Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Monika Dirsytė tikina – Jonas Gasiūnas engė ir ją: „Labiausiai jį siutino mano griežtas „ne“

Į viešumą kylant vis daugiau pasakojimų apie galimą Vilniaus dailės akademijos Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno seksualinį priekabiavimą ir nederamą elgesį su studentais, netylėti nusprendė ir menininkė, žinoma performansų kūrėja Monika Dirsytė. Čia studijavusi moteris prisipažįsta taip pat sulaukusi dėstytojo dėmesio – jis pašiepdavo ne tik jos darbus, bet ir asmeninį gyvenimą.
Monika Dirsytė
Monika Dirsytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Prieš kelias dienas tinklaraštyje „Akadės paslaptis“ studentės paviešino istorijas apie Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą. Sekant jų pavyzdžiu, į viešumą kyla vis daugiau čia studijavusių žmonių pasakojimų.

Penktadienį diplomuota menininkė Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė taip pat tikino, kad Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš studentus.

„Meno lauke, tapybos lauke jis – įtakingas žmogus, bent jau buvo tuo metu. Todėl vėliau dėl išviešintų situacijų prasideda žiaurus persekiojimas dėl darbų, žlugdymas, kaip yra tapoma, sakoma, kad tu neturi talento. Yra atviras psichologinis smurtas. Dėl to žmonės, studentai, ilgą laiką nekalbėjo garsiai“, – 15min kalbėjo buvusi VDA Tapybos katedros studentė, čia baigusi bakalauro ir magistro studijas.

Tiesa, atsirado ir ginančių šį dėstytoją. Viena iš jų – juvelyrė Jurga Lago. Anot jos, šis skandalas primena viešą susidorojimą su žmogumi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jurga Lago – apie Jono Gasiūno seksualinį skandalą: „Laikau tai viešu susidorojimu“

Menininkė Monika Dirsytė, papiktinta Joną Gasiūną bandančių užstoti žmonių, su 15min pasidalino atviru pasakojimu, ką teko jai pačiai patirti.

„Norėčiau patylėti, bet negaliu. Vardan tų, kurių širdys yra įskaudintos. Tikrai nuoširdžiai nenorėjau veltis į diskusiją apie Dailės akademiją, gal todėl, kad mano gyvenimas dabar teka ramia vaga ir tiesiog nenoriu jokių audrų.

Kitas dalykas, aš nesu kerštinga ir spardyti pargriuvusį žmogų man neteikia malonumo. Bet šiandien pamačius ir išgirdus netiesą, aš supratau, kad tylėti būtų mažų mažiausia nepadoru.

Visų pirmą, esu pasibaisėjusi žmonėmis, kurie gina Joną Gasiūną. Ir pasakysiu kodėl. Todėl, kad tai yra visiškas melas. Metus teko studijuoti Tapybos katedroje, kadangi man pusę metų nebuvo suteiktos patalpos. Kitus pusę metų aš nuolat turėjau girdėti pasisakymus apie savo asmeninį gyvenimą. Jonui Gasiūnui jis buvo itin įdomus (bet apie tai vėliau).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Dirsytė ir Oskaras Koršunovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Dirsytė ir Oskaras Koršunovas

Taigi aš sustabdžiau studijas metams. Po tų metų grįžau atgal į Skulptūros katedrą. Pradėsiu nuo to, kad jeigu norėdavau užeiti į katedrą, neretai ten būdavo girtaujama, mano akimis, tai yra visiškas iškrypimas.

Jonas Gasiūnas nuolat mane engdavo, nesuteikė patalpų tapyti, taip pat skleidė melagingus gandus. Labiausiai jį siutino mano ir Oskaro Koršunovo draugystė. Taip pat jį siutino ir mano kūryba, jis visus mano darbus pašiepdavo, nuolat sakydavo, kad aš neįeisiu į istoriją. Tuo tarpu ne akademinėje erdvėje man sekėsi gana neblogai. Aš laimėdavau stipendijas, aktyviai dalyvavau parodose. Šlykščiausia man buvo tai, kad jis kitiems nuolat sakydavo, kad aš dirbu p... Matyt, jį labiausiai siutino mano griežtas „ne“ ir, tiesą pasakius, visiškas ignoravimas.

Jonas Gasiūnas yra bailus žmogus, kuris negali pripažinti klydęs. Prieš baigiant akademiją jis perdavė man linkėjimą „Komercinės sėkmės“. Tą kartą aš nieko neatsakiau. Bet mintyse pagalvojau: tau taip pat.

Labiausiai gaila jaunosios kartos tapytojų. Aš žinau gal 6 ar 7 labai talentingus žmones, kurie turėjo išskirtinį talentą ir tapė milijoną kartų įdomiau, šiuolaikiškiau, unikaliau. Deja, tie žmonės šiandien yra ne ten, kur turėtų būti dėl to, kad Jono Gasiūno pakalikų armija turi tas vietas“, – savo istorija pasidalino Monika Dirsytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas dailininkas J.Gasiūnas: „Su manimi bando susidoroti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius