Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujajame TV1 sezone – kultūros laida „Alchemija“

Kitą pirmadienį naująjį sezoną pradedanti TV1 televizija žiūrovams pasiūlys naują Ryčio Zemkausko laidą „Alchemija“.
Rytis Zemkauskas
Rytis Zemkauskas. / TV1 nuotr.

„Alchemija“ – kultūrinės publicistikos žanro televizijos laida. Ją kuria žmonės, kartu dirbę LNK laidoje „Lankos“, kūrę dokumentinius filmus ir kitas televizijos laidas.

Pasak Ryčio Zemkausko, „Alchemija“ nėra pagrįsta kokiu nors griežtu formatu, nes laidos komanda, tik būdama paslanki ir niekam neįsipareigojusi, gali be išankstinių nuostatų reaguoti į Valdovų rūmus, Lady Gaga, festivalius, nekomercinį kiną, lindy hop‘ą, gyvenimą aptvaruose, vamzdį, žurnalų viršelius bei kitus kultūros reiškinius. 

Kita vertus, mes dabar gyvename taip, kad būtų neprošal pasirūpinti savo kultūra... Savirefleksija kitiems padėdavo išlikti. Nepanašu, kad mes būtume kuo nors išskirtiniai.

Laidos pavadinimas turi savyje ironijos ir šiek tiek intrigos. Šiaip jau laikas parodė, kad alchemikai savojo tikslo taip ir nepasiekė, nes klydo iš pradžios ir iš esmės. Tačiau klaidžiodami jie atrado tiek daug puikių ir gražių dalykų, kad nuodėmė būtų ir mums nepamėginti paieškoti.

Ir dar viskas dėl to, jog idealizmas šiandien nemadingas.

„Alchemija“ – tai bandymas kalbėti apie kultūrą ir per ją suvokti, kas mes esame, kokie mes esame ir kaip mes esame šiais be galo įdomiais laikais. Dar daugiau – atrodo, kad mūsų laimės jausmas tiesiogiai priklauso nuo bendros kultūros būklės ir žmonės iš Lietuvos važiuoja ne tik todėl, kad Lietuva neturtinga, bet dar ir todėl, kad ji nelabai kultūringa. Mes, tarsi alchemikai, esame save apipynę mitais, legendomis, užkeikimais, kai tuo tarpu nekenktų kuo daugiau tiesos apie save. Ir kultūra yra ta sritis, kuria mes, skubėdami gyventi turtingai, pamiršome naudotis“, – sako R.Zemkauskas.

Laida kuria: Gvidas Kovėra – vyr. operatorius, Tomas Rugevičius – montažo režisierius, Rytis Zemkauskas – scenaristas ir vedėjas.

„Alchemija“ per TV1 pirmadieniais, 20.30 val., nuo rugsėjo 20-osios.

15min.tv – nemokama televizija internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius