aktorystė Eriką, kaip pati sako, išmokė disciplinos. Šiandien ji keliasi 4 val. ryto ir dirba iki vėlaus vakaro. Tačiau toks intensyvus tempas turi savo kainą. Tačiau be darbo nebūtų ir rezultato, todėl Erika įsitikinusi, jog norint ko nors pasiekti, turi atsiduoti mėgstamai veiklai visa širdimi.

„Labai smagu ir su draugais, tačiau mano suvokimu – reikia dirbti, o vėliau už tai ateina atpildas. Realizuodama save kine gaunu labai gerų emocijų. Net jei tenka arti be laisvadienių – kada nors sau už tai padėkosiu“, – kalbėjo Erika.

Dienos šviesą jau anksčiau išvydo ir jos pačios kurtas projektas, trumpametražis filmas „Sweet Lies“, kurio režisierius Pascalis Lebegue sukūrė 22 vaizdo klipus Madonnai, taip pat Janet Jackson, Jennifer Lopez, jis taip pat kūrė legendinę „Dior J'adore“ reklamą.

Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Monikos Sėdžiūtės nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Įdomu tai, kad filme kartu su Erika pagrindinį vaidmenį atlikusi Gana Bayarsaikhan dar anksčiau kartu su lietuve atidarydavo ir uždarydavo pagrindinius Londono madų savaitės šou. O šiandien ji – jau kino žvaigždė, vaidinusi filmuose „Ex Machina“, „Wonder Woman“ – jie jau renka apdovanojimus tarptautiniuose kino festivaliuose.

Jos planuose – per artimiausius dvejus metus Lietuvoje suorganizuoti amerikietiško kino festivalį. Ji tikina jau kurį laiką brandinanti idėją ne tik atvežti į gimtąjį kraštą parodyti naujausius filmus, bet ir užmegzti bendradarbiavimą tarp šalių, jų kūrėjų. „Noriu atvežti į Lietuvą pinigų ir sukurti Lietuvos kino kūrėjams geresnes sąlygas dirbti. Lietuva – mažytė valstybė, čia nėra daug prodiuserinių kompanijų, daugelis kūrėjų yra priversti išvažiuoti ir ieškotis darbo svetur. Tačiau taip neturi būti, mano tikslas – kad kuo mažiau mūsų išvyktų iš Lietuvos, kad čia turėtų gerus darbus, kad nereiktų eiti tų kryžiaus kelių.

Will Sanders nuotr./Erika Stasiulevičiūtė
Will Sanders nuotr./Erika Stasiulevičiūtė

Amerikiečiai gali mums padėti, todėl noriu, kad jie atvažiuotų ir patys pamatytų“, – kalbėjo Erika.

Tačiau pati Erika sako kol kas neketinanti sugrįžti į Lietuvą, esą šiuo metu tiesiog privalo išnaudoti visas galimybes, kurias teikia JAV. „Šiandien mane per daug veža veikla, kuria užsiimu. Manau, tai dar tik mano karjeros pradžia. O ateityje... Pasiilgstu Lietuvos, turiu čia nuostabų butą, mano šeima čia, norisi čia praleisti daugiau laiko. Tačiau dar ne dabar“, – 15min sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius