Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Natalija Martinavičienė prabilo apie patirtą vyro smurtą: „Kentėjau visos santuokos metu“

Kai birželio viduryje pasirodė žinia apie papuošalų kūrėjos Natalijos Martinavičienės ir verslininko Sigito Martinavičiaus santuokos griūtį, sutuoktiniai šia tema kalbėti vengė. Tačiau dabar Natalija sako nebegalinti tylėti – atvirai papasakojo apie patirtą smurtą šeimoje ir dėl to pradėtą ikiteisminį tyrimą.
Sigitas ir Natalija Martinavičiai
Sigitas ir Natalija Martinavičiai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Apie dvi bylas – skyrybų ir baudžiamąją – N.Martinavičienė 15min užsiminė dar tada, kai birželį pasirodė žinia apie santuokos griūtį. Tuomet papuošalų kūrėja nuo platesnių komentarų susilaikė.

Tačiau kai viešumą pasiekė Sigito Martinavičiaus komentarai, kad jo ikiteisminis tyrimas pradėtas neva tik dėl to, nes sutuoktinė nori prisiteisti daugiau turto, Natalija Martinavičienė nebegalėjo tylėti.

15min moteris prisipažino, kad kone visą santuokos su Sigitu Martinavičiumi laiką ji kentė smurtą, kol balandį trūko kantrybė – kreipėsi į pareigūnus, šie pradėjo ikiteisminį tyrimą. Netrukus, po dviejų savaičių, N.Martinavičienė kreipėsi į teismą ir dėl skyrybų, priežastimi nurodė sutuoktinio smurtą.

– Natalija, teismą pasiekė ne tik jūsų su Sigitu skyrybų byla, bet pradėtas ir ikiteisiminis tyrimas. Kodėl?

– Dėl smurto. Tai vyko visos santuokos metu, periodiškai. Tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje buvo pradėtas dar iki skyrybų bylos. Bet galiausiai padaviau ir skyryboms.

– Ar tai, kuo kaltinate sutuoktinį, yra užfiksuota?

– Taip, yra vaizdo medžiaga, foto medžiaga.

– Ar per visą smurtavimo laiką kaupėte įrodymus?

– Ne, tiesiog taip gavosi.

– Sigitas Martinavičius tvirtina, kad dėl smurto kreipėtės ir baudžiamosios bylos siekėte, norėdama gauti didesnę turto dalį.

– Čia jau jo versija, jis neigia smurtavęs, bet yra vaizdo medžiagos, nemanau, kad jas galima paneigti. Aš nenorėjau komentuoti, nenorėjau kenkti jam viešumoje. Bet dabar negaliu tylėti, kai jis sako, kad niekada nemušė manęs – tai yra visiškas melas.

Aš jo bijau. Prieš savaitę teismas jam dar keliems mėnesiams pratęsė kardomąją priemonę – jis negali artintis prie manęs. Juk be priežasties antrą kartą teismas to nedarytų. Dėl ko mane reiktų apsaugoti, jei nebūtų įrodymų, jog esu nesaugi.

– Kartu gyvenote daugiau nei 13 metų, kodėl taip ilgai kentėjote?

– Tikėjau žmogumi, norėjau išlaikyti šeimą. Jis visada sakydavo, kad pasikeis. Praktiškai nuo santuokos pradžios tai tęsėsi.

– Kaip įvyko lūžis, kad nusprendėte, jog užteks kentėti?

– Turbūt kažkada ateina tas paskutinis taškas, kai nusprendi, kad jau nebeįmanoma.

– Ar jis keldavo ranką prieš jus būdamas neblaivus?

– Ne, jis tiesiog agresyvus. O jo agresija niekam ne paslaptis. Kokie jo įrašai socialiniuose tinkluose... Kaip jis žmones užpuldinėdavo...

– Bet kodėl nuo jo rankos kliūdavo jums?

– Dažniausiai smurtautojai kaltina aukas. Jis įsivaizduodavo, kad aš jį išprovokuodavu. Bet kelti ranką juk jau yra žmogaus pasirinkimas... Ypač kai jėgos yra visiškai nelygios – kur aš maža, smulki, o kur jis – dvigubai didesnis.

Gintauto Gelbūdos nuotr. /Natalija Martinavičienė
Gintauto Gelbūdos nuotr. /Natalija Martinavičienė

– Turbūt bent jau dabar į gyvenimą po truputį sugrįžta ramybė?

– Norėčiau tikėtis, bet kol kas dar ne. Dabar bandoma viską suversti ant turto dalybų, nors skyrybos ir turto dalybos šiuo atveju neturi jokio ryšio. Absoliučiai. Teismas juk pagal įstatymus dalins per pusę, nėra jokios kalbos, kad baudžiamoji byla pradėta dėl skyrybų ir turto.

– Ko jūs sieksite teisme?

– Mano tikslas nėra pakenkti žmogui ar kariauti su juo dėl turtų kažkokių. Tai visiškai nesusiję dalykai. Aš nežinau, ko man tikėtis iš teismo. Kadangi buvau gąsdinama, man buvo grasinama, mano tikslas šiuo metu buvo apsisaugoti.

Sigitas Martinavičius: „Ji žaidžia nešvarius žaidimus“

15min susisiekus su Sigitu Martinavičiumi, jis pateikė kitokią istorijos versiją. Pasak verslininko, iš pradžių buvo pradėta skyrybų byla, o tik po to – tyrimas dėl smurto. Jo manymu, taip sutuoktinė neva stengiasi pasisavinti namą.

– Sigitai, Natalija teigia, kad jūs prieš ją kone visos santuokos metu smurtavote.

– Natalija Martinavičienė sugalvojo skirtis. Buvo įvairių priežasčių – buvo neištikimybė iš jos pusės, buvo nesutarimų, ji panorėjo skirtis ir tik po kokių dviejų savaičių sužinojau, kad dar pradėtas tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje.

– Tokių kaltinimų nepripažįstate?

– Tie kaltinimai yra išgalvoti, melagingi, pareikšti, norint užvaldyti turtą. Sakydama, kad skyrybos yra dėl mano kaltės, tokiu būdu ji bando pasiimti namą, ką teismas dabar ir padarė – kardomoji priemonė yra draudimas man būti mano name.

– Natalija sako, kad paskolą už namą mokėjote kartu.

– Namas buvo pastatytas iki santuokos, aš pasiėmiau paskolą ir iš savo asmeninių lėšų, gal jas galima traktuoti kaip šeimos, mokėjau už paskolą įmokas. Ji nori likti šiame name, kol vaikai sulauks pilnametystės, tai yra dar dešimt metų.

– Pasak Natalijos, ji turi vaizdinių įrodymų, kad jūs prieš ją kėlėte ranką.

– Ji dar prieš dvejus metus viešai tikino, kokia yra laiminga ir kokia laiminga yra mūsų santuoka. Tai ji pati sau prieštarauja. Smurto prieš moterį niekada nenaudojau. Ji turi nuotrauką, kur įbrėžtas pirštelis. Nežinau, iš kur tokia nuotrauka, ar ji pati įsibrėžė. Kai tokie dideli nagai, manau, labai sudėtinga pačiai neįsibrėžti.

– Taigi tokie kaltinimai jums buvo naujiena?

– Švelniai tariant, esu šokiruotas. Nebuvo niekada smurto, ji žaidžia nešvarius žaidimus. Aš esu ramus žmogus, niekada neliečiau moters.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Natalija ir Sigitas Martinavičiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Natalija ir Sigitas Martinavičiai

– Teismas be pagrindo juk neturėtų skirti kardomosios priemonės?

– Dabar juk vyksta bumas, kad moterys yra skriaudžiamos, o visi vyrai yra smurtautojai. Daromas didžiulis spaudimas ir teismams, ir prokurorams. Čia yra problema. Nors manau, kad tie patys vyrai yra skriaudžiami ne ką mažiau, daromas psichologinis spaudimas.

Pirmą kartą kardomosios priemonės neskundžiau, galvojau, ramiai pagyvens ir praeis. Bet kai pratęsė, apskundėme. O ir šiaip, toje nuotraukoje jai buvo tiesiog įbrėžta į pirštą, ar tokią bylą reikia tirti jau keturis mėnesius? Tiek laiko negali ištirti, ar įbrėžiau, ar ne. Yra tempiama byla. Aš buvau apklaustas po dviejų mėnesių, kai iškėlė bylą. Nuo to laiko nebuvau nei apklaustas, nei kokie procesiniai dalykai nevyko. Kažkokia nesąmonė.

15min primena, kad Natalija ir Sigitas Martinavičiai kartu gyveno daugiau nei 13 metų.

Jų santuoka abiems buvo antroji. Iš pirmos Natalija augina sūnų Luką, Sigitas – dvi dukras. Mažuosius vaikus – sūnų Matą ir dukrą Sandrą – porai auginti padėjo Natalijos mama.

Smurtas: kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Policijos komisariatai
Tel.: 112
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Nemokama linija:
Tel.: 8 800 01230, 8 5 210 7176
Savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriai
Vilniuje:
Tel.: 8 5 211 2023, 8 5 211 2567
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius