-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migrantams drabužių paaukojęs D.Vaitiekūnas: „Mane trikdo lietuvių noras teisti“

Ketvirtadienį aktorius Dominykas Vaitiekūnas pranešė paaukojęs drabužių migrantams be dokumentų. Šiuo pavyzdžiu aukoti jis kviečia ir kitus bei dalijasi savo požiūriu į pasienyje besitęsiančius neramumus.
Dominykas Vaitiekūnas
Dominykas Vaitiekūnas / N.Kuzmicko nuotr.

15min Dominykas Vaitiekūnas pasakojo, kad prie aukų jį paskatino prisidėti išgirsta žinia apie didžiulį šiltų drabužių trūkumą migrantų stovyklose. Taip pat aktorius jau kuris laikas svarstęs, kur dėti nebenešiojamus drabužius:

„Turiu per daug šmutkių, todėl neseniai į maišus sukroviau visus savo drabužius, kurių nenaudoju. Turėjau drabužių, kuriuos buvo gaila išmesti, nes jie geri, švarūs.“

Kita paskata tapo požiūris į migrantų krizę, su kuria, anot D.Vaitiekūno, vienaip ar kitaip reikia tvarkytis.

„Patinka ar nepatinka mums svetimi žmonės, ateis žiema ir bus šalta. Kadangi „Caritas“ suorganizavo akciją, kuria jie kvietė migrantams, kol jie čia įstrigę, aukoti drabužius (ypač vyriškus ir šiltus), man pasirodė, kad tai būtų proga atiduoti savo drabužių.

To nelaikau dideliu žygdarbiu, tiesiog tai man pasirodė kaip puiki vieta, kur drabužiai galėtų būti paaukojami neeikvojant gamtos ir jų neišmetant“, – dalijosi pašnekovas.

Suglumino tautiečių požiūris

Šių dienų kontekste, kai apie migrantus be dokumentų sklando įvairiausios nuomonės, D.Vaitiekūną kai kurie tautiečių pasisakymai vis išmuša iš vėžių. Aktorius čia mato tam tikrą skubėjimą daryti išvadas nieko nežinant.

Donato Damarodo nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Donato Damarodo nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

„Galbūt mane šiek tiek trikdo lietuvių įsivaizdavimas, kad jie visus pažįsta, ir kitų skirstymas į lentynas. Mes nežinome, nuo ko bėga migrantai, nežinome, ar jie ieško geresnio gyvenimo. Dalis iš jų gali būti prekybos žmonėmis aukos, kurios liko apgautos. Juk jie turbūt nesitikėjo tiesiog įstrigti Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Mane taip pat trikdo Lietuvos moralizmas, norėjimas teisti. Tikrai nemanau, kad visiems reikia dalyti savo valstybę, visus kviesti čia atvažiuoti ir įsikurti, bet tikiu, kad ne mums reikia spręsti apie kitų gyvenimus – reikėtų turėti šiek tiek empatijos ir atjautos. Vis dėlto čia atvyksta ir vaikai, motinos, nėščiosios, kūdikiai... Bendromis jėgomis mums reikia su šia krize susidoroti.

Dar mane trikdo, kad yra normalu turėti nuomonę apie dalykus, kurių nesuprantame. Man tai – viena visuomenės ydų“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Užuot pats bandęs taip pat išsakyti stiprią nuomonę, aktorius šiandien renkasi įsiklausyti ir pagelbėti taip, kaip gali – kad ir iš pirmo žvilgsnio nedaug.

„Mes nežinome, koks yra migrantų gyvenimas, bet galime palaikyti ir padėti tiems, kurie su jais dirba. Šiuo atveju, jeigu „Caritas“ parašo, kad reikia pagalbos, kad trūksta drabužių, aš imu ir tuos drabužius nuvežu, o jie jau geriau žino, ką su jais daryti“, – sakė D.Vaitiekūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius