-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė žymus aktorius Gediminas Girdvainis

Skaudi žinia – būdamas 76-erių mirė garsus Lietuvos teatro ir kino aktorius Gediminas Girdvainis.
Gediminas Girdvainis
Gediminas Girdvainis

Žinią apie netektį aktoriui artimi šaltiniai patvirtino ir 15min.

Portalui Lrt.lt naujieną apie G.Girdvainio mirtį patvirtino jo dukra Jurga Šuminienė. Ji pasakojo, kad tėtis buvo rastas negyvas trečiadienį savo sodyboje Trakų rajone. Artimieji įtaria, kad G.Girdvainis mirė dėl širdies ligos.

Aktoriui buvo 76-eri metai.

G.Girdvainio gedi jo žmona, taip pat žinoma aktorė Kristina Andrejauskaitė, ir jųdviejų dukra Jurga.

Lauros Vansevičienės nuotr./Gediminas Girdvainis
Lauros Vansevičienės nuotr./Gediminas Girdvainis

Po žinios apie G.Girdvainio mirtį pasisakė ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda. Feisbuke paskelbtu įrašu jis atidavė pagarbą žinomam kūrėjui.

„Mirė aktorius Gediminas Girdvainis. Maža sausa žiniasklaidos naujiena, palydinti Aktoriaus asmenyje visą kino ir teatro epochą. Vienas iš ankstyvųjų jo vaidmenų buvo „Mažoje išpažintyje“ – kultiniame mano kartos žmonių paauglystės ir jaunystės filme, žadinusiame tada dar ezopiškai ir nedrąsiai artikuliuotą protestą prieš tai kas sena ir netikra. Taip jau sutapo, kad vienas iš paskutiniųjų mano matytų spektaklių buvo „Aš nieko neatsimenu“, kur Gediminas Girdvainis iki širdies gelmių sujaudino savo jautria ir talentinga siela, padovanodamas žiūrovui tai, ką sukaupė per savo turtingo teatro ir kino gyvenimo dešimtmečius.

Labai gaila, kad mūsų vyresniosios kartos aktorių gretos kasmet retėja... Tai tiesiog nepataisomas praradimas ne tik mums, žiūrovams, bet, tikiu, ir jauniesiems aktoriams. Ilsėkitės ramybėje, mylimas Aktoriau! Jūsų vaidmenys lieka gyventi“, – rašė G.Nausėda.

Gediminas Girdvainis gimė 1944 m. 1969 m. aktorius baigė Lietuvos konservatoriją. Nuo 1994 m. aktorius dirbo Vilniaus mažajame teatre, sukūrė ryškių vaidmenų Rimo Tumino spektakliuose. Taip pat yra vaidinęs Šiaulių bei Jaunimo teatruose. G.Girdvainio vaidmenys paprastai išsiskyrė temperamentu, improvizacijomis, komiškumu bei tragizmu.

VIDEO: Teatro elitas: aktorius Gediminas Girdvainis

2014-aisiais Gediminas su 70-mečiu buvo pasveikintas teatro scenoje, po spektaklio „Maskaradas“, kuriame vaidino. Čia aktoriui buvo įteiktos ministro pirmininko bei Kultūros ministerijos dovanos bei garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Aktorius tarė padėkos žodžius savo žmonai aktorei Kristinai Andrejauskaitei bei priklaupęs ant kelio nuoširdžiai nusilenkė žiūrovams.

G.Girdvainis buvo ramus ir uždaras gyvenime, tačiau šmaikštus ir temperamentingas savo vaidmenyse. Tiek teatro, tiek kino žiūrovų mėgstamas už lakonišką humorą, dažnai vadintas lyriškuoju komiku.

Per savo gyvenimą sukūręs kelias dešimtis kino personažų, už nuopelnus 2004-aisiais apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi.

Aktorius garsėjo temperamentinga vaidyba, mėgo improvizuoti scenoje, ypač atsiskleisdavo raiškiuose komiškuose ir tragikomiškuose vaidmenyse.

G.Girdvainį daugelis pamena iš „Velnio nuotakos“, kur aktorius vaidino Pinčiuką. „Velnio nuotaka“ buvo pirmasis lietuviškas filmas, filmuotas „Kodak“ kino juosta.

„Kadangi ji buvo labai brangi, ją taupėme ir darydavome daugiausia po porą dublių,“ – pasakojo garsusis aktorius. Per tokį juostos tausojimą ir pastangas viską nufilmuoti iš pirmo dublio Gediminas Girdvainis vos nebuvo paskandintas. Filmuojant sceną, kaip jį, Pinčiuką, pririštą prie kryžiaus, įleidžia į vandenį, norint patikrinti, skęs jis ar ne, vaidyba vos nevirto nelaimingu atsitikimu. Įleidus nukryžiuotą aktorių į vandenį, sausumoje kažkas sumąstė pakartoti sceną, tačiau Pinčiuką po vandeniu pamiršo.

Aktorius yra pasakojęs, kad apsisprendimas tapti aktoriumi buvo netiesiogiai nulemtas tėvo. Charakteriu ir temperamentu jis buvo nepaprastai panašus į sūnų. Žinomo aktoriaus tėvas nebaigė jokių mokslų. Kurį laiką tarnavo pas ūkininkus, vėliau dirbo Klaipėdos uoste, skerdykloje... Tačiau gyvenime visada ieškojo džiaugsmo.

Populiarumas G.Girdvainiui buvo lyg blizganti monetėlė, viliojanti aplinkinius. Anot jo, aktoriaus profesija ir pašaukimas – padėti žmogui praleisti laisvalaikį, o populiarumo jis sakė niekada nesiekęs.

2013 metais, aktoriui einant 70-uosius, jį buvo ištikęs širdies priepuolis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gediminas Girdvainis: „Esu praėjusio šimtmečio žmogus“

TAIP PAT SKAITYKITE: Po spektaklio „Maskaradas“ – sveikinimai aktoriui Gediminui Girdvainiui 70-ojo jubiliejaus proga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius