-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikas Aivaras Miltenis nesumokėjo 34 tūkst. eurų baudos: gresia teismas

Žuvusio modelio Dovilės Didžiūnaitytės byloje įtariamuoju paskelbtas medikas Aivaras Miltenis negrąžino jam paskirtos baudos – 34 tūkst. eurų. Bauda vyrui paskirta už tai, kad jis nevykdė trišalės sutarties tarp jo, Kretingos rajono savivaldybės ir Kretingos ligoninės sutarties sąlygų – savo noru pasitraukė iš darbo. Savivaldybė dėl skolos išieškojimo planuoja kreiptis į teismą.
Dovilė Didžiūnaitytė; Kretingos ligoninė
Dovilė Didžiūnaitytė; Kretingos ligoninė / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Nelaimė įvyko 2017 metų lapkričio 20-ąją. 19 val. 35 min. D.Didžiūnaitytės kūnas buvo rastas Klaipėdos Naujojo Sodo gatvėje ant grindinio.
  • Manekenė iškrito iš 14-ojo aukšto bendrojo naudojimo balkono. Nelaimės metu su D.Didžiūnaityte buvo prodiuseris Ričardas Pinikas ir Aivaras Miltenis.
  • Prodiuseriui įtarimai dėl modelio žūties pareikšti 2018-ųjų vasario 26-ąją.
  • 2018-ųjų spalį paskelbta, kad modelio kūne rasta mediko A.Miltenio DNR.
  • 2019-ųjų gegužę Klaipėdos prokuratūra nusprendžia atlikti modelio pomirtinę psichologinę ekspertizę. Šeimos interesams atstovaujantis advokatas G.Černiauskas apskundė ekspertizės rezultatus.
  • Vasaros pradžioje įtarimai byloje pareikšti antram įtariamajam – Aivarui Milteniui. R.Pinikas įtariamas mušęs merginą, taip pat jam pareikštas įtarimas dėl narkotinių medžiagų platinimo, perduodant juos vartoti žuvusiajai, taip pat dėl poveikio liudytojai.
  • Panaikinus įtarimus dėl modelio nužudymo, šeima pateikė antrąjį skundą. Jis rugpjūčio pradžioje buvo atmestas.

Tai antradienį, spalio pirmąją, 15min patvirtino Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

„Pinigų iš Miltenio negavome. Planuojame šią teisėtą išmoką, sutartinę sumą išsireikalauti per teismą. Su pačiu Milteniu ryšio dabar nepalaikome. Išsiuntėme raštą į Mažeikių ligoninę, kad jis mums skolingas, daugiau jokio kontakto neturėjome“, – 15min sakė J.Girdvainė.

15min su A.Milteniu taip pat nepavyko susisiekti – jo telefonas išjungtas.

Primename, kai žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje įtarimai buvo pareikšti ir Aivarui Milteniui, Kretingos ligoninėje dirbęs medikas tapo tikru galvos skausmu Kretingos savivaldybei.

A.Miltenis trišalę sutartį tarp Kretingos rajono savivaldybės administracijos, Kretingos miesto ligoninės ir medicinos studijų rezidentų pasirašė 2013-ųjų metų rugpjūčio 9-ąją. Pagal sutartį medikas įsipareigojo baigęs rezidentūros studijas penkerius metus dirbti Kretingos miesto ligoninėje. Darbą Kretingos ligoninėje A.Miltenis pradėjo 2018-ųjų rugpjūtį.

Kadangi sutartyje nėra punkto, leidžiančio atleisti neigiamos reputacijos asmenį iš darbo, tiek savivaldybės, tiek ligoninės darbuotojai jautėsi įstrigę įstatymuose. Esą neigiamos reputacijos asmuo gadina ligoninės reputaciją, tačiau kol medikas tėra įtariamasis, būdų jį pašalinti iš darbo nėra.

Vis dėlto rugsėjo pradžioje situacija kardinaliai pasikeitė. Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė 15min patvirtino, kad A.Miltenis Kretingos ligoninėje darbą baigė rugsėjo 1-ąją. Iš darbo jis išėjo savo noru.

„Tai buvo jo sprendimas. Dėl to A.Miltenis buvo iškviestas pasiaiškinti vyr.gydytojai. Jis teigė, kad sprendimą išeiti priėmė gavęs pasiūlymą iš Mažeikių ligoninės. Jie esą jam pasiūlė geresnes darbo sąlygas, didesnį užmokestį“, – rugsėjo pradžioje pasakojo J.Girdvainė.

Kretingos savivaldybės nuotr./Kretingos ligoninė
Kretingos savivaldybės nuotr./Kretingos ligoninė

Sutarties sąlygos numatė 30 tūkst. baudą

Sudaryta trišalė sutartis taip pat numatė, kas nutiks, jei rezidentas nevykdys savo pareigų arba tai darys netinkamai, taip pat kas laukia, jei pats nuspręstų nutraukti sudarytą sutartį.

Kadangi medikas nusprendė išeiti iš darbo, jis pagal sutartį Kretingos savivaldybei iki rugsėjo mėnesio pabaigos turėjo sumokėti beveik 34 tūkstančius eurų. Pagal trišalę sutartį A.Miltenis įsipareigojo mokėti visą studijų kainą – t.y 26 tūkst. 129 eurus. Iš galutinės sumos 30 procentų sudaro bauda.

„Sunku pasakyti, kaip čia bus su ta bauda. Akivaizdu, kad mūsų sutartis nutrūko jo iniciatyva, tai reiškia, kad jam priklauso visos sankcijos. Jis gal ir norėjo išimčių, bet to mes neaptarinėjome, taryba jau anksčiau buvo pasisakiusi, kad jokių išimčių rezidentams nedarome, kad paskui nebūtų ydingos praktikos. Visiems rezidentams sutartys yra vienodos“, – anksčiau yra sakiusi J.Girdvainė.

Ji neslėpė nuostabos, kad jaunas medikas priėmė tokį sprendimą. Mat, nors jo byloje minimas vardas ir metė tamsų šešėlį ant Kretingos ligoninės, planų jo atleisti nebuvo.

„Jokių planų jo atleisti nebuvo. Sutartyje nėra numatyta jokių kitų sankcijų. Tik tokiu atveju, jei jis būtų nuteistas, sutartis būtų nutraukta dėl jo kaltės“, – teigė Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Tą kartą susisiekus su Mažeikių ligoninės direktoriumi Albinu Lidžiumi, jis išgirdęs pokalbio temą atsisakė kalbėti ir padėjo telefoną.

Asmeninio albumo nuotr./Dovilė Didžiūnaitytė
Asmeninio albumo nuotr./Dovilė Didžiūnaitytė

Daro gėdą bendruomenei

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė dar anksčiau 15min sakė, kad darbas su A.Milteniu išties apsunkino ligoninės kasdienybę.

„Jis garbės nedaro ne tik Kretingai, bet, visų pirma, medikų bendruomenei. Visiems žmonėms, kurie buvo jo pacientai, ir visiems kretingiškiams tai, be abejo, labai nemalonus įvykis. Juk visą šį laiką, kol A.Miltenis buvo minimas ne pačiame geriausiame kontekste, aidėjo ir Kretingos vardas“, – neslėpė apmaudo J.Girdvainė.

Ji pridūrė, kad byla neabejotinai sukrėtė ir A.Miltenio kolegas – jie iki šiol dirba įsitempę.

„Visą šį laikotarpį tvyrojo jaudulys, o kadangi tai ganėtinai garsi byla, natūralu, jog tą pavardę ir mūsų ligoninę, kurioje jis dirba, tikriausiai prisimena ne vienas. Dėl to ir jo kolegos patiria didesnį nerimą, yra jautresni“, – teigė direktorė.

15min primena, kad Trišalės sutarties pasirašyme dalyvavęs Virginijus Domarkas, kuris interviu metu ėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas neslėpė, kad A.Miltenio situacija ateityje bus labai gera pamoka.

„Manau, kad sutartyje turėtų būti punktas, kad sutartis gali būti nutraukiama administracijos ar savivaldybės sprendimu dėl nepriekaištingos reputacijos netekimo. Deja, šito įžvelgti negalėjome ir prarandame galimybę išsiieškoti pinigus“, – sakė V.Domarkas.

Asmeninio archyvo nuotr./Virginijus Domarkas
Asmeninio archyvo nuotr./Virginijus Domarkas

Vis dėlto įvertinęs visas galimas pamokas, V.Domarkas įsitikinęs, kad tokia programa gyvuos ir ateityje. Kretingos savivaldybės ir miesto ligoninės vykdoma programa siekiama investuoti į jaunus specialistus, juos išlaikyti ir taip vietos gyventojams suteikti aukščiausio lygio medicininę pagalbą.

Daugiau nei prieš metus žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės kūne radus mediko Aivaro Miltenio DNR, merginos artimieji ir jų interesams atstovaujantis advokatas įnirtingai siekė, kad įtarimai būtų pareikšti ir jam.

Rugpjūčio gale maža pergalė buvo pasiekta – prokuratūra paskelbė, kad jis įtariamas dėl išžaginimo pasinaudojant bejėgiška merginos būkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius