Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas cholesterolio tyrimas – tikslesnei diagnozei nustatyti

Per didelis cholesterolio kiekis dar nereiškia, jog esate pasmerktas sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau lazda turi du galus, kita šios naujienos pusė visai neguodžianti – normalus cholesterolio kiekis nebūtinai reiškia, jog nepriklausote šių ligų rizikos grupei.
Sudaužyta širdis žudo vyrus.
Atliekant bendrą cholesterolio tyrimą, nustatomas tik jo kiekis žmogaus organizme. Todėl iš tokio tyrimo jokiu būdu negalima spręsti, ar žmogus rizikuoja susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. / Photos.com nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad žala žmogaus sveikatai priklauso ne nuo cholesterolio kiekio, kaip dažniausiai manoma, o nuo jo sudėties. Cholesterolis yra į riebalus panaši medžiaga, esanti visose kūno ląstelėse. Cholesterolis žmogui ir naudingas, ir žalingas.

Cholesterolį po žmogaus organizmą nešioja medžiagos, vadinamos lipoproteinais. Pastarieji yra dviejų rūšių – didelio tankio ir mažo tankio. Priklausomai nuo lipoproteinų tankio, skiriamos dvi cholesterolio rūšys: vadinamas gerasis ir blogasis. 

Gerojo cholesterolio funkcija yra iš periferinių audinių paimti cholesterolį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse. Blogasis cholesterolis iš kepenų ir žarnyno gleivinės skverbiasi į periferinius audinius, jų kraujagysles ir jose kaupiasi.

Žala žmogaus sveikatai priklauso ne nuo cholesterolio kiekio, kaip dažniausiai manoma, o nuo jo sudėties.

„Svarbiausia yra gerojo ir blogojo cholesterolio santykis. Net jeigu nustatomas padidėjęs bendras cholesterolio kiekis, gali būti taip, kad žmogui visiškai nereikalingas gydymas, nes kraujyje dominuoja gerasis cholesterolis“, – tvirtino natūralios medicinos centro „Gera sveikata“ vadovė Jelena Čaikovskaja.

Atliekant bendrą cholesterolio tyrimą, nustatomas tik jo kiekis žmogaus organizme. Todėl iš tokio tyrimo jokiu būdu negalima spręsti, ar žmogus rizikuoja susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, juo labiau, ar reikia pradėti vartoti vaistus.

Cholesterolio tyrimas yra tikslus tik tuomet, kai nustatomas jo gerųjų ir blogųjų dalelių santykis. Tik iš tokio tyrimo galima daryti tikslias išvadas, ar žmogui reikalingas gydymas, ar ne. Kraujo tyrimą „LipoScan“, kurio metu nustatomas cholesterolio dalelių santykis, sukūrė pasaulyje pirmaujančios diagnostikos sprendimų kompanijos „R–Biopharm“ mokslininkai.

Lietuvoje Vokietijos mokslininkų sukurtas cholesterolio tyrimas atliekamas vienintelėje gydymo įstaigoje – natūraliame medicinos centre „Gera sveikata“.  Iš viso ištiriama 14 parametrų, tarp jų – bendrasis, žalingo bei nežalingo cholesterolio dalelių kiekis ir kt. Tyrimu „LipoScan“ blogasis cholesterolis išskaidomas dar į 7 dalis,  pagal kurių pasiskirstymą nustatoma rizika atsirasti kraujo krešuliams.

Kraujo tyrimas „LipoScan“ suteikia galimybę efektyviau kovoti su ligomis, kurias sukelia būtent blogasis cholesterolis. Tyrimai rodo, jog daugiau kaip 50 proc. sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis nustatomas normalus, o 20 proc. – mažas bendrasis cholesterolio kiekis.   

„Šis tyrimas parodo išsamų atsakymą apie žalingų ir nežalingų cholesterolio dalelių santykį. Gali atsitikti taip, jog išmatavus bendrą cholesterolio kiekį, žmogus pradeda vartoti cholesterolio kiekį mažinančius vaistus, šitokiu būdu kenkdamas savo organizmui, nes iš tiesų šių vaistų jam nereikia. Kito žmogaus bendras cholesterolio kiekis gali būti normalus, o iš tikrųjų jam reikalingas gydymas, nes  žalingų dalelių yra daugiau negu gerųjų“, – tvirtino J.Čaikovskaja.

JAV Nacionalinis visuomeninės sveikatos  institutas tyrimus, kurie nustato mažųjų (blogųjų ir gerųjų) cholesterolio dalelių kiekį pripažino kaip naują rizikos nustatymo metodą širdies ir kraujagyslių susirgimams diagnuozuoti. Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius