Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

M.A.M.A raudonas kilimas dizainerių akimis: kokių užgaidų turi žvaigždės ir kaip neprašauti?

Bene laukiamiausi metų muzikos apdovanojimai M.A.M.A kiekvienais metais pritraukia gausybę Lietuvos žvaigždžių, kurios į renginį atvyksta ne tik dėl muzikos, bet ir pademonstruoti įspūdingiausių drabužių. Visgi ne visiems pavyksta atrodyti stulbinančiai ir netrukus sulaukiama ganėtinai karčios kritikos. Todėl 15min pakalbino žinomus Lietuvos dizainerius, kurie be jokių užuolankų atskleidė didžiausias raudonojo kilimo stiliaus klaidas.
Milita Daikerytė, Erica Jennings, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Neringa Zeleniūtė ir Asta Valentaitė
Milita Daikerytė, Erica Jennings, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Neringa Zeleniūtė ir Asta Valentaitė / 15min montažas / 15min nuotr.

Šiais metais žinomas dizaineris Robertas Kalinkinas užsakymų dėl M.A.M.A. apdovanojimų priima žymiai mažiau, nes daugiau darbo įdeda užsienio kolekcijoms. Pas jį jau apsilankė keletas žmonių, senbuvių, tačiau daugiau naujų užsakymų kūrėjas nepriims.

„Na, visi nori būti išskirtiniai ir visi nori turėti kažką savo. Faina, kad į mane kreipiasi, bet aš pakankamai išrankus ir daugumai sakau „ne“ vien dėl to, kad gaminti kažkokio analogo daug pigiau nesinori arba tiesiog man neįdomu. Nori padaryti kažką išskirtinio, bet jeigu nesutampa požiūriai, stengiuosi vengti bendravimo.

Senbuviai beveik visada pas mane rengiasi. Su jais dirbu jau 10 metų, o atėjęs jaunimas paprasčiausiai neturi galimybių įsigyti šių drabužių“, – tikina žinomas dizaineris.

Organizatorių nuotr./Robertas Kalinkinas
Organizatorių nuotr./Robertas Kalinkinas

Pas dizainerį ištikimiausi klientai prieš renginį pasirodo likus dviem mėnesiams, iškart po to, kai gauna pakvietimą ir žino renginio temą. Visgi jis pabrėžia, kad kai kurie neatsižvelgia į laiką ir ateina likus savaitei ar net kelioms dienoms iki apdovanojimų.

„Pavyzdžiui, vakar ir šiandien buvo atėję. Gana juokinga. Tačiau tiems, kurie man yra svarbūs, paaiškinu, kad per mažai laiko ir nespėju. Bet jeigu aš neturiu tikslo aiškinti arba įtikinėti, tai net nesiveliu į diskusijas. Sakau, atsiprašome, bet šiais metais padėti negalime“, – apie paskutinėmis minutėmis susigriebusius klientus kalbėjo R.Kalinkinas.

Dizaineris taip pat iš savo klientų nereikalauja laikytis jokių specialių dietų. Anot jo, jis niekada gyvenime neturėjo tokių klientų, kurie elgtųsi panašiu principu. Ir iš klientų jis negirdėjęs, kad prieš svarbias ceremonijas jie save alintų.

„Visi vienaip ar kitaip pamini, kad norėtų numesti svorio, bet ar laikosi savo principų – aš nežinau. Mėgstu dirbti su tuo, ką turiu, ir su tuo, ką galiu. Aš niekada neskatinu ir neraginu eiti mesti svorio. Žiūrint iš pragmatinės pusės, jeigu žmogus nori tilpti į specifinį jau pagamintą daiktą arba į modelį, kuris reikalauja tam tikrų kūno proporcijų, pavyzdžiui, žuvies siluetas arba labai aptempti drabužiai, tai tikriausiai tolerantiškai būtų galima paprašyti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naglis Bierancas, Robertas Kalinkinas ir Rita Barisevičiūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naglis Bierancas, Robertas Kalinkinas ir Rita Barisevičiūtė

Bet, kaip jau minėjau, nepalaikau idėjos laikytis dietos prieš renginius. Svoris taip greitai nenukris, todėl patarčiau koncentruotis, kad drabužis jus puoštų, o ne viską slėptų“, – teigia dizaineris.

Robertas mano, kad reikėtų suvokti, kad ne viskas, kas blizga ar žėri, atrodo gerai ir brangiai. Jis sako, kad reikėtų atsižvelgti ir į gyvenimo būdą, ir finansines galimybes, nes ne visada visi gali suknelei išleisti po 35 tūkst. eurų.

„Nereikia labai stengtis imituoti gaminius perkant pigius audinius iš turgaus ir bandyti tais blizgučiais užkariauti pasaulį. Dažniausiai 60 procentų žmonių, kurie ateina ant raudono kilimo, prašauna pro šalį bandydami atrodyti brangiai. Jiems nepavyksta, nes jie elementariai nesupranta, kad kopija ir yra kopija. O tie, kurie žino, ir tie, su kuriais jie dirba, mato, kad tai yra plagijuotas gaminys arba bandymas atkartoti kažkokius trendinius drabužius“, – mintimis dalijasi R.Kalinkinas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė

Dizaineriui ryškiausia apdovanojimų viešnia tapo Neringa Zeleniūtė. Pasak jo, muzikos vadybininkė kiekvienais metais stebina išskirtinėmis suknelėmis, kurias gamina ta pati dizainerė.

„Aš visada pagiriu, nes atrodo puikiai, nuostabiai. Matau, kad įdėta daug darbo, ruoštasi tikrai ne vieną savaitę ir ne vieną mėnesį, todėl šie dalykai džiugina akį ir man asmeniškai. Matau, kad žmonės supranta, ką daro ir į ką jie investuoja pinigus. Tiesiog tinkamai pradėti rinkti audiniai, kirpimas“, – gražių komentarų negaili Robertas.

Visgi jis atkreipia dėmesį, kad kai kuriais atvejais žmonės nueina į renginius ir būna apsikarstę arba blizgučiais, arba perspaudžia ir iš savęs bando padaryti aukštąją madą.

„Kartais ateina žmonės tie, kuriuos visą laiką matai viešojoje erdvėje ir jie tikrai nėra susipykę su savo stiliumi, bet pasirenka tokius keistus derinius... Aš praeitais metais vedžiau raudoną kilimą ir man buvo keista, nes neturėjau ką pakomentuoti keliomis vietomis, nors tikrai neturiu problemų su iškalba. Tačiau buvo be galo keista, kaip neįžeisti žmogaus ir jam pasakyti, kad tą suknelę reikėtų sudeginti“, – 15min komentavo dizaineris.

Ryškiomis spalvomis garsėjantis dizaineris Aleksandras Pogrebnojus prisipažįsta, kad šiais metais daugiau dirba prie sportinės aprangos, o mažiau su muzikantais. Tačiau prisimena, kad paskutinį kartą jo kūrinys nugulė ant dainininko Algirdo Kaušpėdo.

„Anksčiau puošiau ir Egidijų Dragūną-Selą, Aliną Orlovą, Jurgą Šeduikytę bei grupės „Foje“ narius. Galiu pasakyti, kad nemanau, jog tai yra sunku. Tie žmonės, kurie kuria gerą muziką, paprastai turi ir gerą skonį. Kalbiesi su žmogumi ir stengiesi, kad jam viskas tiktų, o ne save demonstruoji ant jų. Vis tik manau, kad skonis per 20 metų pagerėjo“, – pastebi dizaineris.

Tomo Kapočiaus nuotr./Aleksandras Pogrebnojus
Tomo Kapočiaus nuotr./Aleksandras Pogrebnojus

Jis prisipažįsta, kad niekada neteko susidurti su jokiais sunkumais dirbant su žinomais Lietuvos žmonėmis. Atvirkščiai, jo manymu, kuo didesnė žvaigždė, tuo jis paprastesnis.

„Pučiasi ir iš savęs kažką stato tie žmonės, kurie nieko negali, o šiaip visi žmonės yra sukalbami, paprasti ir dažniausiai žino, ko nori. Reikia į viską paprasčiau žiūrėti, čia gi ne „Oskarų“ apdovanojimai, tai yra vietinis renginys, su vietiniais žmonėmis. Juk ne pas karalienę eina, ar taip? „Žalgirio arena“ jums ne Bekingemo rūmai. Visiems reikia į tai žiūrėti paprasčiau ir to nesureikšminti“, – tikina dizaineris.

Todėl paklaustas, kokia pagrindine taisykle reikėtų vadovautis, kad ant raudono kilimo žvaigždės atrodytų gerai ir neprašautų pro šalį, jis atsako, kad svarbiausia būti savimi.

„Žinoma, dar neatrodyti taip, lyg būtum ką tik iš gatvės atėjęs, o į šventę ir megztinio nereikia dėtis. Moterims vis tiek tai yra kažkokia šventė, jos gali naujas sukneles užsivilkti, ne tiek dažnai visi kur nors išeina. Manau, kad reikia sau ir kitiems šventę padaryti ir, aišku, nepersipuošti“, – įsitikinęs A.Pogrebnojus.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Aleksandras Pogrebnojus ir Monika Račiūnaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Aleksandras Pogrebnojus ir Monika Račiūnaitė

Jis tvirtai teigia, kad gero įvaizdžio pagrindu tampa ir gero skonio turėjimas. Pasak Aleksandro, jei kam nors neduotas skonis, tai ten jokie stilistai nepadės.

„Vis tiek išlys visa provincija per visus galus. Nereikia būti provincialais ir viskas. Nereikia iš savęs daryti Filipo Kirkoravo ir jau bus gerai. Nes Rusijos dainininkui visos tos nesąmonės tinka, tačiau visiems kitiems nelabai. Manau, kad šiam renginiui daug kas labai stengsis, tačiau nereikia persistengti.

Persistengęs žmogus atrodo juokingai ir dažniausiai apgailėtinai. Nereikia savo visų privalumų visiems rodyti, nes kuo daugiau paslapties, tuo tik geriau. Būna, kai persipuošia, apsinuogina, persidažo. Bet ar reikia tai daryti? Vėliau visi kalbės ne apie muziką, o apie krūtis“, – 15min sako dizaineris.

Drabužių dizaineris ir charizmatiškasis Liutauras Salasevičius atskleidė ir kitą raudono kilimo pusę – garsenybės drabužių nebesiuva, jos jas skolinasi. Ir pats neslepia, kad toks būdas tik palengvina darbą.

„Šiais metais į mane kreipėsi nei daug, nei mažai žvaigždžių. Kažkiek yra, bet tikslaus skaičiaus nepasakysiu. O jas puošti lengva, nes žinomi žmonės specialiai tam renginiui drabužių už pinigus nesiuva. Jie drabužius skolinasi“, – atskleidžia drabužių dizaineris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Salasevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Salasevičius

Liutauras tikina, kad žmonės renginiams nebeleidžia didelių pinigų sumų, sutinka su tuo, kas jiems yra siūloma.

„Kažkada buvo laikai, kai drabužius siuvosi, tačiau dabar beveik visi yra influenceriai, tai viskas eina per mainus. Tai, ką dizaineris duoda apsirengti, tą žvaigždės ir rengiasi. Anksčiau mokėjo už drabužius, būdavo ir reikalavimų, o dabar nebe, jie nemoka už tai pinigų“, – 15min pasakoja L.Salasevičius.

Pas dizainerį žinomi žmonės apsilanko iki renginio likus vos dviem savaitėms. Jis net pataria, kad nerimauti dėl raudonojo kilimo nereikėtų dėl vienos taisyklės – rengtis pagal aprangos kodą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimundas Petreikis ir Liutauras Salasevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimundas Petreikis ir Liutauras Salasevičius

„Pavyzdžiui, aprangos kodas yra „Black tie“, tai nereikia ateiti su džinsiniais drabužiais, nes čia jau bus prastai. Jeigu nesivadovauja aprangos kodu, tai ko į tą vakarėlį iš viso eiti.

Galima suprasti, kad žmogus protestuoja prieš renginį. Net kai pats darau pristatymus, tai pastebiu, kai sako, kad ateis pilkai, nors prašiau juodai. Jiems tada sakau, kad iš viso neitų, juk taip visiškai negerbia vakaro šeimininko“, – nusistebėjimo neslepia dizaineris.

Pirmąkart apdovanojimų istorijoje portalas 15min tiesiogiai transliuos M.A.M.A apdovanojimų raudoną kilimą – skaitytojai turės išskirtinę galimybę išvysti žinomiausias šalies žvaigždes ir didžiausios muzikos šventės užkulisius, taip pat išgirsti karščiausius jų interviu dar iki prasidedant apdovanojimams.

Raudono kilimo transliacija tik 15min vyks sausio 31 dieną, nuo 17.15 val.

VIDEO: 15min studijoje – M.A.M.A raudono kilimo vedėjai ir VIP naujienos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius