Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudas Mažylis apie savo paveikslus: „Ypatingo prisirišimo savo veidui neturiu“

Sekmadienio popietę kaunietis dailininkas Gytautas Balkevičius surengė staigmeną Liudui Mažyliui. Menininkas pasikvietė profesorių į savo studiją, kurioje pristatė tris profesoriaus paveikslus.
Liudas Mažylis aplankė Gytauto Balkevičiaus studiją
Liudas Mažylis aplankė Gytauto Balkevičiaus studiją / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Abu vyrus sieja viena aistra – kolekcionavimas. Būtent kolekcininkų susitikimuose jiedu ir susipažino. Be to, kad turi bendrą pomėgį istorijai juos sujungė ir tai, kad vienas nutapė 124 signatarų portretus, o kitas atrado signatarų pasirašytą Nepriklausomybės aktą.

„Pagalvojau, kad vertėtų kažką prasmingo ir sunkaus kaip dailininkui padaryti. Domiuosi Lietuvos istorija, todėl pasirinkau temą – nupiešti Seimą atkūrusią Lietuvą“, – apie prieš dvejus metus pradėtus kurti portretus sakė G.Balkevičius.

Su L.Mažyliu dailininką suvedė aistra kolekcionavimui. Vyrai dažnai susitikdavo bendraminčių susibūrimuose, o profesoriui atradus Nepriklausomybės aktą atsirado ir dar vienas pretekstas bendrystei – mokslininko portretai.

Tiesa, Nepriklausomybės akto atradimas taip pat susijęs su kolekcionavimu ir domėjimusi signatarais. Iki istorinio atradimo L.Mažylis į savo kolekciją buvo surinkęs visų signatarų parašų originalus.

Profesorius prisipažino, kad namuose turi sukaupęs taip pat ir nemažą meno kolekciją, tad menas jam nėra svetimas.

„Petras Kalpokas praėjus 21 metams po vasario 16, 1939 metais, gavo užduotį panašią į tai, ką dabar daro Gytautas – atkurti Nepriklausomybės aktą pasirašiusių žmonių portretus. Tačiau praėjus 21 metams prieš jį buvo pasenę asmenys, o kai kurie jau ir mirę. P.Kalpokas išsikėlė sau užduotį atkurti signatarus tokius, kokie jie buvo pasirašant aktą“, – 15min sakė L.Mažylis.

Įvertinęs G.Balkevičiaus kurtus paveikslus profesorius negailėjo patarimo. Į rankas paėmęs Zigmo Vaišvilos portretą išdavė, kad šis atkuriant Nepriklausomybę akinių nenešiojo, nors paveiksle jis pavaizduotas su jais.

Po trumpo apsilankymo pas dailininką L.Mažylis išskubėjo į oro uostą, jo laukė kelionė į Vokietiją, kurioje mokslininkas tęs pradėtus darbus.

„Kol kas negaliu šių paveikslų dovanoti, pirmiausiai noriu surengti parodą“, – išvykstant profesoriui sakė G.Balkevičius.

„Nieko tokio, ypatingo prisirišimo savo veidui neturiu“, – šyptelėjo atsisveikindamas L.Mažylis.

Tai ne pirmi paveikslai L.Mažylio namuose. Prieš tai profesorių yra nutapiusi Ugnė Žilytė, Kazys Kęstutis Šiaulytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius