-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mas924“ kūrėją pribloškė J.Statkevičiaus kaltinimai plagiatu: „Kitąkart už šmeižtą kreipsiuosi į teismą“

M.A.M.A apdovanojimuose aistros virė ne tik ant scenos, bet ir užkulisiuose. Mados namai „Mas 924“ sulaukė dizainerio Juozo Statkevičiaus viešo kaltinimo, neva laidų vedėją Indrę Kavaliauskaitę puošusi suknelė yra jo kūrybos plagiatas. Vis dėlto, „Mas 924“ drabužių kūrėja Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė tokias replikas vadina šmeižtu, pateikia savo įrodymus ir tikina – kitą kartą „pokalbis“ vyks per advokatus.
Juozas Statkevičius, Indrė Morkūnienė, Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė
Juozas Statkevičius, Indrė Morkūnienė, Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė / 15min, L’officiel/Miko Kytros ir Niko Tereščenko nuotr.

Sausio 25-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje vykę M.A.M.A apdovanojimai, kaip ir kasmet, tapo plačių diskusijų objektu. Aptarinėjami pasirodymai, nominantai, garsenybes puošusios suknelės. Apdovanojimų akimirkas peržiūrėjo ir dizaineris Juozas Statkevičius, kurio kūriniais puošėsi ne viena dama.

Tačiau kūrėjui už akių užkliuvo Indrės Morkūnienės įvaizdis – pasipuošusi nėriniuota, žemę siekiančia švelniai melsva suknele, laidų vedėja buvo viena iš įspūdingiausiai atrodžiusių viešnių. Už tai ji dėkojo mados namų „Mas 924“ įkūrėjai Monikai Kazakevičiūtei-Kriščiūnienei.

Vis dėlto, Juozas Statkevičius buvo įsitikinęs, kad už šią suknelę nuopelnai turėtų atitekti jam. Šeštadienį instagramo paskyroje jis pasidalijo savo kurtos suknelės ir Indrę Kavaliauskaitę papuošusio „Mas 924“ kūrinio fotokoliažu, teigdamas, kad Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė nuplagijavo jo stilistiką.

„Kur aš tai mačiau? Kur? Ogi per mano kolekciją. Džiugu, kad įkvepiu visus siuvimo specialistus“, – rašė Juozas Statkevičius.

Socialinių tinklų nuotr. /Juozo Statkevičiaus komentaras instagrame
Socialinių tinklų nuotr. /Juozo Statkevičiaus komentaras instagrame

Anot Juozo Statkevičiaus, suknelės modelis, kurį esą nusižiūrėjo „Mas 924“, buvo pristatytas 2018-ųjų lapkričio 28-ąją renginyje, skirtame dizainerio kūrybos 30-mečiui.

Visai netrukus diskusija užvirė ir komentaruose. Netrūko rašančių, kad J.Statkevičius yra neteisus, mat šią dizainerės suknelę matė 2018-ųjų metų vestuvių parodoje „Išteku.lt“, kuri vyko gerokai anksčiau nei J.Statkevičiaus šou.

Tą pačią dieną Juozas Statkevičius savo komentarus ištrynė tiek iš instagramo, tiek iš feisbuko.

Socialinių tinklų nuotr. /Į Juozo Statkevičiaus komentarą sureagavę sekėjai
Socialinių tinklų nuotr. /Į Juozo Statkevičiaus komentarą sureagavę sekėjai

15min susisiekus su Monika Kazakevičiūte-Kriščiūniene, ji pripažino, kad ši informacija ją jau buvo spėjusi pasiekti. Apie dizainerio Juozo Statkevičiaus pareiškimą M.Kazakevičiūtė išgirdo iš instagramo sekėjų.

„Man parašė pažįstami ir draugai, pati nemačiau. Buvau užsiėmusi, jo nesekiau, ir jeigu ne žmonės – būčiau net nepamačiusi, kas vyksta“, – pripažino dizainerė.

Sužinojusi, kas vyksta socialiniuose tinkluose, Monika neslėpė apmaudo ir nusivylimo. Kaip pati sako, vertina Juozo Statkevičiaus kūrybą, talentą, tad tokie kaltinimai buvo užgaulūs.

Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė pabrėžė, kad jos suknelė išties pristatyta anksčiau – 2018-ųjų spalį, o tokius kaltinimus vadina nepagrįstais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė

Socialinių tinklų nuotr. /Moniko Kazakevičiūtės-Kriščiūnienės suknelė, pademonstruota 2018-ųjų spalį
Socialinių tinklų nuotr. /Moniko Kazakevičiūtės-Kriščiūnienės suknelė, pademonstruota 2018-ųjų spalį

„Eilinį kartą mūsų visuomenėje kyla sujudimas neįsigilinus į situaciją. Atrodo, kad žmonės turėtų vieni kitus skatinti judėti į priekį, skleisti toleranciją, pagarbą, tačiau skleidžiamos patyčios ir netolerancija. Man išties buvo labai gaila ir skaudu, kad žmogus, neišsiaiškinę situacijos, leidžia sau komentuoti ir šmeižti žmones“, – pripažino Monika.

Dizainerė atvira – tikisi, kad tai yra pirmas ir paskutinis kartas, kai ji sulaukia tokių J.Statkevičiaus kaltinimų.

„Tikrai nežadu žaisti šitų žaidimų ir įsivelti į šią nelogišką diskusiją. Bet arba tai yra pirmas ir paskutinis kartas, kada mes susiduriame tokiomis aplinkybėmis, arba aiškinsimės kitokiu būdu“, – sako Monika.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė

Tiesa, dizainerė nustebo išvydusi, kad komentarai jau ištrinti. Gali būti, kad kūrėjas sureagavo į sekėjų pastabas, tačiau Monika atsiprašymo nesulaukė. Anot Monikos, jei dizaineris įžvelgia plagiatą, geriau vertėtų kreiptis į teisininkus.

„Jie būtų atlikę tyrimą, tai man būtų logiškiau, nei plūstis nebūtais dalykais viešoje erdvėje. Šiaip dabar galėčiau aiškinti, kad tai jis nuo mūsų nukopijavo, nes kolekcija pasirodė anksčiau. Viena žinau – nenoriu veltis į bereikšmes diskusijas ir vaikiškus komentavimo žaidimus.

Noriu, kad jis suprastų, kad tai yra įspėjimas, pirmas ir paskutinis kartas, kada mes su juo išvis diskutuojame. Tegu jis daugiau laiko skiria savo kūrybai, nes jis neturėjo jokios teisės viešai diskriminuoti ir apšmeižti mūsų darbus“, – sako dizainerė.

Anot Monikos, visi mados pasaulyje dirbantys žmonės turėtų brėžti labai aiškią ribą tarp plagiato ir inspiracijos.

„Žmonės, kurie dirba su mada, turėtų suvokti, kad tai yra normalu. Šiuo atveju mano suknelė buvo sukurta pagal XX a. pradžios stilistiką, Juozo suknelės modelis, manau, taip pat inspiruotas to laikmečio stilistikos. Tad sakyti, kad tai yra jo sukurtas modelis, yra juokinga.

Gal mes šiek tiek maišome dalykus ir sau skiriame per daug garbės? Ilgos rankovės, nėriniai, raukiniai yra to laikmečio pagrindiniai akcentai, tai nemanau, kad Juozas gali už tai prisiimti visus nuopelnus. Žmogus sau leidžia šiek tiek per daug“, – pabrėžia kūrėja.

Socialinių tinklų nuotr. /Moniką Kazakevičiūtę-Kriščiūnienę įkvėpę pavyzdžiai
Socialinių tinklų nuotr. /Moniką Kazakevičiūtę-Kriščiūnienę įkvėpę pavyzdžiai
Socialinių tinklų nuotr. /Moniką Kazakevičiūtę-Kriščiūnienę įkvėpę pavyzdžiai
Socialinių tinklų nuotr. /Moniką Kazakevičiūtę-Kriščiūnienę įkvėpę pavyzdžiai

Monika Kazakevičiūtė-Kriščiūnienė sako, kad kūrėjas gali įžvelgti plagiatą tik tuomet, kai jo kūrinys išsiskiria labai sudėtinga ir ypatinga konstrukcija, detalėmis, kirpimais, anksčiau nematytomis linijomis.

„Bet jei mes kalbame apie bazinius dalykus, vienaeilį ar dvieilį švarkus, mažą juodą suknelę, kuri neturi jokių ypatingų detalių. Tad nebandykime išradinėti dviračio. Nėra taip, kad Statkevičius išrado ilgą suknelę su ilgomis rankovėmis ir raukiniais“, – pabrėžia mados namų savininkė.

„MAS 924“ yra šiuo metu viena populiariausių ir paklausiausių dizainerių Lietuvoje, tad Monika neslepia, kad pavydo šioje sferoje išties netrūksta.

„Neįsivaizduoju, kaip žmogus sau leidžia šnekėti be faktų, nereaguodamas į pasekmes. Tai yra labai negražus poelgis. Manau, kad jau žmogus tokiame amžiuje turėtų būti šias pamokas išmokęs. Negalima ant visų plūstis, nes tai turi pasekmes.

Aš asmeniškai stengiuosi visą laiką tobulėti ir man yra geriau išmokti naujus dalykus, negu viešai komentarais bandyti sumenkinti kitų žmonių darbus. Tai palinkėčiau visiems patiems daugiau dirbti, skaityti knygų, taip bus mažiau noro knistis internete ir komentuoti – tai mano vienintelis patarimas.“

15min bandė kelissyk susisiekti su Juozu Statkevičiumi, kad ir jis pakomentuotų šią situaciją, tačiau dizaineriu telefonu neatsiliepė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Juozo Statkevičiaus mados namų 30-mečio podiume – žaisminga elegancija ir 180 modelių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius