-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mama, leidžianti mažametę į „mis“ konkursus, rūpinasi jos ateitimi?

Grožio industrija žmones dažnai gąsdina, šokiruoja ar glumina. Manekenės kritikuojamos dėl liesumo, reklamose šmėžuojantys modeliai – dėl kompiuterių sukurtų grožybių, o pats „tobulybės“ pardavinėjimas vadinamas dar tiesmukiau – tuštybės mugė. O dabar įsivaizduokite, kad į šį mechanizmą įsukame vaikus: scenoje, reklamose, grožio konkursuose. Trimetės podiumų deivės, botoksas, ilgalaikis makiažas ir dėl gražių trofėjų dukras su rimbeliu muštruojančios mamos – normali praktika ne tik JAV, bet ir Lietuvoje?
Grožio konkursas
Grožio konkursas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Botoksas aštuonmetei – investicija į karjeros aukštumas

Išvydus JAV televizijoje transliuojamą laidą „Toddles&Tiaras“ (o taip, ji įkvėpė gausybę straipsnių ir sulaukė dar daugiau kritikos strėlių. Beje, jei dar nematėte, siūlome pasižiūrėti ištrauką po straipsniu) imi svarstyti, ar tokios vaikystės nori trimetė, ar jos motina stengiasi įgyvendinti neišpildytus savo troškimus. Vos sakinį rišliai teištarianti mergaitė pasakoja dalykus, kurie priverčia suabejoti ne tik vaiko vertybėmis, morale, o ir ugdoma asmenybe.

Tačiau socialinių mokslų daktaras ir psichologas Tomas Lagūnavičius tikina – viskas su tokiu mamišku „atsidavimu“ gerai. Maža to, tokias supermamas medaliais apkarstyti reiktų. Nors nuskambės ir keistai, siūlydamos vaikams dopingą, jos skatina tobulėti visą sociumą.

„Trimetis ant podiumo absoliučiai normalus dalykas.Visais laikais taip buvo ir taip turi būti. Taip darantys tėvai galbūt vieninteliai judina šitą sociumą kažkur į priekį. Jie nuo mažų dienų vaikams ugdo lyderystės poreikį. Jeigu mes gyvename nacionalinėje valstybėje, tai sociumui visuomet reikalingi lyderiai: gražiausi, stipriausi ir greičiausi aleknos. Mes visi tam ne tik pasiduodame, bet ir to norime“, – paaiškino T.Lagūnavičius.

Nuolat po grožio konkursus tampomas vaikas išmoksta lyderystės? Galbūt. Tačiau, ar mergaitė, mananti, kad tik gražūs žmonės gali kažko pasiekti, nėra sužalota, o jos moralė ir vertybės iškreiptos? Psichologas sako: „Ne, juk tai vienas iš trijų būdų prasimušti.“

„Prasimušti gyvenime yra tik trys būdai: turėti turtingus tėvus, turėti super gerą verslo idėją arba būti matomu, įžymiu ir pastebimu. Tam pirmiausia turi būti ypatingai gražus, įdomus, nepakartojamas. Apgailestauju, bet to reikalauja mūsų visuomenė. Dabar dominuoja vaizdas. Todėl, jei tavo vaizdas, švelniai tariant, yra nekoks, nepatenki į tam tikrą sluoksnį“, – tiesiai šviesiai savo išmintį liejo Tomas.

O dabar prisėskite ir pasiruoškite dar labiau šokiruojančiai žiniai – mamos, anot psichologo, botoksą turėtų pradėti leisti dar mergaitėms nesubrendus. Pasirodo, tokiu būdu jos investuojančios į jos ateitį, karjerą ir visokeriopą sėkmę ateityje.

Anksčiau irgi mergaitėms garbanodavo ir dažydavo plaukus, padažydavo žandukus burokėliais – ką, čia ne dopingas?

„Botoksą vaikams leidžiančios mamos – super. Normaliame sporte taip pat dauguma atletų vartoja dopingą, tas dopingas gali būti uždraustas arba ne. Kur problema? Aš nematau. Dėl savo tikslo žmogus turi padaryti viską, – tvirtino psichologas. O pasitikslinus, ar botoksą mažametei mergaitei leisti – normalu, Tomas pridūrė: O ką jūs siūlote? Bet mes turime būti gudrūs, nes yra daugybė kitokių priemonių, kaip vaiką padaryti gražų. Ir nereikia dėl botokso taip jautriai reaguoti. Anksčiau irgi mergaitėms garbanodavo ir dažydavo plaukus, padažydavo žandukus burokėliais – ką, čia ne dopingas? Toks pats dopingas kaip visi kiti, taip kad nereikia čia taikyti dvigubos moralės.“

Lošimas prievarta mamos atvestomis Dievo „dovanomis“

Sakoma, neskaitykite žurnalų apie grožį, nes jie privers pasijusti baidyklėmis. Tačiau dėl vieno dalyko su T.Lagunavičiumi tenka sutikti – modeliu būti nori daugybė merginų. O tai puikiausiai įrodė „Mados infekcijos“ atranka, kur nusidriekusi merginų eilė priminė Didžiąją Kinų sieną. Tačiau ar galima smerkti, jei už to begalinio noro ir savo trylikametės pečių slepiasi... jos mama?

Grožio industrijos guru ir modelių namų „Modilina“ savininkė Jolanta Sadauskienė patvirtino, jog įstatyminę valdžią turintys tėvai kartais verčia savo atžalas modeliauti. Tačiau tai dalykas sveikintinas ir pageidautinas.

„Yra pasitaikę tokių atvejų, kuomet mama nori labiau už mergaitę, kad ji taptų modeliu. Ji išties yra įstatyminis atstovas, matantis ir norintis savo vaikui geriausio. Mama mato dukrai siūlomas galimybes. Aš manau, kad vaikas ne visuomet pajėgus suvokti, ką daryti, todėl mamos žodis visą laiką yra labai svarbus“, – savo ilgamete darbo patirtimi mielai dalinosi Jolanta.

Modelių namų savininkė patikino, kad  paauglės, būsimos manekenės ar fotosesijų deivės, primygtinis skatinimas eiti grožio keliu jokios įtakos neturi. Asmenybė susiformuoja, o visi moraliniai aspektai niekur nedingsta. Mat mama visuomet žino geriausiai, ko reikia jos vaikui. Tiesa, dar nesuvokiančiam, ar jis pats to nori, ar mama turi kokių slaptų troškimų.

„Tikrai nemanau, kad prievarta atvedamo (į modelių namus – Zebra.lt) vaiko vertybių skalė pasikeičia. Mamos atveda savo vaiką, nes jis nedrįsta, bijo būti atstumtas ar neįvertintas. Ir skatinamas artimiausio žmogaus, vaikas pasijaučia stabiliau. Anaiptol tai neiškreipia asmenybės, o mamos noras – sveikintinas. Duok Dieve, kad kiekviena mama matytų savo vaiko grožį ir įžvelgtų, kad tai gali būti tolimesnė profesija“, – mintis liejo mados industrijos guru.

O jei susidomėjote, ko reikia mergaitei, norinčiai būti modeliu, Jolanta paaiškino: pirmiausia kūnas, o vėliau šiek tiek ir protas. Juk pardavinėjant tobulybę niekas smegenų nefotografuoja. Tačiau minėta tobulybė taip pat turi atitikti reikalavimus – jokio botokso, jokio dirbtinumo

„Mergaitė modelių agentūroje ugdoma visomis prasmėmis. Mes parduodame įvaizdį, fizinį, o ne dvasinį grožį, todėl fiziniai duomenys – svarbiausi. Be viso to, ji turi turėti tokį vidų, kuris atitiktų tą bendrą ir adekvatų situacijos suvokimą, tikrai nereikia žinoti keistų arba su darbu nesusijusių dalykų, – dėstė Jolanta. – O botoksas apskritai senovė, akmens amžius. (Mados) industrijoje mums tikrai nereikia padarytų žmonių. Mes lošiam Dievo dovanomis, o ne chirurgų darbu. Tam tikros rinkos to kategoriškai nepriima, o mums jų nereikia, nes tai ne madinga ir bjauru.“

Sveiko lavinimo ir realybės dozė

Grįžkim prie to, nuo ko viskas prasidėjo – vaikų ant podiumų. Už trimečius, nėra abejonės, sprendžia tėvai. Tad jei mamytė tau siūlo tapti gražuole manekene – tai, vaiko kalboje, matyt, reiškia pasiūlymą tapti princese ar fėja – pasaulio dėsnių ir mados industrijos žalos nesuprantančio bamblio atsakymas aiškus. Tačiau kam tada reikalingi tėvai, jei jie neapsaugo tavęs nuo klaidų, o į jas velia?

Lietuvoje mažylių grožio studijų ar konkursų nėra daug. Štai mados ir estetinio lavinimo studijos „Mažoji mis“ steigėja ir vadovė Danutė Ezbergienė tvirtai tikino, kad jos grožio konkursas labiau primena talentų šou, savo darbą vadina „logopedo paslaugomis“, o mamų iniciatyva ir kišimasis į vaiko norus – nepiktybiškas.

Nežinau, kas per tauta mes esame, bet kažkodėl iš Vakarų pasiimame pačius blogiausius dalykus.

„Dabar spaudoje tik ir matai: manekenė tokia, manekenė anokia. Tėvai pas mane savo atžalas pirmiausiai atveda dėl laikysenos, o tos mergaitės nė nenori tapti modeliais. Kai aš paklausiu, kuri užaugusi nori būti manekene, rankas pakelia storuliukės, – juokavo Danutė ir patikino. – Mūsų studijoje pirmiausiai ugdome ne tuščią mergaitę, o altruistišką asmenybę, turinčią talentų, o jei jos pasirenka būti modeliu – jų reikalas.“

Danutė apie JAV praktiką – botoksą, permanentinį makiažą ir kitus su protu prasilenkiančius dalykus pasakojo su pasišlykštėjimu ir šiokia tokia baime:

„Nežinau, kas per tauta mes esame, bet kažkodėl iš Vakarų pasiimame pačius blogiausius dalykus. Išvažinėjau Ameriką skersai išilgai ir galiu pasakyti, kad jų rengiami vaikų grožio konkursai – visiškai nepanašūs į mūsų. Pas juos viskas dirbtina, o mes vertiname natūralumą. Atsimenu, pačioje pradžioje iš kaimų suvažiuodavo mergytės, kurias pridažydavo mamos. Po tokio pasirodymo tėvams iš karto būdavo paaiškinama, kad taip negalima. Gali vaikui lūpytes vazelinu patepti ar blakstienas padažyti, bet ne primakliavoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius