-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepamirškite paskiepyti vaikų

Vasara netruks prabėgti. Jau dabar metas pasirūpinti, kad būsimieji mokinukai į mokyklą ateitų sveiki, pasitikrinę sveikatą.
Geriausia apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai.
Skiepai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) specialistai primena, kad daugelio užkrečiamųjų ligų galima išvengti laiku paskiepijus vaikus. Dabar šalyje naujagimiai, kūdikiai ir vaikai valstybės lėšomis skiepijami nuo dešimties užkrečiamųjų ligų: tuberkuliozės, virusinio hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, bakterijos Haemophilus influenzae B tipo sukeltos infekcijos. Nuo pasiutligės skiepijami asmenys, nukentėję nuo pasiutusių ar įtariamai pasiutusių gyvūnų, o po traumų - nuo stabligės.

Skiepus reikia kartoti.

Vaikai skiepijami pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių, tam naudojamos tik tarptautinius standartus atitinkančios vakcinos. Prieš pradedant lankyti mokyklą 6-7 metų vaikai pakartotinai skiepijami nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, tymų, raudonukės ir epideminio parotito (kiaulytės) bei atliekamas tuberkulino mėginys (Mantu reakcija), padedantis nustatyti užsikrėtimą tuberkuliozės mikobakterijomis. 12 metų paaugliai vakcinuojami nuo virusinio hepatito B ir tymų, raudonukės, epideminio parotito (kiaulytės), jei yra neskiepyti nuo šių ligų būdami 6-7 metų. 15-16 metų jaunuoliai pakartotinai skiepijami nuo difterijos ir stabligės. Imunitetas difterijai ir stabligei trunka apie dešimt metų. Praėjus šiam laikotarpiui būtina skiepytis pakartotinai, antraip daugėja infekcijai imlių asmenų. Pastaraisiais metais difterija yra gana reta ir Europoje, ir Lietuvoje. Tačiau nerimauti verčia šios ligos epidemijų cikliškumas - jos kartojasi kas 15-30 metų. Sergamumo difterija pakilimas mūsų šalyje buvo 1994-1995 metais, tad jau planuojama suaugusiųjų skiepijimo nuo difterijos ir stabligės kampanija.

Kokliušas, kaip žinome, itin pavojingas kūdikiams ir mažiems vaikams. Lietuvoje jo registruojama nedaug. Tačiau šia liga serga vyresni vaikai, todėl nuo 2008 metų įvestas pakartotinis skiepijimas nuo kokliušo. Jis taikomas 6-7 metų vaikams, prieš jiems pradedant lankyti mokyklą.

Kol nėra eilių

Pasak VVSC specialistės Dalios Vaičiulienės, neretai tenka nugirsti kalbų, esą skiepai neveikia ar net sukelia žalos. "Tai neteisingas požiūris. Žmogaus organizme skiepai sukelia panašų imuninį atsaką kaip ir užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, tačiau vakcinos nesukelia nei ligos, nei jos komplikacijų. Todėl tėvams siūlome nelaukti rudens, kol asmens sveikatos priežiūros įstaigose susidarys eilė, ir su savo atžalomis užsukti į jas dabar", - patarė D.Vaičiulienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius