Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos žvaigždės nulinčiavo „Limp Bizkit“, URM duoda paskutinį šansą

Trečiadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje suplanuotas grupės „Limp Bizkit“ koncertas gali tapti pagrindine dienos naujiena arba įvykiu, į kurį nesusirinks niekas. Dėl propagandinių grupės lyderio Fredo Dursto pasisakymų apie Rusijos nuo Ukrainos atplėštą Krymą šalies žvaigždės skelbia protestą, Užsienio reikalų ministerija irgi žada reaguoti.
Gabrielius Liaudanskas-Svaras, grupės „Limp Bizkit“ lyderis Fredas Durstas, Marijonas Mikutavičius
Gabrielius Liaudanskas-Svaras, grupės „Limp Bizkit“ lyderis Fredas Durstas, Marijonas Mikutavičius / 15min, Vida press ir TV3 nuotr.

Rusiją „Limp Bizkit“ vokalistas Fredas Durstas pamilo po santuokos su ruse Ksenija, užaugusia Kryme. Jis gimtajame žmonos krašte, kol šis nebuvo aneksuotas Rusijos 2014 metais, kasmet praleisdavo po šešis mėnesius ir net buvo pasiryžęs čia apsigyventi visam laikui bei įgyti dvigubą pilietybę, rašo užsienio spauda.

„Jei turite ryšių su atitinkamais valdžios organais, kurie galėtų man padėti jį gauti, pasidalinkite“, – prieš kelerius metus apie galimybę gauti rusišką pasą kalbėjo F.Durstas. Tačiau viešą palaikymą Rusijai ir jos vadovui Vladimirui Putinui reiškiantis dainininkas sulaukė atsakomojo Ukrainos šūvio – draudimo bent penkerius metus įkelti koją į Ukrainą.

Tokį sprendimą 2015 metais priėmė šalies apsaugos tarnybos, siekdamos „užtikrinti saugumą regione“, t.y. Kryme, „Billboard“ citavo „The Guardian“. Lietuvoje koncertą surengusių „Limp Bizkit“ vokalistas palaiko Rusijos prezidentą ir jo veiksmus.

Organizatorių nuotr./„Limp Bizkit“
Organizatorių nuotr./„Limp Bizkit“

Kartą jis net išsiuntė jam laišką, kuriame V.Putiną pavadino „puikiu vyruku, turinčiu aiškius moralės principus“. „Noriu padėti amerikiečiams suprasti, kokia graži yra Rusija“, – pridūrė dainininkas.

Tiesa, 2018 m. rugsėjį F.Durstas su trečia žmona Ksenija pradėjo skyrybų procesą. 2019 metais pora oficialiai išsiskyrė. Ar tai pakeis grupės lyderio požiūrį į Rusiją, paaiškės netrukus.

Šalies žvaigždės ignoruoja

Marijonas Mikutavičius yra vienas iš tų, kuris augo su „Limp Bizkit“, jų kasetę iki šiol turi automobilyje, tačiau priežasčių, kodėl nekeliaus į koncertą, turi ne vieną.

„Tikrai yra atlikėjų, kuriems atleisčiau visus jų nuklydimus. Pavyzdžiui, Rogeriui Watersui, kurio mintims ir pasisakymams ne visuomet pritariu, bet iš esmės atleidžiu jo paklydimus dėl talento ir muzikos, kuri mano gyvenime turėjo svarbią vietą. Bet „Limp Bizkit“ neįeina į tą kategoriją. Pagrindinė priežastis – nesąmonės su Rusija“, – savo sprendimą grindžia atlikėjas.

Ir nors viešoje erdvėje netrūksta pasisakymų, kad grupė, kurios vokalistas pasisako tokia jautria tema, išvis neturėjo turėti galimybės atvykti į šalį, M.Mikutavičius nėra toks kategoriškas.

„Suprantu, kad mes kartais neįleidžiame atlikėjų, kurie akivaizdžiai tarnauja Rusijos hierarchijai, bet šiuo atveju nebūčiau toks radikalus, mes tiesiog turime teisę savo požiūrį išreikšti nedalyvavimu. Negalime vaizduoti, kad esame visiškai šventi, nes daugelis žmonių turi nemažai nukrypimų, kartais nuomonė gali pasikeisti, mes nežinome, kodėl jo gyvenimas taip nuklydo. Ir negalime būti mamomis, kurios suaugusiam žmogui pasakys, kaip reikia gyventi. Gal jam ten (Kryme, – red. past.) patinka“, – pokštauja Marijonas.

Nendrės Žilinskaitės nuotr./Marijono Mikutavičiaus šou „Ore“ Vilniuje akimirka
Nendrės Žilinskaitės nuotr./Marijono Mikutavičiaus šou „Ore“ Vilniuje akimirka

Pajuokavus, kad šį pokytį greičiausiai nulėmė žmona, Marijonas juokėsi, kad tokiu atveju Fredas Durstas yra pats geriausias vyras pasaulyje, paklusęs savo žmonai.

Radikalesnis šiuo klausimu yra komikas Paulius Ambrazevičius. Pastarasis buvo vienas pirmųjų, viešoje erdvėje pareiškusių, kad tokie atlikėjai neturėtų turėti teisės koncertuoti Lietuvoje.

„Mes gyvename kiek kitokioje visuomenėje, todėl turėtume atsargiau žiūrėti į žmones, kurie išreiškė palaikymą teroristiniam režimui. Fredas Durstas yra būtent vienas tokių – visi jo pasisakymai, laiškų rašymai, žadėjimas apsigyventi Kryme yra signalas, kad toks žmogus neturėtų būti Lietuvoje, o man asmeniškai – ženklas, kad su šita grupe nebenoriu turėti nieko bendro“, – įsitikinęs P.Ambrazevičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius

Ar grupės reikėjo neįleisti į Lietuvą? Anot Pauliaus, klausimas diskusinis, tačiau jis šią žinią sutiko su pareiga informuoti savo sekėjus. Daug jo artimos aplinkos žmonių planavo važiuoti į koncertą, tačiau, kaip sako Paulius, tik todėl, kad nieko nežinojo apie lyderio pasaulėžiūrą.

„Žmonės sako, kad nereikia maišyti meno su politika, tačiau pats Fredas tai maišo. Jis politikuoja, todėl aš irgi turiu teisę pasisakyti. Man atrodo, kad mes, kaip išreiškiantys palaikymą Ukrainai, turime būti solidarūs iki galo“, – įsitikinęs P.Ambrazevičius.

Paklaustas, ar yra grupių, kurioms Paulius atleistų net ir tai, atsakyti į klausimą iš karto negalėjo, bet pabrėžė, kad vienaip ar kitaip „Limp Bizkit“ nėra ta grupė, nes naujausias jų albumas „Gold Cobra“, pasirodęs 2011 metais, jo nesužavėjo. Vis dėlto pirmą kartą, kai grupė 2009 metais lankėsi Lietuvoje, Paulius sako puikiai praleidęs laiką, jeigu ne pokyčiai grupės lyderio ideologijoje, renginyje būtų apsilankęs ir dabar.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Limp Bizkit“ Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Limp Bizkit“ Vilniuje

Koncerte tikrai neišvysime ir „G&G Sindikato“, grupės lyderis G.Liaudanskas-Svaras šiuo klausimu yra kategoriškas.

„Už savo darbus turi atsakyti. Jeigu atvirai palaiko karą, okupaciją, Ukrainos aneksiją, kodėl turiu jam dar mokėti pinigus? Aš irgi jų kažkada klausiau, kažkada mėgau, bet dabar tai nėra net diskutuotina. Čia nėra klaida, o atvira propaganda. Jeigu pripažintų savo klaidą, gal kalbėtume kitaip“, – pabrėžia Gabrielius.

Jo teigimu, niekada neįmanoma meno atskirti nuo politikos. Menas kalba apie socialines realijas, kurios be politikos yra sunkiai įsivaizduojamos. Kaip ir sporte, kaip ir „Eurovizijoje“.

G.Liaudanskas mano, kad palaikantys tokį režimą neturėtų atvykti į Lietuvą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Organizatoriai atlikėją įspės

Grupę į Lietuvą atveža organizatoriai iš Latvijos „Star Booking“. 15min agentūros atstovė Inese patvirtino, kad apie kilusį nepasitenkinimą Lietuvoje jie girdėję, tačiau garantuos, kad renginys praeitų be nesklandumų.

„Puikiai suprantame situaciją, nes patys esame iš Latvijos ir taip pat esame patriotiški. Šį klausimą aptarėme su grupe, tikėkimės, kad neįvyks jokių nesklandumų“, – 15min teigė renginio organizatoriai.

Ji pakartojo, kad atlikėjams pranešta, jog scenoje negali būti jokių politinių žinučių, vis dėlto planui B taip pat nesiruošiama. Paklausta, ar arenos metu dirbs daugiau tvarką prižiūrinčių asmenų tuo atveju, jei netikėtai kiltų nepasitenkinimas, teigė, kad šio klausimo nesvarstė.

„Nemanau, kad kils kažkas panašaus, nes tikiu, jog muzika yra pagrindinis dalykas, dėl kurio žmonės ateis į koncertą. Ir neabejoju, kad džiaugsis reginiu, o politikos čia nebus“, – sakė atstovė.

Anot renginio organizatorės, Latvijoje taip pat suplanuotas grupės pasirodymas sutiktas be jokių protesto akcijų, teigiama, kad išpirkti visi bilietai. Kiek žmonių įsigijo bilietus Lietuvoje, organizatoriai patikslinti negalėjo.

Asmeninio albumo nuotr./„Limp Bizkit“
Asmeninio albumo nuotr./„Limp Bizkit“

URM įtraukti visų į „juodąjį sąrašą“ neskuba

Užsienio reikalų ministerija laikosi nuomonės, jog užsienio valstybės piliečių įtraukimas į „juodąjį sąrašą“ yra kraštutinė priemonė, kurios taikymas privalo būti gerai pagrįstas, neturėtų tapti masiniu reiškiniu ir negali būti laikomas vienintele kovos su Kremliaus propagandą skleidžiančiais atlikėjais priemone.

„Geopolitinės realijos reikalauja ir koncertų organizatorių, ir jų lankytojų sąmoningumo. Pati veiksmingiausia propagandai pasiduodančių ir ją skleidžiančių atlikėjų atgrasymo priemonė būtų suvokimas, kad Lietuvoje jų lauks tuščios salės“, – atsakė URM atstovai spaudai.

Tuo atveju, jei užsienio atlikėjai kurstytų nesantaiką, iškreiptų Lietuvos istoriją ar propaguotų totalitarinius režimus, kompetentingų institucijų būtų reaguojama vadovaujantis galiojančiais Lietuvos teisės aktais.

Užsienio valstybių piliečiai įtraukiami į nacionalinius „juoduosius sąrašus“ remiantis teisiniais pagrindais, numatytais Užsieniečių teisinės padėties įstatyme. Tad jeigu Kauno arenoje nuskambės netinkami pasisakymai, URM atstovai žada, kad tai nebus praleista pro akis. Išlieka galimybė, kad po propagandinių pasisakymų grupė į šalį daugiau nebus įleista.

Organizatorių nuotr./„Limp Bizkit“
Organizatorių nuotr./„Limp Bizkit“

Apie „Limp Bizkit“

Grupė „Limp Bizkit“ 1994 metais buvo įkurta Floridoje. Jos sudėtis: vokalistas Fredas Durstas, boso gitaristas Samas Riversas, būgnininkas Johnas Otto'as, didžėjus DJ Lethalas ir gitaristas Wesas Borlandas. Per savo ilgą kūrybinį gyvenimą grupė buvo nominuota trims „Grammy“ premijoms, pelnė daugybę kitų premijų ir apdovanojimų, išleido 7 sėkmingus albumus ir pardavė daugiau kaip 100 milijonų įrašų kopijų.

Dalyvaudami daugybėje koncertų ir festivalių „Limp Bizkit“ įgijo garsių maištininkų ir triukšmadarių šlovę, nes jų pasirodymus dažnai lydėjo skandalai ir gerbėjų neramumai. Grupė greitai išpopuliarėjo ir tapo žinoma visame pasaulyje.

VIDEO: Limp Bizkit - Rollin' (Air Raid Vehicle)

Pastaraisiais metais didesnę laiko dalį grupė skyrė naujų idėjų ir įkvėpimo paieškai, o paraleliai užsiėmė kitais projektais. Pavyzdžiui, Fredas Durstas pasižymėjo kaip talentingas aktorius ir režisierius. 2019 metų rudenį ekranuose pasirodė jo filmas „Fanatikas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Johnas Travolta. Ir štai visai neseniai „Limp Bizkit“ pagaliau grįžo prie savo tiesioginio darbo įrašų studijoje ir scenoje.

Jau seniai sklando gandai apie naujo albumo pasirodymą, todėl yra viltis ir didelė tikimybė, kad koncerte Kaune nuskambės ir nauji grupės kūriniai. Bet kuriuo atveju grupė tikrai atliks savo garsiausius hitus – „Nookie“, „Break Stuff“, „Take a Look Around“, „My Generation“, „Rollin'“, „My Way“, „Behind Blue Eyes“, „Lightz“, „Gold Cobra“, „Lonely World“ ir daugelį kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius